Poster |
Message |
Vanaisa Moderator |
Dragracing 2008, arutelu
1. Rahanumber ei pane asju liikuma (OK, paneb - iga liige maksku 5000, siis saab lubada tasulist administratsiooni- aga paljud maksaks selle raha?).
2. Reeglid PEAVAD olema kõigile samad - siin on nii, et kui korra libastud, siis vähemalt mina ei peaks BHRA-d enam millekski. Nii ongi.
3. Meie sõitjad ei maksa lähima 10 aasta jooksul sellist raha, mis BHRA tegevuses hoiaks. Ka edaspidi on vaja hullu entusiasmi, nii lihtsalt see on. |
28.10.2007 at 02:15 |
|
peep Moderator |
Dragracing 2008, arutelu
quote: Hylas:Koguaeg on kiunu sel teemal, et jälle ja jälle lasti keegi rajale kellel oli tehnilises puudujääke.
Drargracing on sport koos oma reeglitega. Protestimise kord on paika pandud reeglites ja mina ei tea, et viimasel kahel hooajal oleks proteste esitatud. Seega igasugu kiunumine ongi vaid see, ei midagi enamat. Kindlasti on juhtunud vigu tehnilise osas (on ju kohtunik ka inimene) ja kindlasti on ka teadlikult lubatud võistelda masinatel, mis pole 100% vastavuses aga sel juhul on tegu olnud võistluslikku eelist mitteandva probleemiga, mis on palutud võistlejal järgmiseks korraks lahendada ja seda ka kontrollitud. IMO on tehnilise kohtunikud teinud head tööd arvestades nende käsutuses olevaid võimalusi. Kui saaks veel regulaarse kaalumise tekitada ja võimalused mootorite avamiseks võistluspaigas siis oleks jälle samm edasi.
See "saaks", "oleks" jne ongi töö, mida vaja teha ja nagu Vanaisa väga õigesti märkis, toimib asi vaid "hullu entusiasmi" printsiibil. Kusjuures seda entusiasmi on paljudel aga kuskil on aja ja muu ressursi piir, mille seavad elu reaalsused. Seetõttu väitsingi eespool, et ühele-kahele isikule toetuv organisatsioon pole toimiv aga 5-6 inimese vahel tegevused ära jaotada on juba mõeldav. |
28.10.2007 at 09:59 |
|
_martin_ |
Dragracing 2008, arutelu
Lugedes juttu sellest, et tuleval hooajal Eesti meistrit tõenäoliselt ei selgu, kuna BHRA juhataja enam alaga ei soovi tegeleda, eriti kuna ei ole piisaval määral tasustamist ning tunnustust, siis tekkisid mõned küsimused.
Millised on BHRA juhatuse esimehe kohustused? On tekkinud mulje, et tegemist on küllaltki suure töökoormusega. Äkki oleks võimalik välja tuua mõned tähtsamad punktid, mida see töö endast kujutab?
Milline on BHRA roll üldse Eesti kiirendusspordi arendamisel? Nagu ma olen aru saanud, siis BHRA ise ürituste korraldamisega ei tegele, ehk kõik EMV etapid korraldatakse kellegi teise poolt (FTC, MC39, Speedesti team jne.).
Samuti jäi 2007. a. aastal silma, et BHRA ei tegele enam ise ajavõtutehnikaga. Erinevat ajavõtutehnikat tundub, et on Eestis juba päris palju. Igal suuremal klubil tundub ajavõtuks vajalik tehnika olemas olevat. Või tegeleb BHRA siin erinevate ajavõtutehnikate kontrolli ja taatlemise poolega? Kuidas on üldse tagatud kasutavate ajavõtutehnikate poolt mõõdetud tulemuste korrektsus?
Kas eelnevast võib järeldada, et otseselt võistlustel tegeleb siis BHRA meeskond kohtunikutööga? Kas nad teevad seda tasuta või maksab korraldaja neile selle eest ka mingit tasu?
Ning lisaks tegeleb BHRA veel reeglite haldamisega ning EMV punktitabeli koostamisega? Reeglid on vist suuresti kopeeritud/tõlgitud FIA reeglitest või on tegemist enda väljamõelduga? Punktiarvestuse loogika on tõenäoliselt ka mõne olemasoleva süsteemi pealt kopeeritud?
Kas on veel mingid kohustused BHRA-l, millest tavainimesel aimugi ei ole?
