Poster |
Message |
vvt |
Auto soojendamine talvel?
quote: DevilDeVille: quote: mrtn: Viplala, sinu kirjeldatu viitab insenertehnilisele läbikukkumisele, mitte tänapäevasele autole.
selline avaldus viitab teadmisbaasi mittevaldamisele.
No külma tõttu välja jooksvad õlid on tõesti anakronism. Ja isegi vene autodel ei mäleta, et talve tõttu oleks õlid kuskilt jooksnud. Tõsi, veel 80ndatel oli V8 mootoreid jänkistanis, mille tagumine "simmerling" oli peotäis rasvanööri karbis. Võib-olla sellised jooksevad külmaga (samasuguse "simmerlingiga" Gaz-53 libletas tõesti.
01.02.2010 at 10:08 |
|
Indrek_S |
quote:
Lugesin mõttega läbi.
Väiksema mahuga bensukaga on suht võimatu sõita nii, et pöörded üle 1500 rpm ei lähe. Ja ma ei öelnudki ju et peab soojendama töö tempini vaid, et õlid oleks vähemalt + kraadides.
Oleneb autost. Minu 1.3 mootoriga auto võimaldab pöörded konstantsed hoida ning samal ajal kiirust kasvatada. Ütleme, et stardin 1500 rpm ja hoian pöördeid seal ning mingi hetk ongi 50 kmh/käes.
Ainus oht on hukkamõistvad kaasliiklejad.
01.02.2010 at 10:26 |
1 edit. Last edited 01.02.2010 at 10:27 by Indrek_S
|
Raceboy |
Väntvõlli simmerlingi vahelt jookseb õli külmaga välja siis, kui liugelaagrid ja simmerling ise on kulunud ja simmerling väga jäik. Seetõttu ei suuda kinni pidada õli ja jooksebki. Viitab täiesti üheselt kulunud mootorile.
Aga see paari sekundi jutt? Nii lolli iba ei ole ju võimalik ajada suust välja. Jahutusvedelik soojeneb isegi +20C juures vähemalt 10-15min, enne kui ta töösoe on (ottomootoritel vähemalt 75 kraadi), aga see ei tähenda kaugeltki, mootor ka töösoe oleks. Töösoojaks saab mootor alles siis kui õlitemperatuur on jõudnud ettenähtud alasse (enamasti 80 C) ja selleks kulub suvelgi umbes 2x kauem aega kui jahutusvedeliku soojendamiseks.
Mitmel korral olen kohanud arvamust, et õli soojeneb kiiremini kui jahutusvedelik, aga huvitav, millest selline arvamus? Kes ei usu/ei tea, lisage oma autole õlitemperatuuri näidik.
Normaalses korras (korraliku seguga) autol pole külmalt mingit vahet, kas ta töötab tühikäigul või sõidad, kuna külm mootor vajab igal juhul tavapärasest oluliselt rikkamata segu (enamasti lambda 0.8 kandis) ja mõõdukas soojendamine (-15 juures nii 3-4min) kulutab mootorit VÄHEM, kuna koormust pole. Soojade ilmadega ei ole mõtet üle minuti tühjalt käia lasta, kuna see ei anna lihtsalt midagi.
Aga sellel "allikal" soovitaks kooli minna, kui sellistel teemadel ajakirjanduses sõna võtta tahab.
EDIT: Ja samasuguse praktika viljelejatele automüügiplatsidel (külma mootoriga minnakse paugutama, nt Raadi lennukale), tuleks mingi füüsiline karistus määrata.
01.02.2010 at 10:29 |
1 edit. Last edited 01.02.2010 at 10:33 by Raceboy
|
buru1 |
Selles videos üsna täpselt jutustatud mis õlid ja nendekasutegurid.
http://tv.motors24.ee/artiklid/TV/Amperi+garaaz/10353-Amperi+Garaaz+-+8.aspx
01.02.2010 at 12:47 |
|
jan22 |
Aastaringselt käivitan sõiduautot enamvähem ühtemoodi,käivitan mootori,vajadusel puhastan auto lumest/lörtsist või vaatan jooksvalt üle ega mõni rehv pole tühi või ega midagi kahtlast silma hakka ja sõidan rahulikult minema. Tavaliselt esimesel 8-15min. pedaali eriti ei talla ja hiljem kui näen et temp.seiser liigub soojenemise poole ja V8 mõnusalt uriseb võib juba vajutada.
