register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
ukraina
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Mnemoturniir   1 2 3 4 5 6  
Poster Message
viplala
Mnemoturniir
Teeme siis reeglid ümber, muidu läheb tõesti läbuks.
Uue küsimuse saab esitada, eelmise õige vastuse esimene postitaja.
Kui Õige küsimuse postitajal, on uue küsimise esitamise soov, annab ta sellest koheselt (15min jooksul) ka teada. Piisab soovi edastamisest, sest mõnda küsimust on vaja vähe kauem koostada.
Kui küsimuse soovist teada pole antud, läheb järg kiireima küsimuse esitaja kätte, kes küsimuse esitab.
Kena oleks saada ka vastus vastanuile, kas või milline, oli õige vastus.

Mis te arvate, kas nii sobiks? Andke teada, ma muudan sel juhul oma esimeses postis olevad reeglid ka ära.

Nagu ma aru saan, on vastamata veel malloc'i ja BlueStang'i küsimused. Kes viimasele õieti vastab, saab endale ka küsimise vooru.
30.01.2013 at 14:06
vr_

Mnemoturniir
1947 125S oli esimene ferrari, enne sed oli alfa romeote peal ka embleem millga võisteldi Alfa Romeo 8C Monza vist.

EDIT:
Magneeto kohta ei oska muud leida kui, et manuaalselt sai va eelsüüte nurka määrata ja auto tuled ja viled käisid sealt genereeritud elektri pealt.

30.01.2013 at 19:21 2 edits. Last edited 30.01.2013 at 19:29 by vr_
viplala
Mnemoturniir
Sellest magneetost.
Ma võin nüüd julmalt mööda panna aga äkki...

Ford t magneeto oli ehitatud hooratta külge, ja süütepoolid/kontaktid (või kuidas iganes neid ei nimetatud) olid viidud kabiini. Kontaktid töötasid kuidagi vibreerimise peale, mille tekitas, hooratta külge kinnitatud magnetitest/poolidest, tekkiv elektrilaeng.
Põhimõtteliselt oli tänu sellele kuidagi võimalik, et mootor käivitus iseenesest, kui kolb oli jäänud täpselt üssi.
30.01.2013 at 20:41
antoonio
Mnemoturniir
Pisut juttu Model T elektrisüsteemist, ehk vastus on ka seal

ja üks põjlaikum pdf t mudeli süütesüsteemist ilma põjalikuma lähenemiseta magneetole aga lihtsalt huvitav jutuke

30.01.2013 at 21:27 3 edits. Last edited 30.01.2013 at 21:40 by antoonio
BlueStang

Mnemoturniir
Väga lähedal, aga mitte päris.
Vastuseks oleks, et erinevalt hilisematest olid väidetavalt esimese aasta Ford-T magneeto korpuses teatud süvendid.
Mis sinna pidi käima ja mis puhuks, see pole küsimuse osa:)
30.01.2013 at 22:53
vr_

Mnemoturniir
quote:
BlueStang: Väga lähedal, aga mitte päris.
Vastuseks oleks, et erinevalt hilisematest olid väidetavalt esimese aasta Ford-T magneeto korpuses teatud süvendid.
andeksi, aga see on juba küsimus stiilis mitu liivatera on ühes kuupmeetris sahara kõrbe liivas.
Ise-enesest ärgitas see kõsimus mind otsiama ja ka leidma uut ja huvitavat kogu hooratta sises peidet magneeto, selle poolt genereeritava pinge voolu. selle ära kasutamise, kogu ehituse jms kohta mida ma ennem ei teadnud aga selline puändita vastus on kuidagi mage, unless sa ootad veel mingit lõpliku vastust.

30.01.2013 at 23:07
viplala
Mnemoturniir
quote:
v6sa:
Seda enam, et tolle saladusliku lisa alla võib sama hästi panna ka elektristarteri...

Mul jäi see ennist kahe silma vahele.

Tegelikult ei saa.
Esimene starteri pookimine autole, leidis aset juba 1896 aastal. DELCO võttis oma starterile patendi 1911. Esimesena võttis starteri kasutusele 1912 aastal Cadillac, oma autol Model Thirty, mille starter toimis samas ka generaatorina.
31.01.2013 at 00:02
malloc
Mnemoturniir
Esimest Ferrari m2rki ei kandnud Alfa Romeo 8C monza, kyll aga ollakse v6rdlemisi l2hedal. Lisan veel vihjeks, et auto projekteeriti tol hetkel Auto Unioni ja Mercedese v6istlusautode kottimiseks, kuid mootori poolelt j2i k6vasti vajaka saksa tipptehnika vasty, niiet v6eti v6rdlemisi eriskummaline lahendus kasutusele.

