Poster |
Message |
taaniel |
Bullerjan
Ehk on siin teadjaid mehi.
Vaja kütta ca 180m2 lage pind. Arvatavalt bullerjan kõige mõttekam.
Keegi tahab oma vanast bullerjaniahjust lahti saada?
Või küsin huvipärast. Kuidas kütate oma garaazi, töökoda, või muud koda, kui seal tsentraalkütet pole. |
29.11.2005 at 17:47 |
|
Madman |
Bullerjan
Ma arvan et see on Bullerjani jaoks liiga suur pind. Peaks olema midagi kuhu ventilaatori taha saaks panna. Kusagil Peipsi ääres mingid mehed tegid pealt näha päris korralikke ahje suure ventilaatoriga. Maksis aasta tagasi vist ca 16 000.-
29.11.2005 at 18:02 |
|
Martin460 |
Bullerjan
AB garaashis on ka bullerjan talviti töös,vähemalt oli aastaid tagasi.Äkki lähed läbi ja vaatad-uurid oma silmaga...
Muidu Tamgarage-s ma kütan oma osa mis on kilega eraldatud suuremast ruumist diiselpuhuriga.Ruumi pindala on ca 6*14m. ja kõrgust 3m.Diislit läheb 2,5 liitrit tunnis.Iga nädal teen seal kaks tööpäeva ja kulude poole pealt lubab täitsa ära elada.See diiselpuhur on ikka vägev küll...
Leivategija kütab ka oma angaari mingi suure vedelkütusel töötava ahjuga.
29.11.2005 at 18:24 |
Last edited 29.11.2005 at 18:25 by Martin460
|
jaak |
Bullerjan
Kütan oma 90m2 garaazi, mis on 4m kõrge vedelkütteahjuga 75kw max võimsus. Praegu tööle pandud 30kw võimsusega. Küttekulu 3L tunnis ja ajab selle ruumi soojaks küll. Ahi on kütteelemendiga, millest tsentrifugaalventilaator puhub õhu läbi ja mida Oiloni põleti kütab. Eeliseks on vaikne töömüra. Põlenud õhk suunatakse korstnast välja, seega on õhk garaazis puhas. Täisautomaatika on peal (temp kontroll ja muu). Üks samasugune ahi on hetkel garaazinurgas üle. Pean üle vaatama, kas kõik korras ja kui huvilisi, siis saab ehk kaubale. |
30.11.2005 at 00:19 |
Last edited 30.11.2005 at 00:19 by jaak
|
ennww |
Bullerjan
Bullerjanile on ka pandud ventilaator taha. Selleks tuleb teha vaid "sisselaskekollektor", mis juhib õhu ventilaatorist alumistesse torudesse.
Aitab üldiselt kõvasti kaasa ruumi soojaks saamisele ja IMHO suurele Bullerjanile 180 M2 ei tohiks probleem olla
|
30.11.2005 at 09:01 |
Last edited 30.11.2005 at 12:24 by ennww
|
taaniel |
Bullerjan
mul ka mõttet liikusid bullerjani ja ventika ühendamise suunas.
Kuna tootmises tekib enivei puu ja plp jääke, siis ongi bullerjani kõige suurem pluss see, et jääke saab ära kasutada, sealjuures maksab klient kütte kinni
|
30.11.2005 at 10:11 |
|
sten666 |
Bullerjan
Kas nendes vedelkütte ahjudes vana mootoriõli ei saaks põletada?
See oleks autotöökojale ideaalne jääkidest lahti saamise viis |
30.11.2005 at 10:17 |
|
vvt |
Bullerjan
Suurte ruumide kütmiseks on bullerjanist ratsionaalsem teha/lasta teha puhurahi, mille kahekordse kesta vahelt puhub ventikas läbi. On bullerjanist tunduvalt efektiivsem, eriti ruumi kiireks üleskütmiseks. Olen kasutanud selliseid kõrgetes kütteta tootmisruumides, kus nt soe õhuvool on töömeestele suunatud. Seda saab edukat kütta suvalise põleva sogaga, mis tootmisest üle jääb - puidujäätmed, saepuru segatuna vana õliga jne jne kuni olmeprügini välja.
Bullerjan on tulenevalt oma pikast põlemisajast väikse soojatootmise võimega ning ventilaatoriga ühendamiseks
on soojusvahetuspida vähe.
Vähemalt bullerjani passis lubatud küttemahu kuupmeetrid tähendasid veneaegses 1-korruselises 3-meetrises hoones seda, et esimesed 3 tundi oli külm ning tööpäeva lõpuks tõusis pluss viieni.
Edit: bullerjani töö idee on panna ta korra puitu täis ja lasta sellel vinduda seal. Sellisest põlemisest ei saa ka mingit suurt soojust tulla. Tööreziimis on õhu vool ahju pea olematu.
30.11.2005 at 12:47 |
Last edited 30.11.2005 at 12:52 by vvt
|
imre007 |
Bullerjan
bullerjani puhul on vaja täpset seadistust,muidu tõesti 6tunni pärast +5 kraadi ainult
30.11.2005 at 15:20 |
|
taaniel |
Bullerjan
Lähtudes räägitust, siis diiselahjuga kütmise hind tuleb ligi 10K kuus? See on liiga kallis, või puudub mul reaalsustaju? Lisaks ilmselt aparaadi kõrge hind?
vvt, on sul puhurahju tegija kontakti ehk anda?
|
30.11.2005 at 17:11 |
|
Maik |
Bullerjan
Selline vvt kirjeldatud puhurahi kütab õige hästi.