Võibolla keegi organisatsiooni köögipoolega kursis olev inimene valgustab pisut telgitaguseid?
Mulle isiklikult tundub, et kui kõik kohustused on välja selgitatud, siis on võimalik need kohustused ära hinnata (kui palju mingi asja tegemine aega ja vaeva võtab) ning seejärel saab välja arvestada kui palju ressurssi (inimesi, aega, raha) on vaja vastavate kohustuste täitmiseks. Lihtsalt mingite umbmääraste liikmemaksude tõstmisega ju ei lahenda probleemi?
29.10.2007 at 08:21 |
1 edit. Last edited 29.10.2007 at 08:22 by _martin_
|
partel |
Dragracing 2008, arutelu
Mõned mõtted hetkeseisust:
1. BHRA vedamiseks on vaja visooni, teadmisi ja tutvusi. Minu arvates Andrussist paremat varianti ei ole. Näiteks, kes teab, mis suunas asja arendada (Balti MV), mida tuleb teha ja mida ei tohi teha, ei ole võib-olla elus Vabaduse pst. 13 käinud. Kõige hullem on see kui asi jääb mõne kohaliku "asjatundja" hooleks, kes hakkab siis kivikirvega ajukirurgiat tegema. Ei ole vaja suuri reeglimuudatusi, et kogu dragracing põhja lasta. Minu arvates isikud, kes ei ole vähemalt 5 aastat aktiivselt kiirendusautosid ehitanud, võiksid mõelda, kas ikka tasub reeglimuudatusi nõuda.
2. Reeglid. FIA reeglid on ülimuslikud. FIA paneb paika üldised turvanõuded ning klassinõuded PM, TMD, TMFC, FC, TF klassidele, ehk meie klassid on suht siseasi. Arvestades, et kohalikud võistlejad ei suuda veel kuigi kiiret/kvaliteetset showd teha, on minu arvates vajalik soodustada väliskülaliste siiatulekut ehk, et reeglid oleksid sarnased lähinaabritega.
29.10.2007 at 09:54 |
|
Olds |
Dragracing 2008, arutelu
Kuna teema on võtnud väga suure pöörde (loe: võimalik 2008 aasta meistrivõisltuste ärajäämine), siis oleks äärmiselt tore kui sellele saaks võimalikult kiirelt mingigi vastuse ja hea kui suht kindla. Minul isiklikult on hetkel tekkimas väiksemat/suuremat sorti sponsor kuid sellest oleks vaja teada, mis saab tuleva aasta hooajaga kuna toetajal on seda samuti vaja teada. Kui peaks hooaeg ära jääma on kogu sellel asjal "vesi peal" ja arvan, et ma pole sellise murega ainus.
29.10.2007 at 15:04 |
|
PlyVal64 |
Dragracing 2008, arutelu
Pärtel, ära aja sassi reeglimuudatus tehniliste tingimuste mõistes ja reeglimuudatus näiteks võistlusklassi või indeksi mõistes. Kui hakata muutma tehnilisi tingimusi, võib jah dragile karuteene teha. Seda tõestati ilmekalt rahvarallis. Aga tead miks? Sest jäeti õigel hetkel mõned asjad tegemata... ja siis oli juba hilja!
Ma pole siin teemas kohanud seda mõtet, et tuleks hakata autode EHITAMISE tehnilisi tingimusi muutma. Need on niigi FIA omad ja need on ülemuslikud. Küsimus on pigem selles, et kuidas grupeerida üldtuntud tingimustele vastavalt ehitatud autosid nii, et säiluks ohutus ja võistluspinge. See praegune seis, kus ühes klassis sõidavad kõige puhtamad võistlusvahendid ja täiesti stock-autod, on absoluutne :BS Ja niikaua, kuniks selline jura ka jätkub, ei saavuta mitte üks dragracer alla Outlaw-klassis mingitki respekti muude autospordialade harrastajate ees. Kuniks EMV drag on poekärude ja dragsterite segavõistlus sama tiitli peale, on see "naisekandmine või kiiking". Mõlemad väga rasked alad muuseas! Autospordi Meistritiitlile peab saama sõita vaid ja ainult spetsiaalse spordivahendiga. Millised on sellise masina tunnused, pole vist vaja pikalt selgitada. Aga kuniks sõidavad samale tiitlile tehasekonditsioonis (visuaalselt) Audi RS4 ja täiesti tühjaks roogitud kerega turvapuuriga miskine teine auto, on tegu laadashowga. Laata võisime lubada endale kümme aastat tagasi, isegi veel viis aastat tagasi, kui Lauri hakkas pisut profistuma ... aga 2008 ikka veel laadatada ja nüüd juba kolmandat aastat EMV nime all, sorry!
