register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
ukraina
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Otsin lahendust masuudiga kütmisel,eksperiment!!   1 2 3 4  
Poster Message
PlyVal64
Otsin lahendust masuudiga kütmisel,eksperiment!!
quote:
madis: Kammoon, on alles soovitus. Müü oma kena maja ja krunt maha ning koli pommiauku elama... sae pekki.
Eestis elavad eestlased aga türgis türklased. Saksamaal sakslased ja rootsis elab kah mingi seltskond.
See et Eestis eestlased elavad on minu jaoks piisav põhjus et mitte ära kolida. Vaikne, rahulik, tuul ulub akna taga, kaminas tuli põleb..
Türgis igal pool sitahais ja kalmõkid röögivad tänaval. Saksamaast, Rootsist, Prantsusmaast jms ei räägigi, ainuke normaalne riik on ehk Norra ja Soome põhjapoolne osa.
:D:D:D Rassist, rajakas;) MA siin mõned ajad vaadanud, et inimesed ei saa ei irooniast ega millestki aru ... kus kukuvad pröökama. MA ei viitsi igale poole lõputult neid värvilisi molusid riputada...

Aga ka vähe tõsisemat juttu. Tuttav pani oma majale äsja õhk-vesi soojusvaheti, kuskohast siis ventikas sooja õhu majasse puhub. Miski Samsung oli. Maja kahekordne, selline 50'te viilkatus, ütleme kokku 80 m2. Kast(väline vaheti ja sisene radikas/puhur) koos installiga maksis 24K. Pidi sooja tootma kuni -20 kraadini. Nädal tagasi oli majas väga soe, mingeid lisakoldeid ei pidanud kütma, pigem aknaid avama. Soojuspumbas endas on sees ka pisike elektritenn, mis vajadusel "aitab järgi", kuid kulu kordi väiksem, kui mistahes radikal.
Süsteem ise võtab välisõhust soojuse. Lahe on see, et tolle majaseinal asuva kasti lähistel on õhk tunduvalt külmem. Võib endale eriti suure külmakapi ehitada ... või laibakumi.
Edit: uue maja ehitamisel äkki mõtleks ise ka sellisele kütteseadmele. Täna arvutan lihtsalt: 24000 : 300eek/lõhutud ruum = 80 ruumi puid. Vähemalt 10 aastat hooletu. Ja alati, kui on kodust pikemaks äraminek, võib ju radika seina lükata. Koi olen:D
07.10.2005 at 01:33 Last edited 07.10.2005 at 01:41 by PlyVal64
5.0
quote:
madis: pisike elektritenn, mis vajadusel "aitab järgi", kuid kulu kordi väiksem, kui mistahes radikal.

oh jah- mistahes elektriradika kasutegur pea 100% (ka kõige ürgsemal vene omal) ja sellel elektritennil täpselt sama palju ja ka elektrit vätab sama palju ning selle soojuspumba kasutegur on ca. -10C juures 0%, ehk kütad nagu tavalise elektripuhuriga. Füüsikaseadused ei sõltu müügimehe jutust.
07.10.2005 at 06:45
urmas
quote:
5.0: oh jah- mistahes elektriradika kasutegur pea 100% (ka kõige ürgsemal vene omal) ja sellel elektritennil täpselt sama palju ja ka elektrit vätab sama palju ning selle soojuspumba kasutegur on ca. -10C juures 0%, ehk kütad nagu tavalise elektripuhuriga. Füüsikaseadused ei sõltu müügimehe jutust.

Jutt õige! Ainult, et kütteperioodi keskmine temperatuur on 0'C. Seega valdava enamuse ajast töötab soojuspump siiski kasumlikult. Lolli iba ajavad need müügimehed, kes on mul paarile tuttavale müünud õhk-õhk pumbad ja siis lubanud, et kogu majas (isegi kinniste uste taga) on ühtlane temperatuur.
07.10.2005 at 07:50
cipo
Omanud siis n.n. õhksoojuspumpa ja talvitunud selle kütmisel 2 talve. Minu omal ei olnud küll sees mingit elektritenni, kuid et -10c oleks kasutegur 0% on BS. Samas ei ole ka kuulnud õhk-vesi soojusvahetist - äkki seal ikka mingi muu vedelik torudes voolamas.

Maja oli ca. 85 m2 suhteliselt avatud planeeringuga. Ma ei usu, et 2,5 kw tootmisvõimsusega el. radikas, millele oleks pannud õhu tsirkuleerimiseks el.ventika taha oleks talv läbi ära kütnud. Aga välise kasti ümber saaks küll külmkambri ehitada - soojusvaheti mõte kaoks küll ära.

