Poster |
Message |
partel |
407 km/h tehase autoga
quote: vvt: quote: partel: Igatahes üks asi paneb mõtlema küll:
Seal klipis sõideti see 407 mitmekilomeetrisel sirgel ja lendstardist.
Top Fuel saavutab *paigalt* 3.0 sekundiga u. 450 km/h vaid 200 meetri peal...
Lugesin seda threadi mitu korda eest taha ja tagant ette ja ei saanud aru, mida siin eesmärk tõestada on? Selle Bugatti mootor kestab ka nagu oluliselt kauem kui 4.5 sekundit kapitaalremondini?
Selle pärast ei saanudki aru, et ma ei tahtnudki midagi tõestada
Lihtsalt tavainimese jaoks on Veyron ülim ja muidugi on tegemist üsna kiire asjaga, aga kiirenduses ei ole tal dragi masinatele midagi vastu panna, mitte selles mõttes, et Veyron on kilpkonn (sportautod ei olegi ju kiirendamiseks mõeldud), vaid dragi autod on nii kõvad.
15.03.2007 at 11:23 |
|
hunt |
407 km/h tehase autoga
Vat mina jälle ühest teisest asjast ei saa aru !
Kas seal Ferrari ja muude veel eksootilisemate (ja kallimate) markide juures töötavad insenerid ikka siis täielik LambaAntsu kari on või ?
Paistab, et ei ole justkui ühtegi head põhjust neid karjade kaupa palgal, kusjuures meie vabariigi keskmisest oluliselt kõrgemal, hoida !
Võimsate autode ehitamise põhitõde ju ammu teada - kuuptollid !
Võtta üks BBC, mida suurem seda uhkem, kompressor ja muudki tarvilikku sinna juurde kruvida ja voilaa ! tulemus käes .... 1000 ja + hp.
Ei viitsigi arvutada, kas 10 või 50 korda odavamalt ka veel lisaks !
Seda threadi lugedes jääb just selline mulje ...
15.03.2007 at 11:32 |
|
askeldaja |
407 km/h tehase autoga
Traditsioonid, turundus, emotsioonid, eelistused. Maitseasi.
Nagu jahimeeste seas on erinevat rahvast: ühed lõsutavad oma maasturis, tiirutavad ringi ja siis lajatavad esimesel võimalusel mõnele jahiloomale pihta. Mõni käib varitsuses ja jätab palju kordi laskmata, nähes oodates seda looduse ilu ja teades, et oleks võinud nähtud looma lasta kui tahtnuks... ja saab kodus naisekäest sõimata, et kus liha on?
|
15.03.2007 at 11:54 |
|
partel |
407 km/h tehase autoga
quote: hunt: Vat mina jälle ühest teisest asjast ei saa aru !
Kas seal Ferrari ja muude veel eksootilisemate (ja kallimate) markide juures töötavad insenerid ikka siis täielik LambaAntsu kari on või ?
Paistab, et ei ole justkui ühtegi head põhjust neid karjade kaupa palgal, kusjuures meie vabariigi keskmisest oluliselt kõrgemal, hoida !
Millal ma seda öelnud olen?
Võrreldes kiirendusautodega on eesmärgid ju hoopis teised. Tõsi sportauto on ju samuti mõeldud kiirendamiseks... külgsuunas Ehk siis kurvisõiduks.
Otse kiirendamine ei ole seetõttu sportauto tugevaim külg, ei saagi olla, ega peagi olema. Lihtsalt annavad hea võrdlusmomendi. Kui tavainimesele öelda, et 4.5 sek @ 530 km/h, siis kehitab ta õlgu. Aga kui öelda, et 0-200 km/h on käes 40 meetri kandis 1.2 sekundiga, siis... Või et 4.5 sek tähendab *keskmist* kiirust 320 km/h, s.t. kui Veyron, F1 vms tuleb lendstardist 300 km/h, siis 400 m peal on TF ees.