|
29.10.2007 at 15:21 |
1 edit. Last edited 29.10.2007 at 15:21 by PlyVal64
|
anryo |
Dragracing 2008, arutelu
Aru ma ei saa, kust te välja loete, et järgmisel aasta EM ära jääb?
quote: Andrus BHRA:Sellest tulenevalt eeldan, et kui järgmisel hooajal mingisugune baltimaade võistluste sari tuleb, siis kindlasti veel mitte meistrivõistluste nime all. Seda aga ei maksaks minuarust küll karta, et EMV järgmistel hooaegadel ei toimu. Meil siiski on selleks ju kõik eeldused olemas - korraldajad, kohtunikud, reeglid, võistlejad, pealtvaatajad, jne. Tahtmist ja aega on ainult vaja!
Sõitjad on? On.
Korraldajad on? On.
Kohtunikud on? On.
Pealtvaatajad? Vast ka on.
Milles siis asi?
quote: Andrus BHRA: Ei saa teha mitte mingil juhul mingeid kardinaalseid klassimuudatusi järgmiseks hooajaks! Kes tähelepanelikult lugenud, siis ettepanek oli muuta C klassi ja Bracketi indeks ja lubada B klassi autode keredele ümberehitusi. N.ö. Pro-klasside loomisele, nagu PlyVal tulihingeliselt vihjab, pole aeg veel küps.
Ja Priit, no offence, aga sa ju nagu rohkem purjetaja üldse...
Ja näidake mulle paremat meest kui Andrus, kes selle asja ka oma tutvustele rajanedes üles on pannud? Neid kandidaate on olnud siin mitmeid aga millegi poolest me nendest ei kuule. Hädaldama olete küll asjalised aga on ka midagi konkreetset tegude poolest ette näidata. Need ülal toodud muudatused on ma arvan kõik, mis meil vaja.
29.10.2007 at 15:22 |
3 edits. Last edited 29.10.2007 at 15:27 by anryo
|
hunt |
Dragracing 2008, arutelu
No nii must see olukord ka ehk pole, et hooaeg päris ära peaks jääma.
29.10.2007 at 15:22 |
|
Olds |
Dragracing 2008, arutelu
quote: hunt: No nii must see olukord ka ehk pole, et hooaeg päris ära peaks jääma.
No jääme lootma.
29.10.2007 at 17:07 |
|
Andrus BHRA |
Dragracing 2008, arutelu
No kuulge, lõpetage nüüd see paanika! Järgmisel aastal meistrivõistlused toimuvad, case closed! Kõigile _martin_´i küsimustele panen ka varsti vastused! |
30.10.2007 at 09:00 |
|
partel |
Dragracing 2008, arutelu
quote: PlyVal64: Pärtel, ära aja sassi reeglimuudatus tehniliste tingimuste mõistes ja reeglimuudatus näiteks võistlusklassi või indeksi mõistes. Kui hakata muutma tehnilisi tingimusi, võib jah dragile karuteene teha. Seda tõestati ilmekalt rahvarallis. Aga tead miks? Sest jäeti õigel hetkel mõned asjad tegemata... ja siis oli juba hilja!
Ma pole siin teemas kohanud seda mõtet, et tuleks hakata autode EHITAMISE tehnilisi tingimusi muutma. Need on niigi FIA omad ja need on ülemuslikud. Küsimus on pigem selles, et kuidas grupeerida üldtuntud tingimustele vastavalt ehitatud autosid nii, et säiluks ohutus ja võistluspinge. See praegune seis, kus ühes klassis sõidavad kõige puhtamad võistlusvahendid ja täiesti stock-autod, on absoluutne :BS Ja niikaua, kuniks selline jura ka jätkub, ei saavuta mitte üks dragracer alla Outlaw-klassis mingitki respekti muude autospordialade harrastajate ees. Kuniks EMV drag on poekärude ja dragsterite segavõistlus sama tiitli peale, on see "naisekandmine või kiiking". Mõlemad väga rasked alad muuseas! Autospordi Meistritiitlile peab saama sõita vaid ja ainult spetsiaalse spordivahendiga. Millised on sellise masina tunnused, pole vist vaja pikalt selgitada. Aga kuniks sõidavad samale tiitlile tehasekonditsioonis (visuaalselt) Audi RS4 ja täiesti tühjaks roogitud kerega turvapuuriga miskine teine auto, on tegu laadashowga. Laata võisime lubada endale kümme aastat tagasi, isegi veel viis aastat tagasi, kui Lauri hakkas pisut profistuma ... aga 2008 ikka veel laadatada ja nüüd juba kolmandat aastat EMV nime all, sorry!
