register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
ukraina
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Parema käe reegel tagurdades   1 2 3  
Poster Message
spinna
Parema käe reegel tagurdades
§ 91. Enne sõidu, manöövri või peatumise alustamist peab juht veenduma, et see on ohutu ega takista teisi liiklejaid ja teel töötajaid. D-kategooria ühissõidukijuht peab veenduma, et talle antakse käesoleva määruse § 81 kohaselt teed.

Mis parema käe reeglist te siin arutate? Mingit vahet ei ole, mis pidi teised liiklejad liiguvad. Sõidu alustaja peab teed andma igale liiklejale, sh jalakäiale ja tagurdavatele, külgepidi libisevatele ning katusel lohisevatele liiklusvahenditele.
05.10.2004 at 10:29
ylovoitka
Parklas kehtib parema käe reegel. Vähemalt kindlustus on Rocca parklas toimunud laksudes õigeks mõistnud parkimiskohtade vaheteelt sellele pikale kiirendussirgele ette keeranud juhid (kui nende parem käsi vaba on).
05.10.2004 at 10:31
Speedy 7
Hmm, lugedes nüüd läbi PlyVal'i postituse tekib selline väike muhelus - arutelu kisub huvitavaks.

Praegu olen seisukohal, et kõik teed parklas, v.a. siis need parkimiskohad, kus sõidukid seisavad, on samaliigilised. S.t. et ma arvan, et ei ole vahet teel, mis on parkimiskohtade vahel ja teel, mis on nn. peatee kui ei ole tähistatud teisiti.

PlyVal'i poolt toodud punktiga:
a) peab märgistatud parkimiskohalt väljuja igal juhul andma teed vaheteel sõitjale
olen täiesti nõus, sest auto ju seisab

Ja kommenteerides ylovoitka joonisega postitust, kus üks auto tagurdab - seal ei olegi vaja parema käe reeglit. Tagurdaja peab teed andma. Parema käe reeglit läheb vaja kui mõlemad tagurdavad.

Kenu "ZaRuljom-i" väidet tuleb võtta tõsiselt, nüüd tuleb lihtsalt vaadata kuidas õieti on, et ei teeks ise õhtul mõnes supermarketi parklas apsu ;)
05.10.2004 at 10:36 Last edited 05.10.2004 at 10:43 by Speedy 7
ylovoitka
Näiteks ülemiste keskuse parklas on see suur tee, mis läheb piki kaubanduskekuse ukse eest peatee ja parkla poolt on anna teed märgid...

ja mu varasemal joonisel on jah alati õigus sellel vennal, kes juba sõidab.. Kui aga selle punase punniga liikleja ei oleks mitte parklakohal, vaid teel, oleks asi küsitav..

Edit:

05.10.2004 at 10:41 Last edited 05.10.2004 at 10:55 by ylovoitka
spinna
Igatahes ei saa väita, et " näe sõitsin siin oma parkimiskastis ringi ja see teine ei andnud mulle teed". Tegu oli ikka raudselt sõidu alustamisega ja kuigi parklates kehtib parema käe reegel ja ka muus osas LE, siis kõik algab §91-st. Kui §91 õnnestus ilusti läbida, siis edaspidine liikumine allub juba muudele reeglitele. Siin kirjeldatud juhusel juhtus köik sõidu alustamisel ja süüdi jääb minu arvates küll sõidu alustaja. Kuna ka teine tagurdas, siis võis ka olla kaks §91 rikkujat ja süü läheb 50/50. Ei saa ju rääkida parklas liiklemisel kehtivast parema käe reeglist, kui pauk käis enne kui üldse liiklema saadi hakata.
05.10.2004 at 10:51
ylovoitka
Mis saab sel juhul, kui ma olen juba peaaegu välja tagurdanud parkimiskohalt, aga mulle lendab selga 70'nga sõitnud rullnokk? Jään süüdi, et talle ette keerasin?
05.10.2004 at 11:02
PlyVal64
quote:
ylovoitka: Mis saab sel juhul, kui ma olen juba peaaegu välja tagurdanud parkimiskohalt, aga mulle lendab selga 70'nga sõitnud rullnokk? Jään süüdi, et talle ette keerasin?
Teoreetiliselt jah:( Kuigi, kui suudetakse tõestada rullnoka liigsuur kiirus, siis mitte. Aga just kuskil keegi väitis, et sellist tõestamist on pagana raske teha ja seda palju pole praktiseeritud. Mine tea...
Ahjaa, kas see mitte Villu Vane mingis liiklussaates polnud, kus tagant otsasõidu teemat lahati ja veel mingit rekka parempöörde teemat, kus rekka küsimärgina pidi keerama, kuid miski loll talle sõiduautoga külje alla puges. Eesti seaduste järgi jäi rekkamees süüdi, kuigi Vane väitis, et tema karistaks hoopis sõidukajuhti. "Kui vaid lollus oleks karistatav" oli Vane mõistlik unistus:D
05.10.2004 at 11:06
diesel
kas toon eeskirjad siia töö posti otsa ja skännin sisse.
juhuslikult just nühin autokoolis pinki ja just mineva nädal nämmutati selle parema käe teemal.
õpetaja jutt oli minu meelest selge. parem käsi on alati parem käsi, ükskama kõik, kas kõnid selg ees või lähed külitsi või jalutad täitsa otse.
ja kogu kaubanduskeskuse parkla on üks suur parkla ala. kui seal need vaheteed miskitpidi tähtsamad oleksid, siis oleks igal parklast teele suunduval mulgul anna teed märk ees.
mott.
05.10.2004 at 11:20
Raul
quote:
ylovoitka: ja mu varasemal joonisel on jah alati õigus sellel vennal, kes juba sõidab.. Kui aga selle punase punniga liikleja ei oleks mitte parklakohal, vaid teel, oleks asi küsitav..