15.03.2007 at 12:04 |
|
Raceboy |
407 km/h tehase autoga
Lisaks võimsusele on nii ringraja kui tavaliste tänavaautode ehitamisel palju muidki nõudeid. Veyron (ja kõik teiseddki tänapäevased superautod) vastavad kõige karmimatele Euroopa saastenõuetele, lubavad ostjale päris mitu muretut kilomeetrit ja toodavad seejuures 1000hj (või vähem). Samuti ei ole mõeldav näiteks Lotuse Exigele peale aretada suurt V8 mootorit. Kuigi see kindlasti teeks temast otsesuunal väga kiire auto (siis kui pidamine saavutatakse), nullib see kogu selle auto pakutava elamuse rajal, mida ta oma 1.8liitrise kerge turbomootori ja 250 hobujõuga pakub.
Teppan ju pani ka V8 Estfieldile, aga tulemuseks oli see, et isegi slikkidega puudus autol igasugune pidamine ja kogu üritus osutus Valteri enda sõnade järgi mõttetuks. Selle asemel ehitas ta hoopis alumiiniumraamil põhineva ja 1liitrist tsiklimootorit eviva ülikerge (~400kg) kaaluva versiooni, mis rajal on puhas fun.
Minu kõige rajum sõiduelamus ei pärine tuttava '69a Camaro 1300hj twin-turbo small-blockist vaid hoopis pisikesest ja "tagasihoidlikust" '73a Opel Kadetist, millel Volvo B23 16v turbomootor, võimsust tiba üle 700 hj ja kaalu u. 800kg. Autode erinevus seisneski asjaolus, et üks auto (esimene) oli lihtsalt kiire, teine aga väga kiire ka käänulisel rajal. Aga see on vaid minu arvamus ja pole uudis, et inimeste arvamused ja maitsed lähevad lahku.
See on nagu tööriistadega: tellitava mutrivõtmega ei saa põhimõtteliselt ühtki mutrit-polti korralikult keerata Iga töö jaoks ikka oma tööriist.
15.03.2007 at 12:10 |
|
vvt |
407 km/h tehase autoga
Ikke kuuptollid ja Weinecki Cobra
Praeguse aja autoehitus võitleb rohkem sellega, et säilitada senine võimsus järjest tõusvate müra ja heitgaasinormidega. Näiteks üleminek Euro 2-lt Euro 4-le ilma mootori sisemise arendamiseta maksvat 20% võimsust. Niiet mõttetu on lahmida siia võimsusandmeid, kus ühelpool on isegi mitte vene normide järgi tänavalegaalsed (kiirendus)autod ja teisel pool vähemalt Euro 3 võimelised tehase superautod. Ka ei ole mootori kestvuses siin midagi suurt võrrelda. Täiesti erinevad asjad erinevaks tööks. Kui ühel päeval peaks keegi põrutada saama ja nõudma kiirendusvõistlusest samu norme nagu see Veyron vastab, siis olen üpris kindel, et sõitma hakatakse just selliste mootoritega (võimalik, et see bugatti teeb ka euro 4 ära ja toodab alla 74 dB müra).
quote: Otse kiirendamine ei ole seetõttu sportauto tugevaim külg, ei saagi olla, ega peagi olema. Lihtsalt annavad hea võrdlusmomendi. Kui tavainimesele öelda, et 4.5 sek @ 530 km/h, siis kehitab ta õlgu. Aga kui öelda, et 0-200 km/h on käes 40 meetri kandis 1.2 sekundiga, siis... Või et 4.5 sek tähendab *keskmist* kiirust 320 km/h, s.t. kui Veyron, F1 vms tuleb lendstardist 300 km/h, siis 400 m peal on TF ees.
Jah, ja kui vahemaa on 3 km pikk, siis saab ilmselt jälgida, kuidas TF mootori sisu tükkhaaval kõrges kaares lendab?
15.03.2007 at 13:39 |
2 edits. Last edited 15.03.2007 at 13:42 by vvt
|
Jesper |
407 km/h tehase autoga
Pooled vaidlushimulised kodanikud ei saa jälle pihta, mille üle nad vaidlevad Ega keegi ei ole Bugattit maha teinud, kena saavutus, lihtsalt point on hinnagute "kiire auto", "võimas auto" jne. suhtelisuses.