Scrollimise ja lehtede vahel seiklemise v2ltimiseks:

Mis oli esimene auto, mis kandis Ferrarile omast prancing horse logo (mitte siis segi ajada igasuguste sarnaste hobuselogodega, jutt siiski konkreetsest Ferrari logost) ja mida puristid peavad esimeseks Ferrariks. ning mis oli selle auto juures omap2rane? Suurt osa m2ngib vastusest rolli nimi Alfa Romeo.

Googeldamine m2rks6naga "World's first Ferrari" ei anna otsitavat vastust.

Fakti kinnitan p2rast youtube'i ja tekstilingiga.
31.01.2013 at 03:11 3 edits. Last edited 31.01.2013 at 03:17 by malloc
Jesper

Mnemoturniir
Mmm, no bimotore tuli ikka nats hiljem kui hobune minuarust. Otsida ei viitsi enam, pole nii suur Ferrari fänn.

31.01.2013 at 08:02
BlueStang

Mnemoturniir
quote:
vr_:
quote:
BlueStang: Väga lähedal, aga mitte päris.
andeksi, aga see on juba küsimus stiilis mitu liivatera on ühes kuupmeetris sahara kõrbe liivas.
Ise-enesest ärgitas see kõsimus mind otsiama ja ka leidma uut ja huvitavat kogu hooratta sises peidet magneeto, selle poolt genereeritava pinge voolu. selle ära kasutamise, kogu ehituse jms kohta mida ma ennem ei teadnud aga selline puändita vastus on kuidagi mage, unless sa ootad veel mingit lõpliku vastust.

Minu küsimus oli ju väga konkreetne - mille poolest erines esimese aasta Ford-T magneeto hilisematest (Ford-T magneetodest). Vastus olevatki, et "erinevuseks on korpuses olnud süvendid" - muud lõplikku vastust või "püänti" ma ei oodanud, kuigi väidetavalt on kogu selle hoorattasse ehitatud magneeto püänt seotud nendesamade süvenditega korpuses. Mis sinna süvenditesse käis ja mis puhuks - seda ma ei küsinudki..:)

31.01.2013 at 09:20
vr_

Mnemoturniir
quote:
BlueStang:
Minu küsimus oli ju väga konkreetne - mille poolest erines esimese aasta Ford-T magneeto hilisematest (Ford-T magneetodest). Vastus olevatki, et "erinevuseks on korpuses olnud süvendid" - muud lõplikku vastust või "püänti" ma ei oodanud, kuigi väidetavalt on kogu selle hoorattasse ehitatud magneeto püänt seotud nendesamade süvenditega korpuses. Mis sinna süvenditesse käis ja mis puhuks - seda ma ei küsinudki..:)

Jah küsimus on konkreetne, ja vastuseid sellele õigeid mitmeid kuna aja jooksul tegi asi mitmet pidi evolutsiooni. Iga erinevus on erinevus. Vastaja seisukohast on säärane küsimus aga mõttetu selle hetkeni, kui sa nendesamade süvendite funktsiooni sisse tood ja seletad ära, miks see hea oli. Võibolal vormiti seda lihtsalt mingi jäikuse pärast kurat teab.

Ferrarist,
Mõnel pool küll pakutakse bimotoret:
"it is said that the 1935 Alfa Romeo Bimotore is the very first car to carry the now famous prancing horse insignia of Scuderia Ferrari on its flanks"
http://www.atlasf1.com/2000/bri/okeefe.html

Eriskummaline alhendus kõlaks kokku, kaks mootorit kaks sisendit käigukasti ja kaks väljundit eraldi mõlemale rattale oma.

samas on ka muud viited:
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_8C

"The well-known prancing horse blazon first appeared at the 1932 Spa 24 Hours in Belgium on a two-car team of Alfa Romeo 8C 2300 Spiders, which finished first and second."
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Scuderia_Ferrari

"Ferrari has used the cavallino rampante on official company stationery since 1929. Since the Spa 24 Hours of 9 July 1932, the cavallino rampante has been used on Alfa Romeos raced by Scuderia Ferrari."
http://en.wikipedia.org/wiki/Ferrari

