Poster |
Message |
LaSa Moderator |
CB-jaamad ja nende kasutamine
Kõik sõltub rahakotist, põhimõtteliselt ajab ka selline aparaat vabalt asja ära ja saad jutud räägitud, sinna küll kahjuks ei saa normaalses mõõdus mikrit külge pookida. Lisaks soovitaks välist kõlarit (juppmaad parem kuuldavus!) ja pikka antenni
Vaata lisaks:
CB-jaamad autosse
CB-antennid - mida pikem, seda parem!
Kõva katuse puudumisepärast ei tasu Sul vist muretseda - Su Caddyl ju pagass suurem kui enamuse sõidukite katus... |
25.04.2005 at 21:47 |
|
jaanu53 |
Tere! Kas siin on ka kedagi kes on tegelenud amatöörjaamadega- mõtlen käsijaamu? Vaatasin Tehnoturust üht pakkumist http://www.tehnoturg.ee/?id=b_o (jaamaks on VX-2R käsijaam 2M/440 HT WITH 500KHZ-999MHZ RX 1.5W/1W Yaesu), kas selle jaoks peab ka luba olema ja kas sihukese nn kabulaga ka maakohas midagi teha on? |
26.04.2005 at 08:56 |
|
smr |
quote: jaanu53: Tere! Kas siin on ka kedagi kes on tegelenud amatöörjaamadega- mõtlen käsijaamu? Vaatasin Tehnoturust üht pakkumist VX-2R käsijaam 2M/440 HT WITH 500KHZ-999MHZ RX 1.5W/1W Yaesu , kas selle jaoks peab ka luba olema ja kas sihukese nn kabulaga ka maakohas midagi teha on?
pane õige link ka
Ning ikka on litsents olema sellejaoks. Ning kas sellega midagi teha on, oleneb millejaoks sa seda endale soetada tahad.
|
26.04.2005 at 09:10 |
|
jaanu53 |
Ma mõtlesin, et need statsionaarsed jaamad on liig kallid, see on nagu odavam. Kas sellega ka kaugemaid sidesid pidada saab? |
27.04.2005 at 10:13 |
|
BSApea |
quote: jaanu53: ... Kas sellega ka kaugemaid sidesid pidada saab?
http://www.tehnoturg.ee/toode.php?id=b_o&toode=H85
Sõltub kui kauge on kauge. 2m sagedusel on maksimaalne saatevõimsus 3W, 70cm puhul 2W - selline keskmine käsijaam. Arvestada tuleb aga sellega, et selle kabula puhul on saateasagedused passi järgi 144...148 MHz ja 430...450 MHz. Juhul kui neid ei saa "lahti" siis saad kasutada ainult amatöörradio sagedusi (tegelikult natukene rohkem).
Kui võtta lehelt http://www.tehnoturg.ee/?id=b_a PMR
raadio sidekaugused, siis kaks sellist jaama käituvad umbes sama moodi, no maksimaalselt 2 korda paremini.
Kuna kanalisamm on 5/9/10/12.5/15/20/25/50/100 kHz siis peaksid saama selle jaama ka PMR kanalitele küllalt lähedale.
Kui tahad aga kaugemate kohtadega rääkida, siis vajad repiiterit või http://www.tehnoturg.ee/?id=f_v_k asju ning muidugi antenni. Antennist algab ja lõpeb iga raadiojaam
PS. SiBiMees -http://www.xyz.ee/hamstvo/CB/ |
11.07.2005 at 14:45 |
|
boro |
Tere, mul selline küsimus, et kui kaugele saab rääkida umbes 60cm magnetantenniga ?
CB raadiotel on võimsust mingi 4W eksju ? Kuidas seda suurendada saaks? Mis aparaatidega jms.
Ja siis see asi ka veel, et kas ise saab ka CB raadiotel mingeid sagedusi paika panna, näiteks 40'dal kanalil näpiks mingi oma sageduse sisse. |
24.08.2005 at 12:33 |
|
smr |
quote: boro: CB raadiotel on võimsust mingi 4W eksju ? Kuidas seda suurendada saaks? Mis aparaatidega jms.
Võimendiga. Meie riigis ebaseaduslikquote:
Ja siis see asi ka veel, et kas ise saab ka CB raadiotel mingeid sagedusi paika panna, näiteks 40'dal kanalil näpiks mingi oma sageduse sisse.
