register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
ukraina
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Vana õli põletamisest   1 2  
Poster Message
mave
Vana õli põletamisest
Tere,
Kahjuks mu eelmine teema pandi lukku, enne kui oleks küsida saanud.
Ehk saab keegi viidata seadusele, mis keelab mul vana õli ära põletada (kui on olemas selline). Olemas selline tore Stokkerist ostetud õlipõleti, mis põletab väga edukalt ära vana õli ning ei tooda silmaga vaadates ühtegi musta pilvekest atmosfääri?
Tänud
15.12.2007 at 12:06
Valmet

Vana õli põletamisest
Vist oli jäätmekäitlusseadus ja kõlas a la nii: 1.Prügi ei tohi põletada 2.Prügi on see asi mis on oma esialgse otstarbe kaotanud.
Vabandust ette kui ei osutu 100% tõeks, või sisaldab omaloomingut. Kui väga tahad teada siis võin keskkonna inspektsioonist küsida.

15.12.2007 at 15:31
Madlobster
Vana õli põletamisest
Et siis ei tohi seaduse järgi ajalehte ka tulehaktuseks kasutada?
Ja siis hakkame tähte närima et see vana õli ei ole veel prügi kuna ta ei ole kõike oma esialgsest väärtusest kaotanud.
Kas mitte prügi põletamise kohta käivaid seadusi ka on?
15.12.2007 at 19:08
cce
Vana õli põletamisest
Mina segan vana õli (natuke uut) uuega ja kasutan saeketi õlina ja muul otstarbel kus ei ole kvaliteet ei ole
tähtis.Kui on mineraalõli,siis on see looduslik produkt,nii et kasutusalasid on muid...
15.12.2007 at 19:37
vvt

Vana õli põletamisest
Keskkonnakaitsjad ütlevad selle kohta: mmmmm..........mmmmmmmm.....vist tuleb ohtlike jäätmete kogumispunkti viia. Ja üldse pole ilus maksudest kõrvale hoida, niiet köhi pappi ja osta bensiinijaamast ogara aktsiisiga punast õli.

Sa põleta ja ainuke mure on, et õlis sisaldub sodi su põletit ära ei riku. Liigseid probleeme pole mõtet ise välja mõelda.

15.12.2007 at 20:23
malloc
Vana õli põletamisest
vana õli võib jäätmekäitluskeskusse viia ainult ohtlike jäätmete veoks spetsiaalselt ümber ehitatud autoga, juhul kui neid 200L tünne on rohkem, kui 1. Samuti peab sellele õlitünnile olema peale kirjutatud, et tegu on vana õliga (sel ajal, kui õlitünn asub veel töökojas) Vana õli kuulub siis ohtlike jäätmete alla ning liigitub samamoodi nagu veneaegsed külmkapid (freooniga) või autoakud.

/me @ õpib keskkonnaohutust...
16.12.2007 at 13:04
lebaron
Vana õli põletamisest
Aga lõpuks ta põletataksegi ainult et "õigetes" ahjudes. Mis te arvate, et vana õli saadetakse tehasesse tagasi?
17.12.2007 at 23:32
madis
Vana õli põletamisest
Täpselt, ÕIGETES ahjudes, nii et ei saastata keskkonda raskemetallide, kahjulike süsivesinikühendite (dioksiin) jms jamaga.
Aga noh eestlane ütleb et pole minuga midagi juhtunud ja ei juhtu ka ja persse riik ja seadus on seaduseks ainult siis kui ma sest kasu saan ja põletab rõõmsalt ahjus vana õli ja kummikuid.
18.12.2007 at 02:23
picck
Vana õli põletamisest
Vanaõli käitlusnõuded1
Keskkonnaministri 21. aprilli 2004. a määrus nr 23

§ 4. Vanaõli taaskasutamine ja kõrvaldamine

(3) Vanaõli võib põletada keskkonnakompleksluba või jäätmete põletamiseks jäätmeluba ja ohtlike jäätmete käitluslitsentsi omav põletusseadme valdaja.