Hey, Ply
Kõigepealt võiksid endale selgeks teha dragsteri mõiste: FED ja RED ehk (Front Engine Dragster ja Rear Engine Dragster), on dragsterid. Lisaks on veel Funny Car, Doorslammerid ja Alteredid, mis ei ole dragsterid.
30.10.2007 at 10:30 |
|
partel |
Dragracing 2008, arutelu
quote: _martin_: Lugedes juttu sellest, et tuleval hooajal Eesti meistrit tõenäoliselt ei selgu, kuna BHRA juhataja enam alaga ei soovi tegeleda, eriti kuna ei ole piisaval määral tasustamist ning tunnustust, siis tekkisid mõned küsimused.
Millised on BHRA juhatuse esimehe kohustused? On tekkinud mulje, et tegemist on küllaltki suure töökoormusega. Äkki oleks võimalik välja tuua mõned tähtsamad punktid, mida see töö endast kujutab?
Milline on BHRA roll üldse Eesti kiirendusspordi arendamisel? Nagu ma olen aru saanud, siis BHRA ise ürituste korraldamisega ei tegele, ehk kõik EMV etapid korraldatakse kellegi teise poolt (FTC, MC39, Speedesti team jne.).
Samuti jäi 2007. a. aastal silma, et BHRA ei tegele enam ise ajavõtutehnikaga. Erinevat ajavõtutehnikat tundub, et on Eestis juba päris palju. Igal suuremal klubil tundub ajavõtuks vajalik tehnika olemas olevat. Või tegeleb BHRA siin erinevate ajavõtutehnikate kontrolli ja taatlemise poolega? Kuidas on üldse tagatud kasutavate ajavõtutehnikate poolt mõõdetud tulemuste korrektsus?
Kas eelnevast võib järeldada, et otseselt võistlustel tegeleb siis BHRA meeskond kohtunikutööga? Kas nad teevad seda tasuta või maksab korraldaja neile selle eest ka mingit tasu?
Ning lisaks tegeleb BHRA veel reeglite haldamisega ning EMV punktitabeli koostamisega? Reeglid on vist suuresti kopeeritud/tõlgitud FIA reeglitest või on tegemist enda väljamõelduga? Punktiarvestuse loogika on tõenäoliselt ka mõne olemasoleva süsteemi pealt kopeeritud?
Võibolla keegi organisatsiooni köögipoolega kursis olev inimene valgustab pisut telgitaguseid?
Mulle isiklikult tundub, et kui kõik kohustused on välja selgitatud, siis on võimalik need kohustused ära hinnata (kui palju mingi asja tegemine aega ja vaeva võtab) ning seejärel saab välja arvestada kui palju ressurssi (inimesi, aega, raha) on vaja vastavate kohustuste täitmiseks. Lihtsalt mingite umbmääraste liikmemaksude tõstmisega ju ei lahenda probleemi?
Hei Martin,
Ma arvan, et sa tead, et CEO ei saa anda ammendavat loetelu oma tegemistest.
Outsourcingu teemat piirab eelarve.
Kõik käib ikka fanatismist. Näiteks perekonnainimene Erkki, keda ei saa mingil juhul süüdistada radikaalses fanatismis, ei julge mõnikord peeglisse vaadata, et mis mees sealt vastu vaatab, aeg ja raha on ikka vägagi korralik.
30.10.2007 at 10:43 |
|
partel |
Dragracing 2008, arutelu
Hetkel on kaks liini:
1. Ellujäämine
2. Arendus
Punkt 2.
Võistluste korraldajatele:
Outlaw võistlejatel võiks olla unlimited käepaelad ja autoload. Mitte keegi ei hakka seda kuritarvitama. Kõik tevad mitu autot boksialale mahub ja võistluskulusid arestades ei ole mingi 100 EEK argument.