Mulle meeldis kui üks ajakirjanik küsis mingi F1 sõitja, vist Mika Häkkineni või Kimi Räikköneni, käest et miks ta A klassiga sõidab. "Poliitiliselt korrektse margi" ehk sel juhul MB valikus on ju ka oluliselt äkilisemaid mudeleid. Vastus oli umbes midagi sellist et "häh, milleks?" |
15.03.2007 at 13:47 |
2 edits. Last edited 15.03.2007 at 13:48 by Jesper
|
askeldaja |
407 km/h tehase autoga
Loomulikult on positiivne, et arendatakse tehnikat ning tekivad igasugused erinevad lahendused. Erinevad tooted erinevate vajadustega ja erinevate majanduslike võimalustega inimestele.
Alati on keegi kiirem ja alati leidub mõni ökonoomsem, luksuslikum, paremini juhitav jne jne auto.
Samas on mul silma jäänud, et kui meedias on Bugattiga tegemist, siis võrdluseks tuuakse (võrreldes Bugattiga) tihti way odavamaid ja aeglasemaid, vähemvõimsamaid autosid. Demosõidud on justkui situatsioon, kus Mike Tyson läheb lasteaeda ja taob kõik kasti.
Auto pole enam ammu vaid tarbeasi (osa autodest küll), asi on juba kunst. Igas mõttes.
Ma isiklikult ei usu, et suure V8 vaikseks kohitsemine pole võimalik, ka saastejura ja muu. Selliste suurte V8-te puhul on juba hääl omaette väärtus (nt 04´GTO väljalasketorustiku väljatöötamine jt juhtumid). Lihtsalt kõrgtehnoloogia on vahel popp (aga ka paratamatu), aga ka lihtsuses on oma võlu.
Iga asi omal kohal on hea.
Peace
|
15.03.2007 at 14:42 |
1 edit. Last edited 15.03.2007 at 14:44 by askeldaja
|
partel |
407 km/h tehase autoga
quote: vvt: Ikke kuuptollid ja Weinecki Cobra
Praeguse aja autoehitus võitleb rohkem sellega, et säilitada senine võimsus järjest tõusvate müra ja heitgaasinormidega. Näiteks üleminek Euro 2-lt Euro 4-le ilma mootori sisemise arendamiseta maksvat 20% võimsust. Niiet mõttetu on lahmida siia võimsusandmeid, kus ühelpool on isegi mitte vene normide järgi tänavalegaalsed (kiirendus)autod ja teisel pool vähemalt Euro 3 võimelised tehase superautod. Ka ei ole mootori kestvuses siin midagi suurt võrrelda. Täiesti erinevad asjad erinevaks tööks. Kui ühel päeval peaks keegi põrutada saama ja nõudma kiirendusvõistlusest samu norme nagu see Veyron vastab, siis olen üpris kindel, et sõitma hakatakse just selliste mootoritega (võimalik, et see bugatti teeb ka euro 4 ära ja toodab alla 74 dB müra).
Jah, ja Veyron võiks eeskuju näidata ning CO2 emissiooni alla turu keskmise viia. Jõud tuleb ju turbotest, EFI'st ja muust elektroonikast, mitte kütuse põlemisest.
Üldse oleks hea, kui oleksid ainult uued elektriautod, kuna elekter ei saasta keskkonda, sest seda saab seinapistikust, samuti pole vaja saastavat tööstust, kuna uut kaupa saab ju poest.
http://www.nedra.com/record_holders.html
Ok, arvatavasti on viga minus, aga minu arvates on katalüsaatoritega Ferrarid üsna jube trend.