Ehk siis Kuna Nordic Cement, Optoroci tehas Häädemeestel ja Eppler&Lorenz Tartus.
18.12.2007 at 08:35
vvt

Vana õli põletamisest
Tüüpiline vindi ülekeeramine Eesti moodi. Brüsseli lollused täidetakse vene nüriduse ja saksa täpsusega. Ma arvan, et näiteks need tossavad Kennedy-aegsed vedurid raudteel reostavad kordades rohkem kui mõni garaaziomanik, kes vana õliga ahju kütab. Või väidetakse, et punase õliga mingit reostust ei teki?

Hea näide on minuarust Väike-Maarja raipetehas, kuhu talumees oma otsad andnud lehmad vedama peab. Ikka keskkond ja trallalaa. Vaadake mis tegelikult toimub ja kui palju keskkond "võidab".

18.12.2007 at 08:40 2 edits. Last edited 18.12.2007 at 08:42 by vvt
orikas3
Vana õli põletamisest
quote:
mave: Tere,
, mis keelab mul vana õli ära põletada (kui on olemas selline). Olemas selline tore Stokkerist ostetud õlipõleti, mis põletab väga edukalt ära vana õli

Võibolla mõni kade inimene :), tuttaval selline olnud 8 a.
18.12.2007 at 08:58
henri.m
Vana õli põletamisest
Prohibiting the Burning of Used Motor Oil for Space Heating in Toronto (March 29, 2007)
quote:
According to the Ministry of Environment, a space heater burning used motor oil
would emit 8,000 times more lead, 196 times more sulphur oxides, 128 times more arsenic
and 35 times more inhalable particulate matter (PM10), than a space heater burning home heating oil.

Endal on kanistritesse pakitud ca 100l vanaõli (mitte vana õli!), vahepeal märgade puude puhul kasutan tsipake tule alustamiseks (garaazis) aga see on nagu piisk merre võrreldes vanaõli küttega.
Kas keegi on nõus vanaõli tagasi ka ostma, või peab peale maksma?

22.12.2007 at 02:46
orikas3
Vana õli põletamisest
quote:
henri.m: , või peab peale maksma?

üldjuhul ikka ise maksad peale
22.12.2007 at 10:20
Madlobster
Vana õli põletamisest
quote:
madis: Täpselt, ÕIGETES ahjudes, nii et ei saastata keskkonda raskemetallide, kahjulike süsivesinikühendite (dioksiin) jms jamaga.
Aga noh eestlane ütleb et pole minuga midagi juhtunud ja ei juhtu ka ja persse riik ja seadus on seaduseks ainult siis kui ma sest kasu saan ja põletab rõõmsalt ahjus vana õli ja kummikuid.

Vanu kummikuid vast mitte, aga eks see õlipõletamine oleneb leibkonna sissetulekust, kui sa ikka ostad puhast selleks otstarbeks mõeldud õli sellise hinnaga, et lastele enam jõulukinke teha ei saa, siis ausaltöeldes on need seadused ja riik küll pohui, peaasi, et lastel oleks soe tuba eriti veel siis, kui vana õli näiteks tasuta käes kõrval olevast töökojast. Kui aga sissetulek on hea siis need inimesed ei viitsi küll mingi vanaõlist tulenevate probleemidega tegeleda (ummistunud filtrid jne jne) siit edasi võib nämmutama jäädagi keskkonna hoiu teemadel prügi sorteerimisest kuni 0,9 versus 5,7 liitrise mootoriga autoga igapävasõitude tegemine.

Et siis üks perekond põletab küll vana õli aga see eest ei loobi kunagi sodi loodusesse, sorteerivad hoolega prügi, sõidavad jalgrattaga ja valivad hoolega tooteid, mida tarbida, et keskkonda säästa. Teine küll põletab õiget õli ja maksab suuri makse selle pealt aga samas on Jõmmil kolm jeep mootoriga 5,7 ja up nendega sõidavad kõik kolm üksinda tööle kooli jne. Kõik pask käib aknast välja, kodus on elevandiluust, naaritsast jms igast jama jne jne. Kumb siis nüüd see paha on, kes keskkonda reaostab.