Point selles, et kui on parajasti käsil näiteks 700KEEK/3a sponsorleping, mille jaoks tuleb sisse lasta auto koos x arvu inimestega, et siis mingeid technicality jamasid ei oleks.
Korraldajate kiituseks tuleb öelda, et siiani on vähemalt käepaelte asjus asi nii et: "kui palju vaja on? kui puudu tuleb, annan kohe juurde!"
30.10.2007 at 10:58 |
|
Andrus BHRA |
Dragracing 2008, arutelu
quote: _martin_: Lugedes juttu sellest, et tuleval hooajal Eesti meistrit tõenäoliselt ei selgu, kuna BHRA juhataja enam alaga ei soovi tegeleda, eriti kuna ei ole piisaval määral tasustamist ning tunnustust, siis tekkisid mõned küsimused.
Luua tingimused ja tagada Dragracingu areng meie vabariigis. Mõningad punktid - suhtlemine EAL´i ja EMF´iga, selle sisuks on ürituste registreerimine, ürituste võistlusjuhendite ja turvaskeemide kontrollimine ja kooskõlastamine, litsentsitasude hindade kooskõlastamine ja nende laekumise kindlustamine. Vastutamine. Aruandlus. Korraldajatega suhtlemine, võistluste läbiviimisel abi osutamine, välisvõistlejatega suhtlemine ja nende probleemide lahendamine, naaberriikide autoliitudega suhtlemine. BHRA maine kujundamine (erinevatel näitustel osalemine ja osalemise organiseerimine, näituste organiseerimine, ajakirjandusega suhtlemine, jne.) Tuleviku visioonide väljatöötamine, tehniliste vahendite soetamisega seotud küsimuste lahendamine, kiirendusraja ehitamisega seotud probleemidega tegelemine, jne.
Siin tuleb kõigepealt eristada kaks asja - üritus ja võistlus. BHRA peaks jah, ürituste korraldamisega ise tegelema, kuid seoses vastava tiimi puudumisega pole see kahjuks siiani veel võimalikuks osutunud. Ma jätan praegu paar hädist katset arvestamata! Meil on välja kujunenud olukord, kus ürituse korraldaja on näiteks mingi äriühing, kes organiseerib ürituse toimumise koha, saab selleks vajalikud kooskõlastused, leiab sponsorid, organiseerib reklaami, kohapeale turvatöötajad, toitlustajad, aiad, tribüünid, Wc´d, jne. ning n.ö. kasutades ära BHRA poolt loodud kohtunike tiimi, reeglistikku, klasse, võistlejaid jm. saabki ürituse. Ma tahan sellega öelda seda, et tegelikkuses organiseerib iga VÕISTLUSE ju tegelikult BHRA, ÜRITUSE aga kokkuvõttes n.ö. Peaorganisaator. Siiamaani on selline skeem küll ilusti töötanud, kuid kahjuks BHRA´le ala arendamiseks vajalikku materiaalset kasu mitte toonud. Ma loodan väga, et peagi see olukord muutub, üsna peagi.
Tõesti, sel hooajal BHRA ajvõtutehnikat ei pakkunud. Seda ühel lihtsal põhjusel, polnud piisavalt materiaalseid vahendeid, et remontida olemasolev süsteem või soetada uus. Teine mittevähetähtsam põhjus oli see, et puudus inimene, kes oleks võtnud enda õlgadele süsteemi operaatori ja hooldaja vastutusrikka ülesande. Selline olukord on ala arengu mõttes vastuvõtmatu, kus igal võistlusel mõõdetakse aega erinevate süsteemidega. Selline olukord peab järgmiseks hooajaks muutuma, lahendusi on mitmeid.
BHRA ei hakka tegelema erinevate ajavõtutehnikate kontrollimisega ega taatlemisega.
Sel hooajal mõõdetud tulemuste korrektsust pole tagatud millegiga.
Eelnevatel aastatel maksis korraldaja BHRA´le kokkuleppetasu, mis sisaldas kohtunike tiimi ja ajavõttu. Kohtunikele sai tasutud nende sõidukulud jne., kuid põhimõtteliselt tegid nad oma tööd tasuta. Sel hooajal leppisid korraldajad kohtunikega tasude osas ise kokku ja seda ma kommenteerida ei oska. Kuid ühte võin küll öelda, et raha pärast kohtunikud nendel võistlustel ei käi!
