register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
ukraina
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Parema käe reegel tagurdades   1 2 3  
Poster Message
spinner
Parema käe reegel tagurdades
Nii.. kui parklas auto tagurdab joonte vahelt välja ja samal ajal tagurdab teine auto tagurdava autoga risti ja toimub plekimõlkimine, siis kes kellele teed oleks pidanud andma?
Idee järgi tuli plekimõlkimine joonte vahelt välja tagurdava auto vasakult küljelt, kas siis oli välja tagurdava auto parem käsi vaba või ei?

Parklas ju ikka kehtib parema käe reegel? Kas see kehtibki reaalselt parema käes suhtes või on see seotud sõiduki liikumissuunaga, olenemata kas auto tagurdas või sõitis edaspidi?

Segane sai, aga... ehk on vastuseid? :)
01.10.2004 at 19:48
diesel
parem käsi on siis ka parem, kui selg ees kõnnid. mott.
01.10.2004 at 19:55
spinner
Teema oli selles, et välja tagurdava auto roolis oli tütarlaps kellel oli kiire ja vasakult küljelt tagurdas pihta õppesõiduauto, milles kaasas olnud sõiduõpetaja tegi kohapeal selgeks, et välja tagurdaja oli süüdi :) Ja tüdruk oli tol hetkel nõus süüdi olema, sest oli tõesti kiire.. aga no ise hakkas ka hiljem kahtlema :)

Edit: btw, selle põkkumise tulemuseks oli ca. 10 cm pikkune vaevunähtav kriim stangel:)
04.10.2004 at 18:50 Last edited 04.10.2004 at 18:51 by spinner
Madman

Minu mäletamist mööda oli kunagi selline reegel ka et tagurdaja peab igas asendis kõigile alati teed andma. Käesoleval juhul olid mõlemad tagurdajad seega peaks vaatama kes reaalselt kellele otsa sõitis. Mina pakuks et see on süüdi kellel kriimud taga stange peal on mitte küljel (nagu ma aru saan sõitis üks teisele külje pealt sisse) sest temal oli otsasõidu hetkel teine auto taga, see kellele otsa sõideti aga ei olnud.
Mul endal ka taoline asi juhtunud, samuti mõlemad tagurdasime aga tema tuli paremalt. Mina jäin teda märgates seisma ja siis tuli mulle parema külje pealt sisse.

04.10.2004 at 19:01
vvt

Kui mõlemad tagurdavad, siis on parema käe (külje) reegel. LE ütleb ju selgelt, et kui sõidujärjekord pole määratud, tuleb teed anda paremalt tulijale. Ja parkla on LE mõistes koht, kus LE toimib.

04.10.2004 at 20:14
Speedy 7
Kui mäletan õieti siis selle kohta oli kohe ka vahtralehega kaunistatud õpikus pilt, kus kaks sõidukit tahtsid tagurdada.
Ega siin midagi keerulist ole jah, see kellel on paremal käel (küljel) teine sõiduk peab teed andma.
04.10.2004 at 20:20
diesel
ehk õppesõidu õps tegi räige tünga.
ja takkajärgi põle enam kurta kellelegi.
04.10.2004 at 20:23
Madman

Reaalses elus on asi ikka suht keeruline sest asi toimib parklas. See on koht kus autod tavaliselt seisavad. Kui nüüd mina sõidan parkivate autode vahelt tagurpidi läbi ja ühel hetkel paremalt poolt keegi otsustab tagurdada siis reaalselt ma ju ei jõua midagi ette võtta (seisma jääda, ja edaspidi eest ära sõita). Siin tuleb mängu ka see et enne igasuguse manöövri sooritamist tuleb veenduda et see on ohutu. Ehk kui mina juba sõidan siis ma ei pea andma teed parkla koha pealt väljasõitu ootavale autole, nii ma saan asjast aru.

04.10.2004 at 20:31
qwerty
ot, ja kumba pidi seda paremat poolt vaadatakse, kas näoga auto esiosa poole või näoga tagaosa poole?
04.10.2004 at 21:08
Speedy 7
Ma loodan, et spinner ei pahanda, kui ma tema alustatud teemasse samalaadse küsimuse esitan.

Küsimus Järve Selveri parkla kohta (tegin joonise). Keset parklat on mitu teed (1), kust saab sõita siis vabale parkimiskohale. Aga arvatakse ju ekslikult, et need parkimiskohtade vahel on peateed. Ei ole ju seal (2) ühtegi anna teed ega stopp märki (neid kuluks kohe päris palju). Aga arvatakse, et teed ei pea andma, kui mina olen keeramas sellele teele ja mulle läheneb sõiduk vasemalt. Olen näinud õige mitut pleki mõlkimist, kus on vaieldud, kes nüüd süüdi on.
Olen seda jälginud üsna tükk aega ja vähesed viitsivad/teavad teed anda. Paar korda olen ka õigust taga ajades välja sõitnud - ei lugenud, et oli suund sees ja kiirus väike - on vibutatud rusikat ja puuritud meelekohta. Kas tõesti enamustel juhtidel on LE meelest läinud ja/või ei osata selge peaga mõelda?