Endal seisab ka selline ise kokkukeevitatud garaasis (no ütleme,et mingi rekka+2 sõiduautot mahub kenasti sisse + veel tööruumi, ei tea mitu ruutu see on kokku kahjuks) + mingi 5-6m vähemalt kõrge.
pullerjan kütab rohkem lokaalselt minu arust. vvt pakutud variant on imelik - normaalse põlemise korral on ahju kohal päris korralik õhuvool ja garaasi kütab ka ilusti mingi tunniga soojaks. Tõsi - vinduda pole lasknud, mõttetu ju
Eks see oleneb garaasi soojusisolatsioonist ka muidugi...
samuti on kõrge garaasi puhul väga abiks laeventilaator mis sooja õhu alla lööb ntx garaasi teises otsas.
Küttena on kasutusel puud + vana õli vahest mingis potsikus mida ise täita tuleb vahepeal ja kuumusega süttib
lisaks veetud veel torud kõrvalgaraasi, vahesiibriga.
30.11.2005 at 17:25 |
Last edited 30.11.2005 at 17:28 by Maik
|
Tim |
Bullerjan
quote: imre007: bullerjani puhul on vaja täpset seadistust,muidu tõesti 6tunni pärast +5 kraadi ainult
räägiks äkki täpsemalt. mul ka see suurem bullerjan garaažis aga ei ole vist osanud teda siis õieti tööle panna.
ma ta ostisn kasutatud peast ja mingeid pabereid õpetussõnadega kaasas ei olnud. äkki need kes kasutavad annaksid näpunäiteid. ruum ise on mingi 4 auto suurune ja suht madal.
|
30.11.2005 at 19:05 |
|
Martin460 |
Bullerjan
Sama teema on kõne all ka selles foorumis.Äkki saad mõne idee siit:
http://coloradok5.com/forums/showthread.php?t=156804
30.11.2005 at 20:21 |
|
deathdog |
Bullerjan
mina olen seoses asja uurimsega jõudnud nii palju teada saada et kui uut (metallist ja soojustusega )korstent ei taha teha siis bullerjaaniga seda vinduvat kütte süsteemi ei tasu kivikorstna puhul kasutada märksõnaks siis pigitamine.....vähemalt paljud räägivad et pidi jubedalt pigitama(foorumite inf ise pole kontrollind)
aga seda puhurahju joonistest oleks küll vägagi huvitatud saaks äkki soojaks oma tööruumid |
01.12.2005 at 16:18 |
|
Fog |
Bullerjan
Jah pigitab, mingi hetk pidi ta pliidiga ühte lõõri panema sest eraldi lõõris pigitas liialt. Kui samas lõõris ka mingi "kuum" küttekeha on, siis pole probleemi.
Samas kui kasutad teda lõõrid eest ja tagant lahti täiskoormusel(milleks ta tegelikult ju mõeldud pole) siis ei pigita.
01.12.2005 at 21:49 |
|
pobirobi |
Bullerjan
Üks odavamaid ja efektiivsemaid varjante on :võtta tavaline 200l vaat mille ühte otsa teha korralik uks ja teise otsa korstna väljavõte siibriga,õhu liikumise parandamiseks teha vaadi ümber (kasvõi teisest vaadist)kest millel all ja peal avad.Sarnase ahjuga olen juba 5 aastat kütnud ca 80 ruutmetri suurust ja 4m kõrgust pinda.Ahi annab väga kiirelt sooja,praktiliselt
on 30-45min ruum töösoe... |
02.12.2005 at 17:51 |
|
triip |
Bullerjan
Vaata seda: http://www.ritsu.ee/?id=113 , kasutasin töökoja kütmiseks nende kõige väiksemat ahju, selle külge võimalik panna vent torud ja soe õhk jaotada mööda ruumi laiali või ka teistesse ruumidesse |
03.12.2005 at 13:01 |
|
viplala |
Bullerjan
Mina tegin oma 400 m3 külma karaazi jaoks ahju järgnevalt: Võtsin veneaekse raudkapi 3-4 mm plekist, mõõtudega h-1500x500x400. ülemisele poolele meetri jagu puurisin tollised augud (2 cm vahedega) esimesele reale 6 tk teisele 5 tk järgmisele jälle 6 tk ja nii ette kui taha ahju küljele. Seejärel asetasin aukudest läbi tollised torud ja keevitasin nad tihkelt kapi-ahju külge. Allapoole tegin põlemiskambri tuharestiga ja ülevalt korsten. Ahjulagi kust korsten väljub tuleb teha veits ülespoole koonusesse. Ahju tagumisele seinale terve seina ulatuses kinnitasin plekist kingakarbi kaane taolise koguja mille alla ossa tegin ventika augu. Sellest august surub vent õhu läbi torude ,mida alt kütavad puud, garaazi. ahi on nii efektiivne, et 0 nest saada +15 läheb 400 m3 ilma igasuguse soojustusetta külma ruumi jaoks aega c- 1 tund. NB vent beab olema piisav, et jahutada torusid (ei tohi punaseks minna), vastasel juhul nad põlevad kiiresti läbi. Efektiivsusest veel niipalju, et plekist korstnal (suvaline veneaegne toru) ei ole värvikiht ära kärsanud veel. Selle ahju tegemine võttis mul aega ühe pika päeva ja ma ja ma ei usu, et mingi muu ahju süsteemiga saaks kiiremini ruumi soojaks.
|
08.12.2005 at 12:36 |
|