Riik jah, kui riik ei suuda tagada enamusele selles riigis elavatele kodanikele elamisväärset elu ja sissetulekut, siis ta ei saa ka nõuda nende inimeste käest kõik võimalike makse ja seadusetäitmisi, mis lilhtsalt käivad füüsiliselt ülejõu.

Minul näiteks pole õrna aimugi kuidas on võimalik elada 4 liikmelisel perekonnal 5,5 k miinus maksud palgaga. Ja selliseid peresi pole mitte vähe eestis. Minul isiklikult on savi, mida naabrimees oma ahjus põletab seni kuni korstnast tulev tomu ebanormaalseks ei muutu. Kui sul on normaalne põleti ei leia ma küll et sa mingi kurjategija oled, kui sealt ainult kulla hinnaga poslamaslat läbi ei lase ja kui suur on nüüd üldse nende eralduvate gaaside vahe vs puhas ja vana õli. korras põleti puhul ei taha uskuda et see vahe nii kolosaalne on et kedagi riigivaenlaseks tembeldada.

Häid jõule
22.12.2007 at 12:33
madis
Vana õli põletamisest
Jah, kui raha pole siis võib vargile minna. Loomulikult on riik süüdi et tööd ei viitsi teha ja loomulikult on seadused pohhui. Kui siis jälle riigilt midagi vaja on, siis vehid paragrahviga ja nõuad. Täielik nõukaaegne mentaliteet.

Nõmme elanikud on eriti õnnelikud selle kolmanda eesti üle kes oma ahjudes KÕIKE põletab, külmadel ilusatel talveõhtutel on lausa lust õues värsket õhku hingata.
22.12.2007 at 19:02
mambr
Vana õli põletamisest
Mina olen Madlobsteriga nõus! Kui nii ajama hakata, siis kas mina olen hea kui lähen ja Tln lennujaamas ühte lennukit takistan, sest see reostab nii palju kui minu pere vast terve eluga jõuaks reostada!? Et Siis olen loodust hoidnud ja minu norm on täidetud! See on isakeste möla, et asi peab algama üksikisiku tasemelt ja ise lendavad eralennukitega ja kui kusagil vaja käia, siis sõidab kolm suurt jeepi kõrvuti! Kus siis üksikisiku tase on?
Ma ei ütle, et savi sest riigist ja seadustest, aga igal asjal on piir.

22.12.2007 at 20:14
madis
Vana õli põletamisest
When dolphins are so smart why do they live in iglus ?

Eric Cartman

Sobilikumat tsitaati ei leia, järeldus eelmistest postidest on siis et piir läheb sealt kus ta minu suva ei takista.
23.12.2007 at 03:50
v6sa
Vana õli põletamisest
Madise postituses on veidi teiste sõnadega kirjas see, mida mina pean inimõiguste piiriks:

Minu õigused lõpevad sealmaal, kust algavad teiste omad. Ja vastupidi...

Vana õli põletamine kusagil metsa sees korraliku põletiga pole mingi probleem. Kui aga garaažikoperatiivis iga mees hakkab oma õli suvaliselt kokkukeevitatud "katlas" põletama, on asi ikka pehmelt öeldes jama.

Tõde ongi siis kusagil vahepeal.
23.12.2007 at 09:56
peep

Moderator
Vana õli põletamisest
Ei ole küll otseselt teemasse aga asulates peaks elamute kütmisel mingid normid olema - kui tuult pole, siis ei kannata õue minna kui kasvõi üks maja tänavas kivisöega ahju kütab. Kivisöe impordi võiks küll ära keelata, saastab õhku ja tekitab suures koguses keskkonnale ohtlikku jääki. Kütku puudega...
23.12.2007 at 10:46
ReyMan
Vana õli põletamisest
Maapõuest pumbatakse kogu aeg naftat välja ja sellest tehakse õli, diislit, bensiini, plastikut jne.
Kui Sina seda bensiini täna ära ei põleta siis keegi teeb seda kunagi nii kui nii. On see siis keskonna säästmine?
Kui Sina viid selle plastikust katkise mänguasja jäätmekäitlusse ja töödeldakse seal ümber milegiks muuks mis kunagi ikka maapõues lõpu leiab.