15.03.2007 at 15:35 |
|
vvt |
407 km/h tehase autoga
Jääb vaid imestada, miks siis taskukohased 1000 hp suurplokiga sportautod juba seeriatootmises pole, isegi USA-s pole neist midagi kuulda
15.03.2007 at 16:27 |
|
partel |
407 km/h tehase autoga
quote: vvt: Jääb vaid imestada, miks siis taskukohased 1000 hp suurplokiga sportautod juba seeriatootmises pole, isegi USA-s pole neist midagi kuulda
Sellepärast, et tõsised USA autode fännid ei lasku nii madalale, et poest ostetud seeriaautoga sõita. Asi peab olema ikka midagi erilist, kas just päris do-it-yourself projekt, aga mingi custom element ikka. Tead vast isegi, et kõik vajalikud komponendid on letikaup.
Huvitav, kui paljud Ferrari, Porsche jne omanikud teavad näiteks käigukasti ülekandearve?
15.03.2007 at 16:49 |
|
mart154 |
407 km/h tehase autoga
quote: partel:
Huvitav, kui paljud Ferrari, Porsche jne omanikud teavad näiteks käigukasti ülekandearve?
Küsin selle peale, nagu tüüpiline Mac'i (ei mõtle automarki) omanik: "Aga milleks mulle seda vaja on "
|
15.03.2007 at 19:45 |
|
Gambrinus |
407 km/h tehase autoga
quote: partel: quote: vvt: quote: partel: Igatahes üks asi paneb mõtlema küll:
Seal klipis sõideti see 407 mitmekilomeetrisel sirgel ja lendstardist.
Top Fuel saavutab *paigalt* 3.0 sekundiga u. 450 km/h vaid 200 meetri peal...
Lugesin seda threadi mitu korda eest taha ja tagant ette ja ei saanud aru, mida siin eesmärk tõestada on? Selle Bugatti mootor kestab ka nagu oluliselt kauem kui 4.5 sekundit kapitaalremondini?
Selle pärast ei saanudki aru, et ma ei tahtnudki midagi tõestada
Lihtsalt tavainimese jaoks on Veyron ülim ja muidugi on tegemist üsna kiire asjaga, aga kiirenduses ei ole tal dragi masinatele midagi vastu panna, mitte selles mõttes, et Veyron on kilpkonn (sportautod ei olegi ju kiirendamiseks mõeldud), vaid dragi autod on nii kõvad.
Su postist võib küll vääga kenasti välja lugeda, et Sa tõestad, et dragi autod on lihtsalt nii kõvad... mismoodi Sa mida tõestada ei tahtnud
Ja vahel, mõnes teemas kirjutades, võiksid Sa Top Fuelid ja blower Camaro (mis muidu on väga respekt, tõesti väga) välja jätta, mind vähemalt hakkab see ära tüütama, äkki on see aind minu probleem!!!
Veyronist niipalju, et minu arust on küll see päris lahe kompott, kuhu on pandud paljud tänapäeva autotööstuse maitsvaimad puuviljad! |
15.03.2007 at 20:35 |
|
wader |
407 km/h tehase autoga
quote: Gambrinus:
Su postist võib küll vääga kenasti välja lugeda, et Sa tõestad, et dragi autod on lihtsalt nii kõvad... mismoodi Sa mida tõestada ei tahtnud
Ja vahel, mõnes teemas kirjutades, võiksid Sa Top Fuelid ja blower Camaro (mis muidu on väga respekt, tõesti väga) välja jätta, mind vähemalt hakkab see ära tüütama, äkki on see aind minu probleem!!!
Mine loe see jutt tqhq'st läbi ning mõistad, et ilmselt on see sinu probleem. |
15.03.2007 at 20:45 |
|
partel |
407 km/h tehase autoga
quote: Gambrinus:Veyronist niipalju, et minu arust on küll see päris lahe kompott, kuhu on pandud paljud tänapäeva autotööstuse maitsvaimad puuviljad!
Täesti nõus!
Ma ei saa aru, miks üritatakse kuskilt välja lugeda, et ma arvan, et Veyron on saast vms. Veyron jt. superautod on väga kiired riistapuud, point selles, et nad näitavad kui julmad asjad spets kiirendusautod tegelikult on, mida kuivad numbrid tavainimesele eriti mõistetavaks ei tee.