Kuna meie ei ole Dragracing´ut välja mõelnud, siis on ju loomulik, et üldtõed on ju kõik ülevõetud. Tehnilised tingimused klassidele on aga osaliselt või suuremalt jaolt meie endi meeste mõttetöö. Mis puudutab turvareegleid, siis need on loomulikult rahvusvahelised, ehk siin me omaloomingut ei tee.
Ei oska kommenteerida!? VASTUTUS on see sõna, millest võibolla tavainimesel aimugi pole! Kui keegi Juhan või Pille ikka paugu paneb ja jumal hoidku veel, et raske paugu, siis ... . Alakomitee esimees vastutab kogu selle "pulli" ees.
|
30.10.2007 at 11:32 |
|
veedler |
Dragracing 2008, arutelu
quote:
....BHRA ei hakka tegelema erinevate ajavõtutehnikate kontrollimisega ega taatlemisega.
Sel hooajal mõõdetud tulemuste korrektsust pole tagatud millegiga.
Minu arvamus on selline, et ajavõtusüsteemi ennast pole vaja kontrollida. Pilgu võiks aga peal hoida sellel, et igal võistlusel täpselt õige võistlusmaa välja mõõdetakse. Kell ajavõtusüsteemides jookseb kõigile ühtemoodi. Kui aga on mõõtmisel poole meetri või meetriga mööda pandud, hakkab see ju tulemusi ka mõjutama.
|
30.10.2007 at 11:44 |
|
peep Moderator |
Dragracing 2008, arutelu
Raceamerica ja Riverside'i süsteemide suhtes ma mingit probleemi ei näe. Teised süsteemid, mida soovitakse EM etappidel kasutada, võiksid olla eelnevalt mõne usaldusväärse süsteemiga võrreldud. Kui ma ei eksi, siis vähemalt Audiklubi on seda ka teinud ja tulemus oli ok.
Samas, dragacingus pole absoluutväärtused nii olulised, sportlik paremus selgitatakse puhtalt võistlejate tulemuste võrdluse põhjal. Ehk kui süsteem produtseerib kogu võistluse vältel võrreldavaid andmeid, on paremusjärjestus õige. Selge, et rekordite osas on vaja absoluutsel skaalal täpsust ja muidu ka võiks olla aga väikene veamarginaal ei muuda siiski tulemusi tühiseks.
Kõige olulisem on süsteemi töökindlus, sest vea tekkides pole situatsiooni tihti võimalik õiglaselt taastada. Pean siis silmas eliminaatorisõite, kus näiteks stardianduri viga sunnib võistlejad kordusstarti tegema. Teine mitte vähemtähtis asi on probleemidest tulenevad viivitused.
Ideaalis võiks muidugi kõik etapid teha üha ja sama, EAL'i poolt hallatava süsteemiga aga ei näe probleemi ka eri süsteemide kasutamises, kui need on usaldusväärsed. Ma ei usu, et näiteks Euroopa Meistrivõistluste etapid sama ajavõtuga tehakse, igal rajal ikka oma.
Kõige täpsema võistlusmaa saab välja mõõta tavalise mõõdulindiga, mõõteratas tekitab ca. 0,5 m. vea. Kindlasti on olemas ka mingeid high-tech abivahended kauguste mõõtmiseks aga siiani pole neid kasutatud. |
30.10.2007 at 12:05 |
|
sam |
Dragracing 2008, arutelu
quote: veedler:
Minu arvamus on selline, et ajavõtusüsteemi ennast pole vaja kontrollida. Pilgu võiks aga peal hoida sellel, et igal võistlusel täpselt õige võistlusmaa välja mõõdetakse. Kell ajavõtusüsteemides jookseb kõigile ühtemoodi. Kui aga on mõõtmisel poole meetri või meetriga mööda pandud, hakkab see ju tulemusi ka mõjutama.
lõpukiirusega 60m/s (216kph) on 1m läbimise aeg 1/60s=0.016s
70m/s (252kph) =>0.014s
Kas seda on palju v vähe?
Üks ettepanek EM arvestuse punktisüsteemi kohta. Mitte, et praegusel punktisüsteemil midagi viga oleks, aga asja natukene huvitavamaks tegemise eesmärgil võiks teha mõningad boonuspunktide süsteemid. A`la uus klassi rekord +100p, täpselt oma indeksisse sõitmine (0.000 täpsusega) bracketis (kui tuleb EM selles klassis) + 100p jms. Lihtsalt idee. |
30.10.2007 at 12:08 |
|
partel |
Dragracing 2008, arutelu
Mis ajavõtu õigsusse puutub, siis peaks tulemuste põhjal ikka asi selge olema. Tiimipealik peab ikka üsna täpselt teadma, mis tulemus tuleb. Aja mõttes raske, aga lõppkiiruse mõttes nii väga.