07.10.2005 at 07:57
5.0
quote:
cipo: kuid et -10c oleks kasutegur 0% on BS.
.
aga see on ju tore kui kellelgi igiliikur on õnnestunud teha
07.10.2005 at 08:33
Vanaisa

Moderator
Aga kuidas siis nende soojusvahetitega on? Üks ütleb, et toimib, teine jälle, et ei...
Endal mõlkus ka samalaadse kasti ost meeles, siiamaani pole kuskilt kindlat vastust saanud.
Ehk siis jagate oma kogemusi - mis kraadini toimib, palju kasu on jne.

07.10.2005 at 08:41
cipo
OK! Ei ole leiuta(nud)tud igiliikurit. Omad kogemused -
1. Masin oli õhksoojuspump - ideaaltingimustel töötades ca. 3,2 kw tarbimist - 4,8 kw väljund. Ja kindlasti ilma igasuguse sisemise el.tennita. Ja kindlasti ei voola seal sees vesi - samamoodi nagu külmkappidel. Vaheti kast väljas, puhur kohe seina taga sees ja vastas toanurgas pult seinapeal koos temp. anduriga.
2. Maja ca. 85 m2 - avatud planeeringuga - talvitusin 2 hooaega. Maja oli suvilast ümber ehitatud - väljast soojustatud 50mm penoga, aknad vahetatud - muidu selline nagu ta 80a. ehitati.
3. Abikaasa oli 1a. lapsega kodus (valgustid, microuun, pesumasin, vee keetmine, toidu tegemine) + vannitoa, koridori põrandaküte ja 100L boiler. Kogu see krempel võttis minu tagasihoidlike arvutuste järgi raha ca. 600-800.- Ahjaa mu musile meeldib veel väga vannis käia :)
4. Kõige külmematel talvekuudel ei ületanud mu el. arve 2000.-
5. Tänu avatud planeeringule pidin aeg-ajalt jah poisi toa ukse kinni panema ja siis küll radikaga soojendama. Seda saab siis võtta esimese miinusena - uks kinni, siis külm.
6. Õhku ei kuivatanud - tugev eelis tavalise keskkütte ees. Mingil määral puhastab õhku tänu sisemistele filtritele + suvel töötab kondina või sügisel niiskuse välja imejana.
7. Müra - just välise kompressori oma võib häirida - eriti käivitumisel - seisma jäämisel. Talvega tekkis kondensveest jäämägi maja külje alla. Jaanipäevani sulas.

P.S. Ei müü ise selliseid masinaid ja praeguses majas tuleb gaasiküte.
P.S.S. Jutt hakkab esialgsest teemast mööda minema - ehitusfoorumeid piisavalt.

07.10.2005 at 09:15
vr_

quote:
5.0:
.
aga see on ju tore kui kellelgi igiliikur on õnnestunud teha

Palun tehke enestele elementaarne füüsika selgeks

teie loogika järgi ei sa aka külmikutes -20 kuidagi sisse ajada sest -10 juures pole enam võimalik sooja vahetada kompressori abi.

sain ma õigesti mõttekäigust aru?

07.10.2005 at 10:00
madis
To Lembit: Soojusarvutused kujunevad keerulisemaks, kuna peaks arvestama ka pinnase soojusjuhtivustegurit. Ning mulle tundub, et ei saa kasutada aritmeetilist keskmist. Proovin õhtul sellist lihtsat mudelit MatLabiga rünnata.
Soojusisolatsiooniks peaks kasutama state-of-art lähenemist :) ehk siis modelleerima vedeliku kihistumist, arvestama välimiste kihtide väiksemat temperatuuri ning võibolla ka takistama mahutisiseselt kokkupuutekihi liikumist (kalipso põhimõte).
Arvestama peaks et ka talvel on päikeseenergiat, ehk on seda kadudest rohkem.
07.10.2005 at 10:05
PlyVal64
quote:
cipo:P.S.S. Jutt hakkab esialgsest teemast mööda minema - ehitusfoorumeid piisavalt.
Üldiselt tundub, et hea tahtmise korral suudab tikutaku asendada peaaegu igat meesteteema foorumit. See ongi omaette fenomen.
Aga ei lähe mööda esialgsest teemast. AstroSS'i mure oli ju kallinenud vedelküttele odavamat automaatset alternatiivi leida. Soojusvaheti on just selline abivahend. Muidugi, kõik sõltub elamu asukohast. Raasikul ja Kuusikul on kasu palju väiksem, kui Nõmmel. Meil langeb temp alla -20 ikka eriti harvadel kordadel ... ja siis on mujal -35. Seejuures kusagil Kristiines on veel soojem. Kuid abiks küttekulude vähendamisel on ta kindlasti. Kütteperioodi keskmine temperatuur pole mitte 0 vaid kusagil 8-9 kraadi. See suvi ei lähe arvesse, nii soojade öödega aastat vaat et ei mäletagi.
Lisaväärtused tõi cipo kui praktik juba välja. Just niiskus on meie kliima kõige vastikum osa, mille pärast peab kütma mõnikord ka keset suve. Teoreetiliselt peaks soojusvaheti suutma hoida vähemalt 300 päeva aastas köetavates ruumides ideaalilähedast kliimat.
07.10.2005 at 12:24
newton