Nüüd paned sa midagi puusse. 40 kanal ongi sagedusel 27.405 mhz. Mida sa seal enam muuta tahad?
|
24.08.2005 at 12:36 |
|
boro |
Ma mõtlengi, et seda sagedust muuta. Mingi elektrooniku juures ? Ei tohiks vist väga keeruline olla ? et 27.405 oleks hoopis 26.505 vms ja kust saaks vaadata, mis sageduses mingil kanalil on. |
24.08.2005 at 12:51 |
|
smr |
quote: boro: Ma mõtlengi, et seda sagedust muuta. Mingi elektrooniku juures ? Ei tohiks vist väga keeruline olla ? et 27.405 oleks hoopis 26.505 vms ja kust saaks vaadata, mis sageduses mingil kanalil on.
Loe läbi näiteks sellel lehel antud lingid või GIYF
|
24.08.2005 at 13:11 |
|
ROKIPEER |
Mida sellisest aparaadist arvata?
CB jaamadega pole varem kokku puutund.
Kas ainult AM jaam on mõtetu?
http://www.pilt.ee/photo/601801/14024229/ |
30.10.2005 at 09:38 |
|
smr |
quote: ROKIBEER: Kas ainult AM jaam on mõtetu?
AM põhimõtteliselt ainult veokijuhtidega suhtlemiseks. Kuid raadioteemalistel küsimustel aitab näiteks see foorum - http://cbfoorum.pri.ee/index.php . Külastajaid pole küll niipalju, kui tikutakus, a kui foorum läbilugeda, avaneb silmaring piisavalt
Edit: sry, ma leidsin seal foorumis nüüd ka sinu ülesse ja mõistan ka küsimust
Aga kerge googeldamise peale ei leidnuyd isegi seda mudelit ülesse, seega vastust su küsimusele ikka pole.
|
30.10.2005 at 09:50 |
Last edited 30.10.2005 at 09:53 by smr
|
tfr |
quote: boro: Ma mõtlengi, et seda sagedust muuta. Mingi elektrooniku juures ? Ei tohiks vist väga keeruline olla ? et 27.405 oleks hoopis 26.505 vms ja kust saaks vaadata, mis sageduses mingil kanalil on.
Mis selle asja point oleks? CB kanalid on standardiga paika pandud ja eraldatud vabaks kasutamiseks. Kui Sa kruvid omale sinna mingi mitte-CB sageduse, siis on Sul selle kasutamiseks Sideameti sagedusluba vaja. |
30.10.2005 at 11:00 |
|
Vanapagan |
quote: ROKIBEER: Mida sellisest aparaadist arvata?
CB jaamadega pole varem kokku puutund.
Kas ainult AM jaam on mõtetu?
http://www.pilt.ee/photo/601801/14024229/
see on väga hea kapsatünni vajutuseks panna või siis ankrukiviks.
auto peale on parim ALAN 48 PLUS koos väikse võimuga ja pika antenniga |
30.10.2005 at 20:22 |
|
smr |
quote: VANAPAGAN: see on väga hea kapsatünni vajutuseks panna või siis ankrukiviks.
auto peale on parim ALAN 48 PLUS koos väikse võimuga ja pika antenniga
nohnoh? Olen ise kasutanud samast ajastust, kuid AM/FM saatjat vägagi edukalt koos suure antenniga. Ja kui juba "parima" otsimiseks läheb, siis miks mitte see http://tinyurl.com/84mno ?
|
31.10.2005 at 09:28 |
|
Vanapagan |
48PLUS on parim autosse mitte parim üleüldse.
parim üleüldse võiks olla näiteks ICOM 706MK2.
sellest vanast ajastust on ka väga häid asju kuid mitte see mida ROKIBEER küsis.
VANAPAGAN@üle 10 aasta juba neid parandanud rekkameestele. |
31.10.2005 at 18:21 |
|
ROKIPEER |
Kui palju CB jaamade kasutajaid avakruiisile tulemas?
Ja mis kanalit kasutada võiks?