Kuidas teed sina ? ;)

04.10.2004 at 21:29 Last edited 04.10.2004 at 21:33 by Speedy 7
Speedy 7
quote:
qwerty: ot, ja kumba pidi seda paremat poolt vaadatakse, kas näoga auto esiosa poole või näoga tagaosa poole?
Istud autos rooli taga - selle järgi
04.10.2004 at 21:31
Jesper

quote:
Paar korda olen ka õigust taga ajades välja sõitnud - ei lugenud, et oli suund sees ja kiirus väike - on vibutatud rusikat ja puuritud meelekohta. Kas tõesti enamustel juhtidel on LE meelest läinud ja/või ei osata selge peaga mõelda?

Loomulikult kehtib parema käe reegel, samas see "unustamine" on ikka jube levinud. Tehakse nagu pähe tuleb, hea näide on väljasõit Ülemiste keskuse parklast Suur-Sõjamäe teele, kus tegelikult saab vasakule ainult vasakust reast (vähemalt 2 kuud tagasi polnud seal veel mingeid märke mis teisiti sätestaks, võibolla vahepeal on tekkinud) ja sõidetakse julmalt mõlemast. Kõigil on oma arusaam kuidas asjad peaksid olema ja põrgusse LE.

04.10.2004 at 21:42 Last edited 04.10.2004 at 21:43 by Jesper
diesel
quote:
qwerty: ot, ja kumba pidi seda paremat poolt vaadatakse, kas näoga auto esiosa poole või näoga tagaosa poole?
speedy7 pani asja paika, probleeme võiks arusaamisega tekkida ehk ainult juhul kui sa tagurdades ennast selg vastu rooli sõitma sätid. :)
04.10.2004 at 21:43
ylovoitka
quote:
diesel:
quote:
speedy7 pani asja paika, probleeme võiks arusaamisega tekkida ehk ainult juhul kui sa tagurdades ennast selg vastu rooli sõitma sätid. :)
Mina vaataks paremat kätt ikkagi sõidusuuna suhtes. Ehk siis parem käsi on ikkagi vasak käsi tagurdades...
05.10.2004 at 08:25
Speedy 7
quote:
ylovoitka:
quote:

Mina vaataks paremat kätt ikkagi sõidusuuna suhtes. Ehk siis parem käsi on ikkagi vasak käsi tagurdades...
Kas ikka on nii? Minu arvates jääb parem käsi ikka paremaks ka tagurtades, muidu läheks asi liiga segaseks.

Peab ikka järgi vaatama mingist õpikust, et ei tekkiks arusaamatust. Otsin pärast selle joonise välja või kui kellelgi teisel on see riiulis olemas, võiks ta panna siia kuidas õieti on.
05.10.2004 at 08:32
ylovoitka
quote:
Speedy 7:
quote:
ylovoitka:
quote:

Kas ikka on nii? Minu arvates jääb parem käsi ikka paremaks ka tagurtades, muidu läheks asi liiga segaseks.

Peab ikka järgi vaatama mingist õpikust, et ei tekkiks arusaamatust. Otsin pärast selle joonise välja või kui kellelgi teisel on see riiulis olemas, võiks ta panna siia kuidas õieti on.
Kui nüüd loogiliselt võtta, siis teine liikleja ei pea arvestama sellega, kas sa tagurdad või mitte. Tema jälgib oma paremat kätt, sina oma sõidusuuna paremat. Muidu tekib selline olukord, kus paned laksu ja mõlemad ütlevad et neil õigus on. Parem käsi on ikkagi parem pool sõidusuuna suhtes. Pea praegu haige, ei viitsi skeemi joonistada kindla avarii kohta, kui üks üht ja teine teistpidi vaatab.
05.10.2004 at 08:39
foke

aga kui veel filosofeerida, siis kui üks sõidab edaspidi ja teine tagurpidi ning mõlemal on parm käsi tühi... mis siis saab? Kumbki ei pea teed andma??? miski ei klapi nagu..
05.10.2004 at 08:39
kenu
Parem ja vasak käsi määratakse ikka SÕIDUSUUNA järgi, see mispidi sa autus persestad ja kus kohas ketas asub, pole üldse olulised. Kaasliikleja arvestab ikka sinu liikumissuunaga, ja kui sa tagurpidi liigud, tema jaoks on sinu parem vasak ära vahetunud ja sama peab ka sinu jaoks kehtima -- ainult nii sailib LE invariantsus.

