Kohalik offroad Desert Racing stiilis?Mingil määral saab ka kord aastas augustis toimuval Vändra romuringi sirgel sellised kiirused kätte.. rada on põllul mullast.. kuigi tegu ilmselt veidi teistsuguse üritusega..
Kohalik offroad Desert Racing stiilis?Vähemalt üks ja see kõige esimene ametlik off-road võistlus Eestis oligi pigem desert-racing koos suure kiiruse ja hüpetega: 12.09.1998 Saku Safari 4X4 Männiku polügoonil. Kes käisid ja vaatasid justnimelt kiiruslõiku, mis käis üle kõigi kolme, sel ajal veel kõrge ja terava, tankimäe, mäletavad keskmise mäe hüppeid! Kiirus oli masinatel 100 km/h lähedal ja Tõnu Valma läks veel järgmisel päeval sel ajal just välja tulnud spiraalidega Wrangleriga uut kaugushüppe rekordit tegema Võistluste ajal lendasid kõige kaugemale Piirivalve Patrol, hall (ja eriti "hullu" juhiga) Hilux/Taro, mis maandudes valuvelje kildudeks lõi, Wrangler jne. Järgmistel kahel korral tõmbasime kiirust kõvasti maha sest kui kiiver peas, antakse ikka päris hullu! Samas olid siis juba toimumas ka katuseni mudas vaevlemised, kuigi vanakooli öised valikonrienteerumised olid ka tõsised hullunud kihutamised aga mitte sarnastel liivapindadel või karjäärides vaid väikestel teedel.
Kuna "olen sunnitud" ka selle ürituse idee ja suurema osa katsete põhimõtetest oma kotti pistma, siis olen mina kogu aja fännanud pigem just Dakari. Off-Road klubi mehed aga fännasid "traktoreid" ja me ei hakanud Unicuga "võõrale" mängumaale ronima. Küll on veel mõned korrad uuniklased teinud militaartehnika päevadel liivakarjäärides kihutamisi aga seda siis vanale sõjatehnikale. Minu Dakari-stiili fännamine elab praegu edasi Uunikute Talverallina.
Ainsad leitud pildid esimeselt desert-racingult leiab, nagu ikka, isand Vaarmanni ehk Landy varamust Aga ma tean, et olen näinud ka VHSi videosid, mis tehtud just seal keskmise mäe peal ja kõik uhked-pikad hüpped on nii piltide kui videotena olemas (olnud?). Kohe saab ju 15 aastat sellest...