01.02.2010 at 14:27 |
|
vvt |
Talvel on ju see "2 sekundi pärast minema" variandid niiehknaa teoreetilised, ikka on auto lume all või klaasid jäätanud, senikaua kui neid puhtaks kõõbitsed, ongi mootor liikuma hakkamiseks piisavalt soe.
Külmast ja kulumisest. Miks peavad taksode mootorid vastu seitsmekohalise arvu kilomeetreid ilma, et seda oleks kordagi laiali võetud ning miks kohtab autosid, mis 250tkm enavähem kasutamise järel järel mootori remonti nõuavad? Külmkäivitused. Üks külmkäivitus kulutab mootorit samapalju kui sajad sõidukilomeetrid. Kahjuks ei soosi meie tarbijamentaliteet (st liiga vähe maksustatud uued autod, liiga kerge krediidi kättesaadavus) auto hoolega hoidmist, liisitakse, sõidetakse pohhuistlikult ja loovutatakse ja seepärast ei paigalda enamik omanikke mitte mingeid seisusoojendusi. Suurem osa ei häbene ka täiesti külma mootori väänamist. Või on lihtsalt liiga lollid, et selle kahjulikkusest aru saada.
01.02.2010 at 15:21 |
1 edit. Last edited 01.02.2010 at 15:22 by vvt
|
Sören |
quote: kulgur:
...
Olgu nii tänapäevane tehnika kui tahes kuid, -20 alates ei ole ükski tavakasutuse auto võimeline koheselt KORRALIKULT töötama.
...
ma võib-olla ei tea mida tähendab korralikult töötamine, aga minu auto (kõvasti üle 10 aasta vana) jäi ka kuskil -28 juures peale käivitamist normaalselt külma mootori pöörete juures käima (u 1k rpm). õli ka kuskilt ei pritsinud. nagu raceboy ütles ei soojene selle minuti või paariga kohapeal tühikäigul töötades see mootor mitte kuhugi. kolb natuke hakkab soojenema, saaled, nukad ja muu kama on enam-vähem sama külm nagu enne. loomulikult ei ole mõistlik külmale mootorile suurt pööret anda, kuid see kehtib kuni mootor on saanud töösoojaks, selleks läheb aga kohapeal töristades ikka väga kaua aega.
keegi võiks selgitada millise detaili kulumine see normaalsete pööretega külma mootoriga sõites nii suur on, et kohapeal mootorit soojendama peaks. ainuke, mis kõne alla võib tulla, on kolvigrupp, aga selleks, et kolbide ressurssi lõpuni kasutada (või selle ressursi vähenemist tunda) tuleb korralikku autot ikka väga kaua pidada (1.1 liitristest seljakottidest, mis peale 200k kap remonti vajavad ei ole mõtet rääkida).
01.02.2010 at 19:06 |
|
Maik |
Keegi sellest artiklist saab aru ?
http://uudised.ekspressauto.ee/news/auto/article.php?id=28888235
01.02.2010 at 19:55 |
|
mikimouse |
quote: Maik: Keegi sellest artiklist saab aru ?
http://uudised.ekspressauto.ee/news/auto/article.php?id=28888235
Jah.
Keegi teoreetik Konnakoivamaal tegi oma-arust avastuse, mida Delfi nüüd püha tõena nii ja naapidi leierdab. Edu neile. Et siis "arukas Delfi lugeja" ei soojenda mootorit lust ja rõõm.