Oeh...ikka on ju tagurdaja see, kes teed peab andma. Teed peab andma paremalt lähenejale..antud juhul tagurdaja läheneb ju vasakult, kui ma autoga otse sõidan, siis miks ma peaks teed andma vasakult tulijale???
05.10.2004 at 11:29
FlammablE
Tegelikult kas polnud liikluseeskirjas sees punkti, et tagurdades peab teed andma kõigile teel liiklejatele?
Need parklad on tegelikult väga ohtlikud kohad, sest osa sõidab LE järgi ja teised välja kujunenud tavade/oma loogika järgi. Probleemi lahendaks vastavasisuliste märkide paigaldamine. Siis saaks asja ainult ühte pidi mõista.
Ise kujutan ka ette, et tagurdades on parem käsi ikka kõrvalistuja pool. Tavaliselt ei hakka sellistel puhkudel jamama, kui keegi teine veel tagurdab, vaid lasen tal rahus sõita. Õnnetuse korral on muidugi teine asi.
05.10.2004 at 11:42
spinna
quote:
diesel: õpetaja jutt oli minu meelest selge. parem käsi on alati parem käsi, ükskama kõik, kas kõnid selg ees või lähed külitsi või jalutad täitsa otse.

See jutt on täiesti õige ! Aga enne käte vaatamist tuleb sõitu alustada ja sõidu alustaja annab teed ükskõik mis käe või jala poolt tulijale. Absoluutselt kõigele, mis liigub. Ja ma ei räägi mitte ainult otsasõidust, vaid sellest et rikkumine on tegelikult aset leidnud juba siis, kui teised liiklejad muudavad sõidu alustaja tegevuse tõttu kiirust ( pidur/gaas/) või suunda.
Saage aru, parema käe reegel kehtib parklas täiesti õigesti, aga konkreetse case puhul ei ole ju sellega mitte midagi teha! Õnnetus juhtus sõidu alustamisel. Kirjelda õpetajale seda situatsiooni ja küsi, mis ta arvab. Ma usun, et ta räägib sama juttu, mis minagi.

Edit: ma ei ole advokaat/jurist, aga nii ta on LE-s olnud aastakümneid ja kuigi sõnastus on vahepeal korduvalt muutunud, on asja sisu siiski samaks jäänud.
05.10.2004 at 12:01
foke

Ja kui mõlemad keeravad välja tagurdades (üks ühelt, teine teiselt poolt parkimisjoonte vahelist ruleerimisrada ning saavad keskel kokku? Siis mõlemal on täpselt võrdsed tingimused ja paremad käed vabad - süü pooleks ja kogu moos äkki? Aga liikluskindlustus?

edit: üheaegselt alustavad manöövrit ja vaatavad mõlemad üle parema õla keerates tagasi ja vasakule:)
05.10.2004 at 12:02 Last edited 05.10.2004 at 12:04 by foke
spinna
quote:
foke: Siis mõlemal on täpselt võrdsed tingimused ja paremad käed vabad - süü pooleks ja kogu moos äkki? Aga liikluskindlustus?

edit: üheaegselt alustavad manöövrit ja vaatavad mõlemad üle parema õla

Liikluskindlustus jaguneb siis 50/50, ehk igaüks lakub omad haavad. Neid fifty/fifty juhtumeid on ju teisigi ja ennegi olnud. Ei ole pretsedent. Vist saab ka teistes protsentuaalsetes proportsioonides jagada.

edit: parklas taskust sõidu alustaja keerab ette parklas sõitjale = maanteel teeservast sõidu alustaja keerab ette maanteel sõitjale.
05.10.2004 at 12:05
Raul
Mina võtaks selle teema kokku nii, et parklakohalt tagurdamist alustav juhtpeab liikluseeskirjade kohaselt tagama manöövi ohutuse, kui ta liikumist alustab ja talle ükskõik kas vaskault või paremalt keegi külge sõidab, siis süüdi jääb ikkagi tagurdaja, kuna ta ei veendunud manöövri ohutuses. Teine lugu on tagurdamine liiklusmärkidega reguleerimata ristmikel ja siin kehtib teada-tuntud parema käe reegel, kui tagurdaja lähebeb paremalt, siis annad teed ja kui vasakult, siis ei anna. Ja selleks et teada, kes on paremalt, kes vasakult tulija pange ennast otse sõitva auto rooli. Kogu moos.
05.10.2004 at 12:15
bebop
aga kui ma tagurdan ja näen,et teine auto ka tagurdab ja jäen seisma aga teine sõidab mulle otsa siis nagu ei tohiks vahet olla kas sõidab mulle vasakult või paremalt otsa kuna mina ju seisan.
05.10.2004 at 12:20
Raul
quote:
bebop: aga kui ma tagurdan ja näen,et teine auto ka tagurdab ja jäen seisma aga teine sõidab mulle otsa siis nagu ei tohiks vahet olla kas sõidab mulle vasakult või paremalt otsa kuna mina ju seisan.

