Poster |
Message |
partel |
Elustamisest
Nagu elu on näidanud, et siis kui keegi kukub kokku, kõnnivad kaaskodanikud temast lihtsalt mööda...
Igatahes:
1. Kas kannatanu on teadvusel:
Ei ole vaja kohe hakata riideid lahti harutama, et pulssi katsuda -> joodik ärkab ja "tshivoo, bljääd" annab pasunasse..
Lihtsalt raputada, põsele patsutada, tõsta käsi üles ja lasta ninale kukkuda jne.
2. kui on teadvuseta, siis kohe helistada "112". Ja mainige ära ka linn, näiteks Pikk tänav on nii Tallinnas kui Keilas.
Ja ärge pange toru ära!!!
Vaid hoidke sidet keskusega.
3. Vabastada hingamisteed: peopesa asetade otsmikule ja nimetis ja keskmise sõrmega ajada pea kuklasse.
(Erijuht kui on alust kahtlustada kaelavigastust, näiteks Rollerblader kukkus mõne meetri kõrguselt, siis lihtsalt tõmmata lõug üles, suu kinni, hingamine on automaatne, läbi hammaste saab hakkama, peaasi, et keel kurku ei jää)
4. Kui on olemas mingisugune steriilne abivahend (Nt. mask), siis aseta see kannatanu suule ja:
Pigista ninasõõrmed kinni ja puhu 2 korda aeglaselt, silmanurgast jälgides, et rindkere tõuseb..
Seejärel katsuda pulssi täiesti sõrmeotstega.
Kui kannatanu hakkab liigutama ja/või oksendama, keerata külili
Kui pulss ikka puudub, siis tuleb rindkerelt riided eemaldada ja tuvastada solar plexus, ehk rindkere kolmurk.
Kus roided kokku lähevad, sealt kahe sõrme jagu ülespoole panna tugevam labakäsi ja selle peale teine, käed sirged ja keha jõuga pumbata u. 100 korda minutis, ehk päris kiiresti.
Ja ikka päris tugevasti... Mulle on öeldud, et kui läheb mõni ribi, siis pohui, see ravitakse välja, peaasi, et üldse ellu jääb...
Makes sense..
Umbes minuti pärast kontrollida olukorda, ja vajadusel jätkata
Elustamist tuleb jätkata kuni kiirabi saabumiseni
Isegi kui tundub surnud olevat - inimese ellujäämisvõimel on vähe piire..
5. Aga ärge arvake, et kiirabi teab kuhu tulla, keegi peab talle vastu tulema ja kohale juhatama.
Eestlane paraku ei julge lehvitada..
Parim on emotsionaalne venelane, kes hüppab ja kargab, ja kui mööda sõidetakse, siis röögatab "kuda tõ jedesh, bljääd"
6. Igatahes tehke midagi ka siis kui te ei ole endas kindlad, kannatanul on siis vähemalt mingigi shanss ellu jääda.
29.01.2005 at 18:31 |
Last edited 29.01.2005 at 18:40 by partel
|
Wolle |
Elustamisest
2 thumbs up selle jutu peale. Aga kui mu mälu mind ei peta siis esmaabi kursustel õpetati ka higamise ja pumpamise suhet.
2 korda puhuda ning 15 korda pumbata oli vist. Täpsustage kui eksin. |
29.01.2005 at 18:35 |
|
urmas |
Elustamisest
Kui peast jookseb verd, siis tuleb panna žgutt ümber kaela. |
29.01.2005 at 18:43 |
|
Polkovnik |
Elustamisest
2 ja 15 on siis kui üksi kunstlikku hingamist teha. Kahekesi tehes on 1 ja 5 |
29.01.2005 at 18:45 |
|
kummel |
Elustamisest
Esimene asi mida, sõjaväes parameedikute kursustel õpetati oli see ,et ei pea elustama kui enda elu on õhus.
Tänapäeval levib meil piisavalt palju viirusi (HIV, tuberkoloos). Kui tekkib juhus ,et on vaja kedagi elustada siis tuleb ka selle peale mõelda, et ise pärast ka korras oleks. Egoistlik aga siiski vajalik teadmine.
Ennem tuleks ka kopse ventileerida, see siis gaasi mürgituse korral.
Elustada peaks kõik oskama!! |
29.01.2005 at 19:09 |
|
MossOpel |
Elustamisest
Tihti võib kannatanu oksendama hakata. Vältimaks tema lämbumist tuleb ta paremat puusa kergitada (eeldusel et keeratakse paremal küljele) ning parem käsi kannika alla. Vasak jalg põlvest kõverdada ja siis vasakust õlast/puusast kannatanu küllili tõmmata. Asetada vasak käsi pea alla. Kui on kahtlust et kaelavigastus, peab keegi pead/kaela hoidma nii et see pööramise käigus keha suhtes ei liigu (nii vähemalt õpetati).