15.03.2007 at 20:53 |
|
Gambrinus |
407 km/h tehase autoga
quote: wader: quote: Gambrinus:
Mine loe see jutt tqhq'st läbi ning mõistad, et ilmselt on see sinu probleem.
Kuna see teema totaalne OT juba on, siis, arvad, et pole lugenud või? Olen, ning tean kes on kes siin foorumis, ise ka väike kiirenduse fänn, ka väljaspool eestit käidud võistlusi vaatamas ja ma ei pea silmas Läti või Leedu striitreisse Ja see sait on ka pea otsast otsani läbi loetud! Pärtel on lihtsalt minu arvates liiga äärmuslik selle asja suhtes, need täiesti kohatud ja korduvad võrdlused teemas, kus arutatakse ühe tehaseauto omadusi, on lihtsalt nõmedad, mitte, et Pärtel nõme oleks! |
15.03.2007 at 21:26 |
|
peep Moderator |
407 km/h tehase autoga
quote: anryo: quote: peep: Real life võrdlus, Veyron vs. "tavaline" sportauto.
Mis asja need tuled seal niimoodi imelikult "plinkisid"? Watch me ?
See on optiline petekas kui filmida LED tulesid kehvema kaameraga. Vähemalt nii väidetakse, pole ise proovinud. |
15.03.2007 at 22:04 |
|
RannoT |
407 km/h tehase autoga
quote: peep: quote: anryo: quote: peep: Real life võrdlus, Veyron vs. "tavaline" sportauto.
Mis asja need tuled seal niimoodi imelikult "plinkisid"? Watch me ?
See on optiline petekas kui filmida LED tulesid kehvema kaameraga. Vähemalt nii väidetakse, pole ise proovinud.
Hee eei ikka nii ongi mõledud ma teise lehe lõpus nagu kirjutasin - uued mersud teevad sama asja vähemalt E ja C klass...
Tähelepanu äratamiseks et paremini näha oleks... tagasõitjale.. siis ... PRE SAFE on siis uus lisa ABS, TCS jne ... nimekirjas...
Ja kuna on ainuüksi video vaatamisega tekkinud see küsimus - et siis on ikka hästi näha külll
15.03.2007 at 23:36 |
1 edit. Last edited 15.03.2007 at 23:37 by RannoT
|
RannoT |
407 km/h tehase autoga
Mõtsin et kriban siia veel teema pealkirjaga sobivat..
Et milles see 407 km/h nii eriline on - 1001 hp ei ole iseenesest midagi erilist..
Aga magic number on 400 km/h - seda ei saanud McLaren kätte miks, mitte ainult hobujõud ei mängi rolli,
vaid aerodünaamika - see oli minu teada VW grupi inseneride suurim tõke .. nagu mach 1 kunagi lennunduses.
Ja asjaolu et auto oleks 407 km/h stabiilne ja juhitav - mida ei saa ühegi dragsteri kohta öelda,
TF või mitte!
Tehaseauto tähendab et sellel kiirusel võib sõita rohkem kui 1 kord hirmu tundes.
Seda võib tallata - ja väidetavalt testiti sidurit autot launchides hommikust kuni pimedani ja ei miskit...
Nagu Topgeari tegijad ütlesid kõik ülejäänud supercarid oli max kiiruses sellised nagu läheks iga sekund laiali...
aga Veyroni puhul .... nothing...
Lisaks keegi ei keela ju Veyronil turborõhku tiba tõsta ...
Huvitav palju 10% psid x 4 turbot juurde annaks...
16.03.2007 at 00:00 |
|
Jesper |
407 km/h tehase autoga
Aga muidu, mis te arvate, kas Veyroniga on nüüd tõesti tipp käes? Või tuleb järgmine aasta veel midagi uuemat ja uhkemat?
Viimastel aastatel on toimunud tõeline kiirete autode pidu, alustades näiteks 200hp Cliost, Focus ST, Evo ja Sti, Monaro/GTO, väiksed Porsched, Lotus Elise ja derivaadid, lugematu arv (tavainimesele kättesaamatuid) superautosid, kas see on veel viimane hingetõmme enne lõplikku naftakriisi ja igasugu elektri-hübriid-vesinikasjade pealetulekut, või jätkub pidu veel pikemalt?