Näiteks kui mõni hiromant installib rooliratta hoopis autu külje pääle siis liiklusesse minnes määrab ta par/vas käe liikumissuuna järgi.

Sellele küsimusel ma sain omal ajal vastuse toonaste za Ruljomi liiklustestides, kus olid kõikvõimalikud absurdsed olukorrad välja toodud ja nende seletused.
05.10.2004 at 08:48
ylovoitka
Kui võta füüsiliselt parema käe järgi, siis oleks mõlemal kodanikul õigus manöövrit sooritada...

05.10.2004 at 08:52
meintz
quote:
ylovoitka: Kui võta füüsiliselt parema käe järgi, siis oleks mõlemal kodanikul õigus manöövrit sooritada...

Sinu joonise puhul peab tagrudaja teed andma. otse liikuja ju ei tagurda, niipalju kui mina sealt pildi pealt aru saan ;)
05.10.2004 at 09:00
ylovoitka
quote:
meintz:
quote:
ylovoitka: Kui võta füüsiliselt parema käe järgi, siis oleks mõlemal kodanikul õigus manöövrit sooritada...

Sinu joonise puhul peab tagrudaja teed andma. otse liikuja ju ei tagurda, niipalju kui mina sealt pildi pealt aru saan ;)
Kui tagurdaja juht vaataks oma füüsilise parema käe järgi arvaks ta, et tee on vaba ja julgelt tagurdaks. Kui teine auto tagurdama panna oleks situatsioon täpselt sama.
05.10.2004 at 09:06
Raul
quote:

Antud juhul peab tagurdaja ikkagi teed andma, esiteks manöövrit alustades peab ta veenduma, et manööver on ohutu ja teiseks on otseliikujal eesõigus kuna tagurdaja alustab manöövrit vasakult poolt, teed peab andma aga paremalt tulijale.
05.10.2004 at 09:13
meintz
quote:
ylovoitka: Kui tagurdaja juht vaataks oma füüsilise parema käe järgi arvaks ta, et tee on vaba ja julgelt tagurdaks. Kui teine auto tagurdama panna oleks situatsioon täpselt sama.
Parem käsi võiks minu arusaamist mööda teoreetiliselt kehtima hakata ainult siis kui mõlemad tagurdaksid. Õigetpidi liikujal peaks olema alati eelisõigus tagurdaja ees, hoolimata sellest kas ta tuleb paremalt või vasakult. Parkimiskohast välja tagurdamist olen mina käsitenud umbes nagu teega külgnevalt alalt teele sõitmist, ehk siis lased kõik läbi kes tulevad kui sealt oma pesast hakkad välja manööverdama. Ja seda siis nii saba kui nina ees välja sõites. Aga noh, loogikaga pole liikluses ju tihtipeale miskit pistmist ;)
05.10.2004 at 09:14
rai
Aga kas ühel autol ei olnud mitte 2juhti kellest üks peaks veel eriti ettevaatlik olema kuna ta vastutab ka roolis istuja tegude eest.
05.10.2004 at 09:29
PlyVal64
Ma olen kah selle teema üle mõnikord mõelnud, kui sealsamas Järvel mõni järjekordne avarii on toimunud. Ei oskagi 100% vastust anda, kuid üldiselt peaks seal kehtima kaks LE punkti:
(42) Ristmiku all mõistetakse samal tasandil ristuvatest teedest moodustuvat ala. Ristmikku ei moodusta parkla, puhkekoha ega teega külgneva ala teega piirnemise koht, samuti nende juurdesõidutee teega lõikumise koht ning põllu- või metsatee ristumine teega ja põllu- või metsateede omavahelised ristumised. Ristmik on reguleeritav, kui liikumise järjekorra määravad reguleerija märguanded või foorituled. Muul juhul on ristmik reguleerimata. Kui reguleerimata ristmikku läbib peatee, on see eriliigiliste teedega.

§ 92. Juht peab andma teed järgmiselt:
1) parklast, puhkekohast, teega külgnevalt alalt, õuealalt või nende juurdesõiduteelt või pinnasteelt teele sõites – igale teel liiklejale

Seega minu arust(aga seda vaid arust) uute kaubanduskeskuste parklates(ja mitte ainult seal:)):
a) peab märgistatud parkimiskohalt väljuja igal juhul andma teed vaheteel sõitjale
b) peab parklast väljasõitja andma teed vaheteel sõitjale

Kas ja kuidas seda parklat on tähistatud või kuidas seda tõlgendatakse, ei oska arvata. Kas eraldussaartega piiratud märgistusega parkimiskohtade kogum on parkla või peab seal veel eraldi märk olema? Aga üldiselt tuleb seal siiski teel liikujale teed anda, parema käe reegel minu arust ei kehti.
05.10.2004 at 10:18 Last edited 05.10.2004 at 10:20 by PlyVal64
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Parema käe reegel tagurdades   1 2 3  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2024. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.