Ja kui selle käigus oled päästnud inimelu kuid on tekkinud mingid tüsistused ja halvatus, siis valmistu elu lõpuni valuraha maksma... |
29.01.2005 at 19:22 |
|
cobra159 |
Elustamisest
quote: Polkovnik: 2 ja 15 on siis kui üksi kunstlikku hingamist teha. Kahekesi tehes on 1 ja 5
Enam küll nii ei õpetata. Juba mingi 3 aastat tagasi loobuti sellest 1/5-le. Ma ei tea miks, aga enam ei õpetata. Nüüd on ka kahekesi olles 2/15-le.
Pärtli jutt muidu igatpidi õige, aga mina küll midagi ei oskaks teha, kui mingi jota on tänaval pikali, kuigi mulle on esmaabi õpetatud. Võibolla siis oleks teine lugu, kui ikka näha, et veri väljas ja inimene vajab abi, aga niisama maas vedelevat parmu või narkarit ma näppima ei lähe. Narkaritega veel see, et lhed katsuma ja siis tal mingi nõel vms taskus ja siis veel HIH ja teised haigused küljes ja siis mina rikun oma elu ära, No Thanks.
Kõige lihtsam on 112-te helistada ja keegi kohale kutsuda.
|
29.01.2005 at 19:36 |
|
partel |
Elustamisest
Jepp, tuleb ettevaatlik olla, kas kodanikul on süstal soki sees vms.
Point rohkem lähedaste inimeste kohta...
29.01.2005 at 20:04 |
|
MossOpel |
Elustamisest
Iseasi kas suudaks mingi võika vaatepildi kohal askeldama hakata... loodetavasti ei saa seda kunagi teada kah.
Kusjuures tuli meelde veel üks lugu lähedase aitamisest: nimelt mingi taat oli kodus nokitsenud miskit ja siis järsku nurka vajunud ja pea rinnal korisema hakanud. Memm kohe 112 ja rääkis loo ära. Sealt öeldi et kohe asume teele, teie aga laotage vanake põrandale laiali, muidu ei saa hingata. Memm sellepeale et sry aga tema pole mingi õppinud arst ja ei julge puudutadagi. Taat kiirabi seal nurgas paraku ära oodata ei jaksanud... |
29.01.2005 at 21:34 |
|
Polkovnik |
Elustamisest
Jah.. need elustamisteooriad on ilusad asjad ja kahtlemata nad ka töötavad aga.. On ikka vaks vahet kas teha kunstlikku hingamist ja südamemassaaži steriilsele plastmassnukule või inimesele, kellel suu nurgast okset niriseb..
Olen ise selle kord läbi teinud (uppunuga) ja tean, et on ikka väga tugevaid närve vaja, et sellises olukorras suust-suhu teha. Antud juhul suutis seda ainult kannatanu vend, sedagi läbi T-särgi ja ise iga paari minuti järel oksendades.
Ise peaks tähtsaimaks elustamise juures kolme asja:
1. Hingamisteede puhastamne. Siinkohal olgu öeldud, et oksendamise puhul, või kui kopsud vett täis on (või mõlemad korraga) see küljeli keeramine ja jala kõverdamine ei pruugi samuti töötada - kui suu on ikka paistes keelt täis siis ei tule sealt välja midagi. Sõrmedega tuleb kindlasti kaasa aidata.
2. Kui teete suust-suhu siis jälgige hoolikalt pea asendit - kui see korralikult kuklas ei ole siis on teil peatselt väga punnis kõhuga kannatanu.. Asjal veel selline väike kõrvalmõju, et kui see õhk uuesti välja hakkab tulema siis võib see olla väga ebaeeldivaks üllatuseks suust-suhu hingajale (aroomid!)
3. ärge sattuge paanikasse!
Eelpool välja öeldud soovitus kuni kiirabi sabumiseni telefoni otsas püsida on ka väga hea, eriti maakohtades.
Ja veel üks soovitus - ärge minge purjus peaga ujuma! |
29.01.2005 at 22:06 |
|
mrtn |
Elustamisest
ma ei alaväärtustaks seda lõime. tegin poolteist aastat tagasi tsikliload ja sellega seoses enne esmaabikursuse läbi. aasta tagasi tõmbas mu 8-a õepoeg kommi sügavale kurku ja hakkas lämbuma. ilma selle kursuseta poleks ma ilmselt midagi mõistlikku operatiivselt teha osanud. poiss on praegu 9 |
29.01.2005 at 23:00 |
|
madis |
Elustamisest
Olen paar korda keset sõiduteed magavaid joodikuid päästnud. Ronid autost välja ja koomas vend kargab lambist püsti ja jookseb minema. Ma ei saa aru kas ma paistan eluohtlikum kui buss ? |
29.01.2005 at 23:09 |
|
kristohd |
Elustamisest
õues hämar ja talvine aeg. Keegi naisterahvas tee ääres hirmus hädas ja vehib kätega
jään siis seisma et uurida mis lahti. daam aga muutub momendiga imerahulikuks ja palub suitsule tuld
|
04.02.2005 at 13:48 |
|
Jansa |
Elustamisest
quote: madis: Olen paar korda keset sõiduteed magavaid joodikuid päästnud. Ronid autost välja ja koomas vend kargab lambist püsti ja jookseb minema. Ma ei saa aru kas ma paistan eluohtlikum kui buss ?