Eelmine hooaeg näiteks oli window 261-264 km/h, millest väljumine tekitas juba kahtlusi.
Üks asi siiski, et lõpujoone andurid korralikult paigaldada, kuulsin "silma järgi asetamisest". Aga nagu ütlesin, siis tulemuste põhjal saab otsustada.
30.10.2007 at 14:34 |
|
PlyVal64 |
Dragracing 2008, arutelu
Et selline "uudis" siis
Läheb absoluutselt teemasse, eriti sealsed mõned kommentaarid dragi ja mentide suhtest. Ehk BRHA peab ikkagi oma reeglid viima kooskõlla kehtiva riikliku seadusandlusega, nõuda ülevaatust ja isegi arvelolemist... ei saa! |
31.10.2007 at 11:52 |
|
peep Moderator |
Dragracing 2008, arutelu
Reeglid ongi hetkel kooskõlas, kiirendusvõistlusel osalemiseks ei pea olema kehtivat ülevaatust. Kui see otsus sai omal ajal tehtud, siis üheks ajendiks oli ka vastavate instantside esindajate poolt ajakirjanduses esitatud ähvardused kiirendusvõistlustel osalejad luubi alla võtta. Me ei soovinud olukorda, kus ARK'i esindaja kirjutab kõigepealt osalejate numbrid üles ja siis võtab neile masinatele ülevaatuse väljastanud punktid pihtide vahele. Sellest tuleb vaid "bad publicity" ja seaduserikkumist ei saa julgustada või sellele kallutada.
Loomulikult oleks tore, kui osalejatel oleks teoreetiline võimalus oma spetsettevalmistusega autoga tänaval liigelda aga see taandub jällegi dragracingu juhtimise ja arendamise töö tasandile.
|
31.10.2007 at 12:18 |
|
Andrus BHRA |
Dragracing 2008, arutelu
Sel teemal hr. Sootsiga ARK´st korduvalt vesteldud, kuid mõlemaid pooli rahuldava tulemuseni jõutud kahjuks pole. Nendepoolsed argumendid iseenesest on üles seatud lihtsalt - üks neist: miks peaks kuni 5 korda võimsamaks forsseeritud mootoriga auto sõitma tänaval? Seda enam, et tehnilises passis on tal tehaseandmed sees!? Teine argument: reeglina ei tule ükski ümberehitaja oma ümberehitusi ARK´sse registreerima, miks? Kolmas: Kas BHRA suudab garanteerida, et ümberehitatud autodega sõidedakse tänaval AINULT võistlustele või treeningutele? Ma ei hakka loetelu jätkama! Ausaltöelda on sellistele küsimustele väga raske midagi adekvaatset vastata!
Lisan: See on jälle üks nendest teemadest, mis nõuaks meeskonnatööd (kasvõi näiteks pädevat juristi), mitte ühe mehe ponnistusi. |
31.10.2007 at 12:59 |
1 edit. Last edited 31.10.2007 at 13:27 by Andrus BHRA
|
Olds |
Dragracing 2008, arutelu
quote: Andrus BHRA: Sel teemal hr. Sootsiga ARK´st korduvalt vesteldud, kuid mõlemaid pooli rahuldava tulemuseni jõutud kahjuks pole. Nendepoolsed argumendid iseenesest on üles seatud lihtsalt - üks neist: miks peaks kuni 5 korda võimsamaks forsseeritud mootoriga auto sõitma tänaval? Seda enam, et tehnilises passis on tal tehaseandmed sees!? Teine argument: reeglina ei tule ükski ümberehitaja oma ümberehitusi ARK´sse registreerima, miks? Kolmas: Kas BHRA suudab garanteerida, et ümberehitatud autodega sõidedakse tänaval AINULT võistlustele või treeningutele? Ma ei hakka loetelu jätkama! Ausaltöelda on sellistele küsimustele väga raske midagi adekvaatset vastata!