Seega ma ei tea kas see mudeli nimetus mis ma külge pookisin monza on õige või vale aga 8C on igatahes õige vastus mis mulle otsapidi ka maranellos ferrari muuseumis loetud siltide pealt meelde oli jäänud. Puristid võivad midagi õigemaks ferrariks pidada, aga õige logo oli sellel 8C'l igatahes juba. Kõlab ka loogilisem, et 1929 esitatud krahvinna palve oma poja lennuki logo autol kasutada, mis kohe ka vastu võeti, sai teoks varem kui 6a peale palve esitamist.
Siin ka pildimaterjal samast muuseumist, küll mitte minu kaamerasilma läbi: http://www.flickr.com/photos/healinglight/403559684/lightbox/

31.01.2013 at 11:14 2 edits. Last edited 31.01.2013 at 11:19 by vr_
otipoiss
Mnemoturniir
Ferrari fännina tahaksin väga leida õige vastuse, kuid kujuneb vist arvatust raskemaks. Selle eripärana pead ehk silmas sedasama mootorit? Kaheksa silindriline ridamootor, kahe eraldi plokina?

" In 1931, he developed the P3, which had two small engine blocks of four cylinders each. The blocks also incorporated the cylinder heads, which meant there were no cylinder head gaskets to worry about. A central gear tower drove the camshafts and superchargers."

Esimest korda esines selle mootoriga Alfa Romeo 8C 2300 mudel väidetavalt 1931a Mille Miglia võidusõidul. Siinkohal aga ei julge ma arvata mis on õige mudelinimetus, kas 8C 2300 MM või 8C 2300 Zagato, allikates on erisused. Samas aga ei tundu olenemata nimest olevat nende masinate peal Cavallino Rampantet. Kõnealune logo ilmnes esimest korda väidetavalt 1932 aasta Spa 24 tunni sõidul, kus osalevate Alfade nimed olid kas 8C 2300 MM, 8C 2300 LM või RLTF. Kahjuks aga tõendava pildimaterjalini pole ma veel jõudnud, ikka kipub see logo olema juba Monza lisanime kandva 8C 2300 peal.

Kaevun küll edasi kuid hetkel on siis mu parimaks vastuseks lihtsalt 8C 2300 ja selle mootori iseärasus.

Edit: liiga kaua võttis send vajutamine aega.
31.01.2013 at 11:39 2 edits. Last edited 31.01.2013 at 11:50 by otipoiss
BlueStang

Mnemoturniir
quote:
vr_:
quote:
BlueStang:
Ford-T magneeto... väidetavalt on kogu selle hoorattasse ehitatud magneeto püänt seotud nendesamade süvenditega korpuses.

Vastaja seisukohast on säärane küsimus aga mõttetu selle hetkeni, kui sa nendesamade süvendite funktsiooni sisse tood ja seletad ära, miks see hea oli.

No aga paneks siis avalikkuse nõudmisel küsimuse sellisena püsti - Mis puänt oli esimese aasta Ford-T hoorattasse ehitatud magneeto korpuses olevatel süvenditel?
31.01.2013 at 13:00 1 edit. Last edited 31.01.2013 at 13:01 by BlueStang
viplala
Mnemoturniir
Ehk on vastus midagi sellist.

Seda miks need süvendid seal hoorattal tegelikult asetsesid, on päriselt teadmata aga lugu räägib järgmist:

Fordi algusaegadel oli tema tegevusele palju vastaseid, nagu ikka, kui millegi uuega lagedale tullakse. Vana maailm toimis ju ideaalselt ka hobustega. Mingi hetk läks surve aga juba nii suureks, et hakati ähvardama H.Fordi peret ja sunniti tehast kinni panema. Tolleks ajaks oli müüdud juba 30 000 Ford T'd. Selle peale olla Ford ultimaatumi esitanud (kellele ei oska öelda, kuna minu meelest on tegemist legendiga). Need pahad jõud, kas tõmbuvad tagasi ja jätavad Fordi rahule või saadab ta tasuta kõigile Ford T omanikele, magnetid, mis käivad sinna saladuslikesse süvenditesse. Nende põhimõte seal oleks siis selline, et kui anda mootorile teatud pöörded, hakkab ta ise energiat tootma ja auto saab sõita ilma kütuseta.
Selle peale tõmbusid pahad jõud tagasi ja kui nad surnud ei ole, elavad nad õnnelikult siiani ning kasutavad BMW'd.
31.01.2013 at 13:59
QLZ

Mnemoturniir
Pakun et kysige normaalsemaid kysimusi kuhu saab ka selge vastuse anda, muidu laheb Boeing-u teemaks ara kus kaib voidu wikipeedia lugemine ja siia linkimine.
Natuke syrriks laheb nii. Minu tagasihoidlik arvamus.

ps. mulle ei anna see mersu uste teema ikka rahu, uksi ei oleks saanud ettepoole(nagu tavalised uksed) panna avanema sest pearuumi ava oli vist suht kandilise kujuga ja sinna nurga alt sa ikka ust sisse ei lykka voi kuidas?