Sa ei ole joodikuid päästma tõtanud, vaid süstlavendi. See aur lahtub kiiremini.
|
04.02.2005 at 19:07 |
|
hulgus |
Elustamisest
ega rohkem polegi lisada, kui et uppunut elustama asudes soovitaks esialgu kõhuli keerata ja kui jõuad, siis veel keskelt kergitada, n. põlvele, et vesi eemaldada. Kui vesi hingamisteedes, siis on kunstliku hingamise tagajärjed ebameeldivad.
Enne elustama asumist soovitavad kõrvanibu näpistada (jõuga kusjuures!) pidada olema kõige rohkem närvipunkte ja võib aidata lihtsalt teadvuseta oleku puhul.
Soovitati ka kohe asuda elustamise juurde asuda, ilma pulssi vms elu märke kontrollimata. Lugedes näiteid narkaritest vms teel lamajatest ei tahaks sellist suhtumist küll propageerida. (v.a. muidugi ilmsel õnnetusjuhtumil)
Liiklusõnnetuse puhul on tavaliselt inimene autos vms. kohas, kus elustamine ei ole võimalik. Igasugu kaela/selja vigastuste korral, võib oskamatu abi ja teisaldamine aga põhjustada kiire elutustamise. kui ikka elumärke on, siis odake abi.
Ja muidugi soovitati enne abi andmist küsida abivajajalt, kas ta ise seda soovib , et vältida hilisemaid ekstsesse a´la advokaadiriik. |
04.02.2005 at 23:23 |
|
Vanaisa Moderator |
Elustamisest
Uppunu puhul tuleb esimesena vaadata, et uiske all poleks - kui on, siis on vana laip ulpimas ja suht mõttetu elustada
04.02.2005 at 23:32 |
|
Kamikaze |
Elustamisest
Mingi väga verine pilt on,siis ma ei kipu üldse elustama,sest ma panen ise pillid kotti.Autokoolis esmaabi tunnis juhtus pilte vaadates seda paar korda.
Partel,see ei ole vist kõige õigem minna tegema,kui endas kindel ei ole.Nii võib inimesele veel rohkem kahju teha,halvemal juhul ära tappa. |
05.02.2005 at 03:33 |
|
madis |
Elustamisest
Kalamajas suht tavaline pilt et purjus vend magab, pea sõiduteel ja jalad kõnniteel. Mõni mõtleb et persse, las parm kärvab. Aga vahest ei ole parm vaid hoopis lihttööline BLRTst, kes läks tööpäeva lõpu tähistamisel liiale. Naine lapsed kodus ootavad.
Ma arvan et igal juhul tasub maaslamajat aidata, kui on päris täitanud parm võib ju hiljem käsi pesta. |
07.02.2005 at 11:15 |
|
Gambrinus |
Elustamisest
olen ise koolitatud saadud, usun et hätta ei jää!!! Pigista ninasõõrmed kinni ja puhu 2 korda aeglaselt silmanurgast, jälgides et rindkere tõuseb...vaat kui palju nalja komakohtadega saab )) |
08.02.2005 at 00:37 |
|
j2nx |
Elustamisest
quote: madis: Kalamajas suht tavaline pilt et purjus vend magab, pea sõiduteel ja jalad kõnniteel. Mõni mõtleb et persse, las parm kärvab. Aga vahest ei ole parm vaid hoopis lihttööline BLRTst, kes läks tööpäeva lõpu tähistamisel liiale. Naine lapsed kodus ootavad.
Ma arvan et igal juhul tasub maaslamajat aidata, kui on päris täitanud parm võib ju hiljem käsi pesta.
Ma arvan, et välimus järgi saab aru, kas on tegemist parmu või lihttöölisega.
Tahaksin rääkida ise kadumisest.
Kui juhtute kaasa aitama Politseile või Kaitseliidule inimeseotsingu operatsioonis. Siis kandke kindlasti kaasas termokilet või kasvõi tavalist tekki. Termokile on siiski odav ja väike, kompaktne asi, mis toimib VÄGA efektiivselt. Olles just tulnud selliselt operatsioonilt (õppus oli) . Ma ise olin "kadunu" olles olnud maas, (paksud püksid, (kaitseväe omad, ning samast komplektis jope, all kampsun ja suvine vorm) umbes 1h (ei oska täpset aega) ma juba värisesin. Politse leidis ülesse, ning nentis, et on inimese leidnud ning teatasid, et kiirabi või "mingi asjapulk" tuleks kohale. Ootasin veel pool tundi, hirmsalt külmetades. Keegi mulle sooja ei pakkunud, ega ei soojendanud.
Ajas ikka vihaseks küll.
Palun teie, kes osalete isegi õppusel, soojendage iseenedaga kasvõi. Väljas ei ole naljakas olla ning külm on kiire tapma. Ajab ikka tigedaks vahel inimeste oskamatus.
Aitäh!
|
09.02.2005 at 18:49 |
|
|