01.02.2010 at 22:19 |
|
Raceboy |
quote: Sören: keegi võiks selgitada millise detaili kulumine see normaalsete pööretega külma mootoriga sõites nii suur on, et kohapeal mootorit soojendama peaks.
Kõikide detailide, mis õlitust vajavad, kuna külm õli ei oma kaugeltki neid määrimisomadusi, mis töösoe õli.
Ma ei öelnudki, et külmaga mootor normaalselt ei töötaks või sõita ei saaks, vaid seda, et mootori seest toimuv ei ole veel normaalne. Erinevalt nt telekast, arvutist vms vajab auto tänapäeva tehnika seas ühena vähestest maksimaalse soorituse jaoks töötemperatuurini soojenemist ja kahjuks tähendab külma mootori ekspluateerimine ka (kümnetes) kordades kiiremat kulumist võrreldes töösooja mootoriga.
02.02.2010 at 07:45 |
|
cipo |
Autode kuni 5 min. soojendamise vastu ei vaidle, aga elektroonika annab ikka ka näkku.
Oli mul püksitaskus mingi sonyericsson ja ma nihelesin nende külmadega väljas - toas teatas ta peale saba taha panemist, et
"Antud temperatuurilt laadimist ei toimu"
Arvan, et mu silmist paistis puhas hämmeldus.
02.02.2010 at 20:28 |
|
Madman |
Mina tegelikult lasen iga õhtu mootorist õli ja jahutusvedeliku välja ja iga hommik soojendan pliidi peal need 90 kraadini. Ma ei saa kohe üldse nendest inimestest aru kes nii räigelt autosid otseses mõttes lõhuvad et täitsa külma õliga julgevad mootorit käima panna. Hämming... Kindlasti tuleks ka algul jagaja pealt juhe maha võtta et ilma käivituseta õlisurve üles saada. Tänapäeva autod ongi tehtud töötama temperatuuridel +18.7....+23.4. Muul ajal sõitmine tuleks tegelikult üldse seadusega ära keelata.
02.02.2010 at 21:46 |
|
cipo |
Ära akut unusta - mu naine läks külmade saabumisel (krt. ma olen ikka automees ja ega ma ei vaadanud kah - äkki sahvrisse magama), et aku ikka korralikult abieluvoodis soojas oleks. rsk. Nüüd olen küll taba teeninud - sry!
02.02.2010 at 22:00 |
|
Madlobster |
quote: Madman: Mina tegelikult lasen iga õhtu mootorist õli ja jahutusvedeliku välja ja iga hommik soojendan pliidi peal need 90 kraadini. Ma ei saa kohe üldse nendest inimestest aru kes nii räigelt autosid otseses mõttes lõhuvad et täitsa külma õliga julgevad mootorit käima panna. Hämming... Kindlasti tuleks ka algul jagaja pealt juhe maha võtta et ilma käivituseta õlisurve üles saada. Tänapäeva autod ongi tehtud töötama temperatuuridel +18.7....+23.4. Muul ajal sõitmine tuleks tegelikult üldse seadusega ära keelata.
Tore on kuulda inimestest, kes oma tehnikat niimodi hoaivad ja hoolitsevad. Samuti loodan, et sa ainult mootoriõliga nii ei tee vaid ikka kasti-, diffri-, roolivõimu- ja piduriõli ka soojana sisse valad, sest ka need on ju külmad. (Y) |
02.02.2010 at 22:06 |
|
DevilDeVille |
Nüüd oleks ilmselt paras aeg teemale taba panna, sest peale lausidiootsuste siia palju asjalikku enam ei lisandu.
02.02.2010 at 22:19 |
|
mikimouse |
eks ta jah, "tänapäeva" auto on nagu terminaator. seda ei tapa mingil moel, kuna ta on mõeldudki nii töötama. ja kui suure pauguga laiali lendab, siis otsivad jupid üksteist ise üles ja mingi tehnoloogiaga, mida ma ausaltüeldes veel ei tunne, lappavad ennast ise kokku tagasi. no suht müstika ühesõnaga.
03.02.2010 at 11:38 |
|