31.01.2013 at 14:49
DevilDeVille

Mnemoturniir
quote:
QLZ: Pakun et kysige normaalsemaid kysimusi kuhu saab ka selge vastuse anda, muidu laheb Boeing-u teemaks ara kus kaib voidu wikipeedia lugemine ja siia linkimine.
Natuke syrriks laheb nii. Minu tagasihoidlik arvamus.

ps. mulle ei anna see mersu uste teema ikka rahu, uksi ei oleks saanud ettepoole(nagu tavalised uksed) panna avanema sest pearuumi ava oli vist suht kandilise kujuga ja sinna nurga alt sa ikka ust sisse ei lykka voi kuidas?

eks mõeldi gt40 ümara sisselõikega lahendust. a üldiselt ei muuda kuju asja olemust - sisselõige katusesse on tingitud karbi kõrguse seatud konventsionaalse ukseava mõõdu piirist. niisamuti nagu oleks tervestükis avanev kuppelkatus sellest tingitud. või lihtsalt lahtise kere kasutamine.

31.01.2013 at 15:17
QLZ

Mnemoturniir
quote:
DevilDeVille:

eks mõeldi gt40 ümara sisselõikega lahendust. a üldiselt ei muuda kuju asja olemust - sisselõige katusesse on tingitud karbi kõrguse seatud konventsionaalse ukseava mõõdu piirist. niisamuti nagu oleks tervestükis avanev kuppelkatus sellest tingitud. või lihtsalt lahtise kere kasutamine.

Siis oleks pidanud olema kysimus nii et miks on kyljekarp korge, sinna saab vastata toruraam vms. Eks see ole selline kysimus et igayks vaatab seda nii kuidas tahab, nii ka mina teen. Aga esimene vastus on ikka et pearuumi oleks ja kui siis sealt hakata aretama jargmisi kysimusi miks on korge karp siis see juba teine kysimus. Las ta olla vist :)

31.01.2013 at 15:31
DevilDeVille

Mnemoturniir
Ma olen algusest peale seda meelt olnud, et otsene õige vastus ei ole toruraam :)

31.01.2013 at 17:43
viplala
Mnemoturniir
quote:
DevilDeVille: Ma olen algusest peale seda meelt olnud, et otsene õige vastus ei ole toruraam :)

The 300SL's most celebrated feature is, of course, the gullwing doors. They were, however, not a fashion statement. To give the lightweight tube frame maximum stiffness, its sides had to be rather tall, making conventional doors impossible.

http://www.roadandtrack.com/car-shows/art-of-the-automobile/1955-mercedes-benz-300sl-gullwing

31.01.2013 at 18:02
DevilDeVille

Mnemoturniir
siit loemegi välja, et uksed tehti nagu nad tehti kõrgete külgede tõttu. need omakorda tehti toruraami tõttu. toruraam tehti tagamaks kere jäikust. jäikust oli vaja suurematel kiirustel paremaks juhitavuseks. kiirust ja juhitavust oli vaja võistluste võitmiseks. võistlusi oli vaja PR-iks. PR oli vajalik automüügiks. automüük vajalik aktsionäridele kasumi teenimiseks. ergo, kajakatiivad kausaalses seoses rahavajadusega :)

31.01.2013 at 18:32
viplala
Mnemoturniir
quote:
DevilDeVille: siit loemegi välja, et uksed tehti nagu nad tehti kõrgete külgede tõttu. need omakorda tehti toruraami tõttu. toruraam tehti tagamaks kere jäikust. jäikust oli vaja suurematel kiirustel paremaks juhitavuseks. kiirust ja juhitavust oli vaja võistluste võitmiseks. võistlusi oli vaja PR-iks. PR oli vajalik automüügiks. automüük vajalik aktsionäridele kasumi teenimiseks. ergo, kajakatiivad kausaalses seoses rahavajadusega :)

Jah, aga kuna peaeesmärk oli toruraam, siis tehti uksed ja kinnitused sellest lähtuvalt. pea ava lahenduse oleks saanud ükskõik kuidas teisiti ka lahendada, lahendati aga nii, kuna selle tingis raami kuju ja sellest tulenev jäikus/kergus. Võistlusi oli samuti võimalik võita ainult selle kujuga raamiga. Vastasel juhul oleksid need uksed kasvõi volditavad olla, kui tulemusi poleks olnud, oleks jama majas.