Muidugi Tesla Roadster on uues kategoorias juba otsa lahti teinud, niiet lootust on, äkki saab uute tehnoloogiatega ka ägedaid autosid teha |
16.03.2007 at 00:39 |
|
Raceboy |
407 km/h tehase autoga
quote: Jesper:
kas see on veel viimane hingetõmme enne lõplikku naftakriisi ja igasugu elektri-hübriid-vesinikasjade pealetulekut, või jätkub pidu veel pikemalt?
Isegi sama asja peale korduvalt mõtlema jäänud ja nii kahju kui sellest ka poleks, tundub, et paar aastat võib veel kõiksugu šedöövreid tulla, siis aga tabab maailma üks suur autostumise pohmelus.
Me oleme paratamatult sinna teel, kuna pumpa kui aeglaselt tahes, ikka saab otsa. Lisaks muutub Aasia eesotsas Hiinaga järjest suuremaks kütusetarbijaks ja oeh, ei taha mõeldagi selle peale, kui Hiina majandus 10 aastat veel samas tempos kasvab nagu seni
Nagu öeldakse, iga mootor arendab suurimat võimsust just enne laiali jooksmist.
16.03.2007 at 08:43 |
|
Taavi |
407 km/h tehase autoga
Aga õnneks jäävad kõik need praegu toodetavad kiired autod alles, vähemalt on mida pensionipõlves nokitseda ja vahel torud tühjaks lasta kui mõni elektriauto omanik foori taga provotseerib |
16.03.2007 at 09:00 |
|
partel |
407 km/h tehase autoga
Ah, lähema paarikümne aasta jooksul ei muutu midagi. Nafta ei kao kuhugi, võib-olla hakatakse natuke piiritust sisse segama, aga mitte oluliselt.
Igasugused kütuseelemendid jms jäävadki demo asjadeks.
Muret teeb rohkem "targad" seadusandjad. Näiteks praegu saab saksa pähe, et kehtestaks kõikidele autobahnidele 120 km/h piirangu, mis vähendaks CO2 emissiooni 2-3%
16.03.2007 at 09:11 |
|
peep Moderator |
407 km/h tehase autoga
quote: RannoT:Hee eei ikka nii ongi mõledud ma teise lehe lõpus nagu kirjutasin - uued mersud teevad sama asja vähemalt E ja C klass...
Tähelepanu äratamiseks et paremini näha oleks... tagasõitjale.. siis ... PRE SAFE on siis uus lisa ABS, TCS jne ... nimekirjas...
Ja kuna on ainuüksi video vaatamisega tekkinud see küsimus - et siis on ikka hästi näha külll
Netis on videod, kus mersu süsteemi toimimist näha saab. Tuled lihtsalt vilguvad pidurdamisel ja seda kõik korraga mitte ükshaaval nagu seal videos. Sellel jutul, et vidoekaamera moonutab võib siiski tõsi taga olla, keegi võiks katsetada mõne led tuledega auto peal. Pidi just kehvemate kaamerataega tekkima.
Mis puutub tulevikku siis ma pakun, et lähema 10 aasta jooksul ükski suur autotootja vastavat projekti ei teosta. Väiketootjad ehk küll, kuid nende autode tase ja kättesaadavus pole kindlasti võrreldavad. Hea näide on Bristol Fighter, mille võimsaim versioon arendab 1012 hp. Ülivinge ja tõsiseltvõetav auto aga siiski Veyroniga ei võrdle. Bugattilt endalt oodatakse samast autost võimsama versiooni välja laskmist. |
16.03.2007 at 09:34 |
2 edits. Last edited 16.03.2007 at 09:49 by peep (Moderator)
|
mrtn |
407 km/h tehase autoga
see on täpselt sama asi mis teleka või arvutimonitori filmimisel või pildistamisel. vaata telekat või arvutimonitori läbi digifotoka ekraani, pilt on nt poolest saadik pime või virvendab/jookseb. |
16.03.2007 at 10:05 |
|
|