Mul vanakooli AM jaam. |
16.04.2007 at 20:16 |
|
220TEI |
Olen ka nii 99% tõenäosusega kohal.Jaamaks Harry Classic ja katusel 1.45m õng. Kasutan ka enamjaolt AM i, kanaliks siiani enamjaolt 8. Ilmselt(kui meid rohkem peaks olema) tuleks kokku leppida kanal ja et kõik kasutaksid ikka AM i.Üldiselt on välja kujunenud ,et kindlalt rekkad on 8AM,4AM 4x4 mehed metsavahel ,10AM kallurid ja kopajuhid jms seltskond (aga kuulda neid harva),amatöörid 21FM, 13AM Läti rekkajuhid,12AM leedu rekkajuhid,15AM Vene rekkajuhid. Ja 18AM on ka tihemini kasutuses. Teised kanalid peaks vabad olema, vaja ainult valida. |
16.04.2007 at 20:53 |
|
Vanapagan |
Ei midagi halba aga uurige enne kas Eestis üldse võib AM-i kasutada 27Mhz lainealas. Nendest rekkameestest ma ei saa ka aru et miks nad seda AM-i kasutavad kui FM on ju parema kvaliteediga ja levib kaugemale. |
17.04.2007 at 06:12 |
|
Kummipuru |
quote: ROKIPEER: Kui palju CB jaamade kasutajaid avakruiisile tulemas?
Ja mis kanalit kasutada võiks?
Mul vanakooli AM jaam.
kui kruiisile jõuan siis ka koos lällariga. Aparaadiks S-mini ja katusel miski 1,5m saba... kruiisi ajal peaks oma ülesannet täitma küll.
17.04.2007 at 12:31 |
|
220TEI |
quote: VANAPAGAN: Ei midagi halba aga uurige enne kas Eestis üldse võib AM-i kasutada 27Mhz lainealas. Nendest rekkameestest ma ei saa ka aru et miks nad seda AM-i kasutavad kui FM on ju parema kvaliteediga ja levib kaugemale.
Võib ikka ,need CB jaamad ju vabakasutusega. Rekkamehed kasutavad ilmselt seepärast et vanematel jaamadel polnud FM i ,ning et saaks ikka kõigiga suhelda , siis kasutataksegi AM i. On ka neid rekkamehi kes muidu kasutavad AMi, kuid siis n.ö.sidele saades ,lülituvad ümber FM ile, kuid see pigem erand kui reegel.
|
17.04.2007 at 18:54 |
|
Tanel_V6 |
quote: boro: Tere, mul selline küsimus, et kui kaugele saab rääkida umbes 60cm magnetantenniga ?
No antenn on raadiosides a ja o ja unusta ära see väike antenn, osta korralik ritv ja levi missugune näiteks mul autos jaamaks alan 100 plus ja antenniks on alan ML145 magnetantenn, 1,4 m pikk. Side üle ei kurda. |
17.04.2007 at 22:26 |
|
rrrr |
Olemas Midland 100 Plus. Kahjuks tuleb leppida väikse antenniga, seega side ei ole alati rahuldav.
Antenni pikkus ei pidanud olema määrav vaid kõrgus maapinnast. Minuteada rekkamehed kasutavad lühikesi antenne.
ja doonorid |
18.04.2007 at 13:08 |
1 edit. Last edited 18.04.2007 at 13:09 by rrrr
|
smr |
quote: rrrr:
Antenni pikkus ei pidanud olema määrav vaid kõrgus maapinnast. Minuteada rekkamehed kasutavad lühikesi antenne.
Antenni pikkus on ikka ka vägagi määrav. |
18.04.2007 at 13:24 |
|
tohoh |
See antenni ja pikkuse küsimus on ikka pisut laiem. Igal lainealal omamoodi. Ultralühilaine levib teatavasti nö. otsenähtavuse piires - maa kumeruse taha ei levi (kui mitte arvestada peegeldusi ja aegajalt ülilevi).
Lühilaine levib aga väga kaugele. Peegelduses jne.
Kunagi sai koolis õpitud, et antennidele ikka oma mõõdud - vastavalt lainepikkusele, aga on ka universaalantenne.
Krt. rohkem ei mäleta - aga kõrguse jutt õige - vaadake või igasugu muid saateantenne - ikka kõrgustesse.
Kasutaks juhust ja küsiks, et kas põhitegevus käib ikka selle 27MHz ümber? Või seal üle 400MHz?
GAZ 24 ´84 |
18.04.2007 at 13:54 |
1 edit. Last edited 19.04.2007 at 07:40 by tohoh
|
220TEI |
Minu arusaamist mööda on jutt ikka 27 MHZ ist.
P.S. Huvilistele selline foorum kus enamus küsimusi -vastuseid olemas: http://cbfoorum.pri.ee/ |
18.04.2007 at 22:13 |
|