Aga las ta olla. Loeme ka teised vastused õigeks :)
31.01.2013 at 18:54
QLZ

Mnemoturniir
quote:
viplala:
quote:
DevilDeVille: Ma olen algusest peale seda meelt olnud, et otsene õige vastus ei ole toruraam :)

The 300SL's most celebrated feature is, of course, the gullwing doors. They were, however, not a fashion statement. To give the lightweight tube frame maximum stiffness, its sides had to be rather tall, making conventional doors impossible.

http://www.roadandtrack.com/car-shows/art-of-the-automobile/1955-mercedes-benz-300sl-gullwing

Ei saa ikka kommenteerimata jatta: et kui keegi kuskil valjamaa lehe peal midagi inglise keeles kirjutab ei tahenda et see on pyha tode.
Aga nous sellega et las ta olla.
Akki keegi tuletab meelde mis kysimusele praegu vaja vastust leida.

31.01.2013 at 19:11
malloc
Mnemoturniir
6ige vastus k6las korra kellegi jutu sees 2ra minu kysimusele, kuna tundub, et tegu on raske kysimusega, kui ma arvasin, siis annan vastuse 2ra (haardcoor uuniklase (plval64) poolt ju 2ra rikutud, selliste faktide mitte teadmine oleks peaaegu karistatav olnud :D)

Mis oli esimene auto, mis kandis Ferrarile omast "Prancing Horse" logo (just Ferrari logo, mitte m6nda muud sarnast hobust)

Alfa Romeo Bimotore oli esimene auto maailmas, millele kleebiti kylge Ferrari logod, mille sashii m6tles v2lja t2ielikult Mr. Ferrari ja mille pani kokku t2ielikult Mr. Ferrari. Ehk siis v6ib seda lugeda esimeseks Ferrariks ajaloos, ka radiaatoriv6rel ilutses Ferrari logo ning selle ymber oli kiri Alfa Romeo. 8C Monoposto sai ka endale Ferrari logod, kyll aga peale Bimotore syndi.

Eriline oli selle auto juures kahe mootori kasutamine, mis kumbki ajas ringi omaette ratast. T2nap2evased kahe mootoriga autod on enamasti neliveod.

Viskan siia 2 linki, huvitav lugemine ja vaatamine.

Enjoy!
31.01.2013 at 19:49 5 edits. Last edited 31.01.2013 at 20:04 by malloc
Vanaisa

Moderator
Mnemoturniir
senjoore Ferrari oleks korrektne ;)

31.01.2013 at 21:30
vr_

Mnemoturniir
quote:
malloc: 6ige vastus k6las korra kellegi jutu sees 2ra minu kysimusele, kuna tundub, et tegu on raske kysimusega

Sa ei lugenud mu viimast vastust korralikult. Ma ütlesin täpselt ära, mis autot sa mõtlesid ja selgitasin ka, miks see vastus vale on.

quote:

Mis oli esimene auto, mis kandis Ferrarile omast "Prancing Horse" logo (just Ferrari logo, mitte m6nda muud sarnast hobust)

Alfa Romeo Bimotore oli esimene auto maailmas, millele kleebiti kylge Ferrari logod

Kuna küsimus oli, milline auto kandis ferrari prancing horse logo, siis on õigem vastus siiski see 1932 mudel millest ma ka kirjutasin(Alfa Romeo 8C 2300 Spider). Võibolla oli veel midagi varasemat. Miinimum saab olla 1929 kui itaalia sõjalennuki piloodi ema pakkus seda hobust mis tema poja lennukit kaunistas Ferrarile.
Ma olen neid ajaloolisi junne ju oma silmaga poole meetri pealt vaadelnud ja "näpuga katsunud"
Ferrari(ajaloo) wikipedia sissekandeid sa ka ilmselt ei usalda:D

31.01.2013 at 23:09
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Mnemoturniir   1 2 3 4 5 6  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2024. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.