Miks peaks kuni 5 korda võimsamaks forsseeritud mootoriga auto sõitma tänaval? Miks mitte (pean eelkõige silmas kevad-suvi-sügis)? Meie suvehooaeg on niigi lühike ja võistlusi ka vähe, talv aga pikk. Kuna siis veel nende pikkade talveõhtute tulemust maitsta kui mitte suvehooajal.
Aga jah...nendega seal vaielda on sama hea kui peaga vastu betoonseina joosta ja imestada, et miks sein katki ei lähe
31.10.2007 at 13:23 |
|
Jesper |
Dragracing 2008, arutelu
EAL tehniline kaart ju abiks. 5 korda suurema võimsusega tänavaauto on hoopis teine teema, muidugi võiks BHRA kui laiemalt autohuviliste organisatsioon kuidagi seista ka normaalse ümberehituse seadustiku kehtestamise eest, aga kui hetkel ei jõua siis polegi vaja, kiirendusvõistlusi see ju otseselt ei mõjuta. |
31.10.2007 at 13:36 |
|
Andrus BHRA |
Dragracing 2008, arutelu
Vaata, EAL´i tehniline kaart iseenesest ei anna õigust tänaval liigelda, sul peab ikkagi olema nii tehn. pass, kui ka tehn. ülevaatus, kui ka kindlustus. Kindlustust maksad oma 100 kw eest, mis on passis kirjas, tegelikult on käsutuses 500. Probleem. Kusmaalt läheb see joon, et siinpool on normaalne ümberehitus ja teiselpool "ebanormaalne"? Probleem. Kahjuks BHRA pole veel nii võimas organisatsioon, et laseks riigikogul selliseid seadusemuudatusi vastu võtta! Kõiksepealt tuleks need ka kellegi poolt valmis kirjutada! Probleem. Saage aru, need asjad ei käi ju nii, et mõss käib arkis kellegiga rääkimas ja asi ongi jonksus!
Ärge mind nüüd maha lööge, sest järgnev on jube ropp tekst! Näiteks olen lähemalt kokku puutunud selliste tuuningu kaubamärkidega nagu Brabus, Hamann, TechArt , siis neil on absoluutselt igal väiksemalgi vidinal, mida nad müüvad euroopa turule, tehtud saksamaal katsetused, saadud kooskõlastused tootjafirmadega, kelle autodele nad oma nänni paigaldavad ja probleeme pole, sest kõige kohta on olemas sertifikaadid ja tüv´id jne. Need on lausa igas pakendis kaasas! See ongi n.ö. tänavalegaalne tuuning, mille kohta ei saa ark midagi öelda. Siin on muidugi üks väike aga - see maksab roppu raha. Ja dragracingut ei arenda! Aga minuarust me kaldume teemast kõrvale. |
31.10.2007 at 14:05 |
1 edit. Last edited 31.10.2007 at 14:06 by Andrus BHRA
|
sam |
Dragracing 2008, arutelu
Mis õigused-kohustused kaasnevad EAL tehnilise kaardiga? Kas dragi EAL kaart erineb millegipoolest näiteks ralli kaardist?
Konkurentsivõimeline kiirendusauto ükskõik mis "tänavaklassis" on juba väga ebamugav, ebapraktiline ja mõtetult kallis tänaval sõitmiseks. Mina arvan, et mida tõsisemaks-kiiremaks need autod muutuvad, seda väiksemaks antud probleem läheb. Sellest on näiteks ka meie põhikliendid aru hakanud saama, kuigi algul on kõigil olnud mingi tungiv soov pühapäeviti ka linnapeal vaikselt kulgeda. Mida kiiremat autot tahad, seda spetsiaalsem ta peab olema ning seda võimatum tänavale ta on. Ka rallikad on tänavakõlblikud, kuid nendega samuti keegi ei sõida niisama, ainult sihipäraselt. Samas kui mõni osaleja väga tahab ise võistlusele kohale sõita, puht põhimõtteliselt näiteks, siis talle võiks sellise võimaluse seadus anda. Samuti tulevad vahest ette force major juhtumid (näiteks, läheb treiler v treilerit vedav auto katki), siis pole ka muud pääsu.
See probleem, mida praegune artikkel käsitleb puudutab m.a. tuuningu, mitte kiirendusautosid. Mina oskan nendel vahet teha. Asja kommenteerinud komissaar v siis delfi ajakirjanik ilmselt aga mitte. Muidugi kogu see jutt ongi kõrvalekalle dragracing teemast.
|
31.10.2007 at 15:17 |
|
|