Moderator
quote:
Üldiselt tundub, et hea tahtmise korral suudab tikutaku asendada peaaegu igat meesteteema foorumit. See ongi omaette fenomen.
Kui te minu arvamust küsite, siis see on äärmiselt masendav fenomen, kuna selle tõttu kasvab kõikvõimalike meeste/naiste/laste/lammaste-teemade arv järjest kiiremini ja neid, kes räägivad sellel teemal, milleks see foorum tegelikult mõeldud on, jääb järjest vähemaks - alguses proportsionaalselt ja küllap lõpuks ka absoluutarvudes.

Minu meelest tõmbab iga OT teema siia juurde inimesi, keda USA autod ei huvitagi, ja nemad omakorda teevad neid teemasid siia veel rohkem jne jne jne.

Seepärast võiks need inimesed, kellele selle foorumi algne eesmärk korda läheb, enne postitamist natuke mõelda, kas on ikka iga töö- ja isikliku elu probleemi vaja siin lahendada ja iga "nalja" ja "huvitavat linki" just siia foorumisse pasteerida.

Selles flashis, mille Jamez siia natuke aega tagasi (re)postitas, oli esimene küsimus, mida endalt enne postitamist küsida: "Will it contribute?" - "Kas see teeb foorumit sisukamaks?". Minu meelest ei teeks paha, kui seda küsimust natuke sagedamini endale meelde tuletatakse. Ja ennetavalt veel - minu meelest teevad foorumit sisukamaks need teemad, mida saab "Autode" ja "Tehnika" alla postitada.
07.10.2005 at 13:04
madis
Eks võib ka jutud ajamata jätta, aga Vabas Teemas on ka offtopic teemad enamasti inforikkad.
Ma teisi foorumeid ei tea, kus oleks nii palju "täisväärtuslikke" :) valgeid inimesi, enamik on ära risustatud mõnglite, wannabede ja dumbode poolt.
Kui on vaja foorumi liiklust vähendada, siis võib Vaba Teema päris ära koristada.
07.10.2005 at 13:24
Lembit
quote:
madis: To Lembit: Soojusarvutused kujunevad keerulisemaks, kuna peaks arvestama ka pinnase soojusjuhtivustegurit. Ning mulle tundub, et ei saa kasutada aritmeetilist keskmist. Proovin õhtul sellist lihtsat mudelit MatLabiga rünnata.
Ma arvan, et pinnase soojusjuhtivusega ei ole mõtet eriti jännata. Ehk siis mina arvestaks selle punkti temperatuuriks, kus pinnas soojusisolatsiooniga kokku puutub +4C. Sellest hullemaks ei tohiks situatsioon muutuda ja sealt enam on juba puhas võit.
quote:
Soojusisolatsiooniks peaks kasutama state-of-art lähenemist :) ehk siis modelleerima vedeliku kihistumist, arvestama välimiste kihtide väiksemat temperatuuri ning võibolla ka takistama mahutisiseselt kokkupuutekihi liikumist (kalipso põhimõte).
Arvestama peaks et ka talvel on päikeseenergiat, ehk on seda kadudest rohkem.
Soojusisolatsiooni ja kihistuse arvutamise asemel on ma arvan olulisem kontsentreeruda reaalselt ehituslikult saavutatavatele lahendustele ja nende teostusele. Näiteks mahuti põhja soojusisolatsioon võib kujuneda probleemseks. Samuti on ilmselt väga oluline soojusisolatsioonist niiskuse eemal hoidmine, mis võib väga lihtsalt kogu ürituse nullida minuarust.

Newtonile: Kala hakkab mädanema peast, ehk foorumite kohapealt peaks kehtima selline reegel: "Indifferent moderating tends to drive away good contributors".
Ma näiteks tegin siia ühe teema, mis minu hinnangul oleks väärt vähemalt mingit vastust. Kui see on ei, siis ei, tont temaga, aga ei ole ka minuarust mõtet ennem foorumi kasutajatelt viisakust ja sisu järgimist nõuda, kui omaltpoolt kah sellega kõik 100% korras on. Eh?