No siin sõltub juba kõik konkreetsest olukorrast, ntx üks tagurdab otse ja teine tagurdab pöördega jne...
Selle lause põhjal ei saa küll öelda kes süüdi ja kes mitte.
Ja see, et sina suudad enne õnnetust seisma jääda ei vabasta sind süüst kui ise liikluseeskirja oled rikkunud.
05.10.2004 at 12:35
qwerty
mingi rumvolt või keegi seletas paremakäereegli kohta nii:
kui üks auto tagurdab ja teine sõidab edaspidi, siis tagurdaja peab teed andma; kui mõlemad tagurdavad, kehtib paremakäereegel
05.10.2004 at 17:04
gretzky

Moderator
"Parema kõrva reegel" - oli sõidu õpetaja kild , kuna mõnel käib tühi pea nii hästi kaelal ringi ja mis võib tekitada ületamatuid raskusi käte liigitamises tagurpidi sõidul: paremaks vasakuks. Minu mäletamist mõõda polnud oluline kas sõideti edaspidi või tagurpidi, reegel oli reegel.

05.10.2004 at 17:23
ylovoitka
quote:
Raul:
quote:
ylovoitka: ja mu varasemal joonisel on jah alati õigus sellel vennal, kes juba sõidab.. Kui aga selle punase punniga liikleja ei oleks mitte parklakohal, vaid teel, oleks asi küsitav..

Oeh...ikka on ju tagurdaja see, kes teed peab andma. Teed peab andma paremalt lähenejale..antud juhul tagurdaja läheneb ju vasakult, kui ma autoga otse sõidan, siis miks ma peaks teed andma vasakult tulijale???

Seda minagi, selle Oeh'i vajalikkusest ma küll aru ei saa ?
05.10.2004 at 19:02
Raul
See oeh tuli seetõttu, et mõlemal joonisel oli seis täpselt sama..olenemata sellest kas tagurdaja alustas liikumist parkimiskohast või liikus ta mööda teed, mõlemal juhul pidi ta teed andma ja seda ma siis juba ka teist korda mainisin.
05.10.2004 at 21:22
ylovoitka
quote:
Raul: See oeh tuli seetõttu, et mõlemal joonisel oli seis täpselt sama..olenemata sellest kas tagurdaja alustas liikumist parkimiskohast või liikus ta mööda teed, mõlemal juhul pidi ta teed andma ja seda ma siis juba ka teist korda mainisin.

Raul, mina arvan samamoodi, kui sinagi. Kahjuks on ikkagi selgusetu, kuidas seda paremat kätt loetakse. Need kaks pilti on erinevad selle poolest, et esimesel pildil peaks igal juhul punane punn teed andma. Teisel aga, kui juht võtab paremat kätt oma füüsilise parema järgi, on tal tee vaba ja saab keerata ning sinine auto peab teed andma (kui mõlemad ühte moodi mõtlevad). Kui sinine auto võtab paremat kätt sõidusuuna järgi, sõidavad autod kokku..
06.10.2004 at 07:35
diesel
voitka,su viimasel joonisel sinine tagurdab. ja kui tegu on üldise suure parklaalaga siis sinine annab teed 101%.
06.10.2004 at 08:10
foke

quote:
diesel: voitka,su viimasel joonisel sinine tagurdab. ja kui tegu on üldise suure parklaalaga siis sinine annab teed 101%.
diesel, ei tagurda, tal on lihtsalt need euro-pedereeritud suunatuled taga - merevaigukollased ja ees punased 'kulmud':D
06.10.2004 at 09:44
417RR
Tegelikult on hoopis probleem selles et inimesed ei tea kus pool on parem ja kuspool vasak käsi.

Võtke suvaline pilt kusagilt portaalist ja lugege allkirja.

Siin olen sõber Jüriga , ise seisan paremal pool.
Hiljem tuleb välja et paremal pool küll aga seda pildi vaataja poolt.
06.10.2004 at 10:00
Raul
Seda parema käe reeglit võtad ikkagi ju liikumissuuna järgi. Kui joonist vaadata, siis on ju arusaadav. Kui sina autoga otse sõidad ja keegi vasakult poolt tagurdab siis sa ei hakka ju mõtlema sellele, kummal pool sa tagurdaja poolt vaadates oled. Reguleerimata ristmiku ületamisel lähtud ju ikkagi sellest, et tema tuleb vasakult ja tal on kohustus teed anda.
06.10.2004 at 10:35
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Parema käe reegel tagurdades   1 2 3  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2024. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.