Ja kui peaks olema vaja TqHq vabast teemast vabanemiseks mingit serveriruumi vms välja käia, siis mulle oleks suur au eesti sisukaima foorumi püstihoidmisel kaasa aidata.
07.10.2005 at 17:53
madis
Alustagem ikka teoreetilisest, kui saame tulemuseks 2m isolatsiooni siis tuleb praktikas piirduda ohkamisega ;)

Isolatsiooniks peaks kasutama penoplasti, kuna selle niiskusimavus on väike ja ka küllastuses on soojustakistus piisavalt hea. Hind on muidugi kõrgem. Siiski, penoplasti asemel saaks ehk kasutada kergkruusa, mis on altpoolt dreenitud (niiskus tilgub välja). Kuupmeetri hind on kordades odavam.

Igatahes, lähen nüüd teise massa ligi ning ründan probleemi suurema kaikaga. Saadan sulle hiljem PSi tulemustega, kui neid peaks tekkima :)
07.10.2005 at 22:05
Astro SS
Tulles tagasi topiku alguse juurde ,siis võin öelda et minu kütmise eksperiment on jõudnud finišisse.

Tuba on soe ja kütmisel käsi määrima ei pea, kütmisel ei kasuta : diislit, bensiini, puid, briketti (saepuru ega ka turba), elektrit, tuult, päikest ..... ;)

09.10.2005 at 12:40
urmas
quote:
Astro SS: Tuba on soe ja kütmisel käsi määrima ei pea, kütmisel ei kasuta : diislit, bensiini, puid, briketti (saepuru ega ka turba), elektrit, tuult, päikest ..... ;)
Ämm karjub toa soojaks.
09.10.2005 at 13:11
BlueStang

et mis siis järgi jääb - gaas, päevalilleõli,...?

09.10.2005 at 22:29
Vanaisa

Moderator
Hot love :lol

09.10.2005 at 22:42
Astro SS
Bluestang on kõige lähemal, õige vastus : kasutatud mootoriõli ;)

10.10.2005 at 08:23 Last edited 10.10.2005 at 08:23 by Astro SS
madis
Veel üks variant: registreerid ennast kõikvõimalikes kohtades tasuta reklaami saamiseks, postimüügikataloogid jne jne jne. Ahjusuu = postkastiluuk.
Kõik arved maksad kaks kuud hiljem, siis tuleb lisaks spämmile ka meeldetuletusi. Tellid kesknädala neli korda samasse kasti.
Hundid söönud lambad terved !
10.10.2005 at 11:01
Madlobster
quote:
madis: Veel üks variant: registreerid ennast kõikvõimalikes kohtades tasuta reklaami saamiseks, postimüügikataloogid jne jne jne. Ahjusuu = postkastiluuk.
Kõik arved maksad kaks kuud hiljem, siis tuleb lisaks spämmile ka meeldetuletusi. Tellid kesknädala neli korda samasse kasti.
Hundid söönud lambad terved !

Kes seda tuhka jõuab välja tassida ja sooja ta ka ei anna.
10.10.2005 at 11:03
Peeter82

Astro SS teeb nüüd õieti, kui ei hoia asja saladuses ja kirjeldab antud kütmise tehnoloogiat lähemalt.

10.10.2005 at 11:22
Madlobster
quote:
Peeter82: Astro SS teeb nüüd õieti, kui ei hoia asja saladuses ja kirjeldab antud kütmise tehnoloogiat lähemalt.

Ja lisab ka mõned illustreerivad pildid.
10.10.2005 at 11:32
diesel
olen ka veidi mõelnud teemal, kuda suvist päiksesooja talveks varuks koguda. ja seda siin lugedes, tekkis küsimus, et miks peab mahutiga "vett" maha matma? kas ei sobiks miskit tahket? näiteks betoon? soojuskandjaks võiks ehk olla torustik nigu põrandaküttel. või on idee täitsa vale?
12.10.2005 at 14:42
urmas
quote:
diesel: ... kas ei sobiks miskit tahket? näiteks betoon? ...
Mängu tulevad sellised mõisted: soojusjuhtivus, soojusmahtuvus, tsükli temperatuuride vahe. See betooni kogus läheb ulmesse, kui protsess toimub alla 100'C. Väike vihje: kõrgel temperatuuril soojust salvestava kivimassi nimi on "keramsiit".
12.10.2005 at 15:17
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Otsin lahendust masuudiga kütmisel,eksperiment!!   1 2 3 4  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2024. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.