On vaid mõtteviisi küsimus.

Aga mõelge sellele ka, et sama koguse CO2ga ja muu jamaga mida tehakse (tehakse nii kui nii) võiks ju rohkem kasu saada.
Aga kas saab?
Plastiku mitme kordne kasutaminenõuab ümber töötlust ja kas ka see mite keskonda ei saasta? Ja mis saab töötlemis jääkidest?
Üle ültse kuhu näiteks pannakse tuumaelektrijaamade radioaktiivsed uraani "põlemis" jäägid?
Elektri küte on ikka keskonna säästlik?
Kui palju CO2te tuleb Narvast elektrijaama korstnast minutis võrreldes selle õlipõletiga ja mis on kasutegur?

Põleti vs elektriradikas, kui palju on sama soojatootmiseks elektriga vaja Narvas põlevkivi põletada ja kui palju vanaõli?
Kas põlevkivi kaevamine pole mitte keskonna lammutamine?

Damn, pisut palju küsimusi aga vot just nii hakkas mõtle tööle kohe kui seda topickut lugesin.

Rahulike Jõulupühi!
23.12.2007 at 11:16
Madlobster
Vana õli põletamisest
quote:
madis: When dolphins are so smart why do they live in iglus ?

Eric Cartman

Sobilikumat tsitaati ei leia, järeldus eelmistest postidest on siis et piir läheb sealt kus ta minu suva ei takista.

Elu ei ole digitaalsignaal 1 ja 0 (must ja valge) so. naaber põletab kuskil garaazis vana õli. Järeldus paha inimene teine naaber põletab puhast õli järeldus hea inimene. Siin vahel toone ja värve sitaks.
Kas sina teed keskkonna säästmiseks kõik mis võimalik kas täidad igat seadust punkti pealt mitte kunagi rikkumata?
Vaevalt! Kui sa seda teeksid siis sa elaksi kukil üksikul saarel paljalt, toituksid hapuoblikatest ja hoiaksid peeru ka kinni kuna see tekitab osooni auke.

Ühesõnaga kisub kiunuks ja läbuks aga minu mõte on see, et kui sa süüdimatult oma korstnast sellist tahma lonti välja ei lase, et see teisi segama hakkab, siis pole vaja hakat perse karva pikuti pooleks lõikama ja teisi mustama, et kui paha riigivaenlaen ta on. Ela ise ja lase teistel ka elada.

Ah mida ma siin vaidlen ja ennast õigustan ju siis olen nõukogude mentaliteediga riigivaenlane. Lihtsalt mina ei jaksa kõiki perseid puhtaks lakkuda ja ei hakka seda ka kunagi jõudma.
23.12.2007 at 15:17
kongo

Vana õli põletamisest
Oijah lähep offtopicuks kätte.
Lisan omalpoolt paar senti.

Kui co2 ja kaevandamise probleemid (keskkonna mõjule) välja jätte on hetkel
kasutatavad põlevkivi keevkihtkatlad (EEJ 8 blokk ja BEJ 11 blokk) hetke Eesti olukorda
arvestades ühed puhtamad elektri tootmise viisid. Õhuheitmed Narva Jaamades
on pidevmõõtmiste kontrolli all. Viiakse läbi hajuvusarvutusi ja
tehekse keskonnamõjude hinnangut.

Vanaõli põletamisega on Euroopa Liit/ Komisjon
otsustanud, et jäätmete põletamine (sealhulgas VANAÕLI) võib energeetiliselt kasutada
ainult selleks ettenähtud jäätmepõletus kateldes. Rõhutan- spetsiaalsetes
kateldes- kus on garanteeritud kontroll põlemisprotsessile, õhuheitmetele ja kvaliteedikontroll
kogu protsessile üldse.

Minuteada hetkel oma isiklikus katlas vanat õli põletajat karistatud Eestis veel ei ole.
Võid katsetada ja põletada kuid sellega rikud enda ja kaudselt oma kaaslaste tervist.
Kui rikud enda tervist siis kaudselt ka naise ja laste olukorda.
Peamised tegurid, mis esmalt pähe kargavad vanaõli põletamisel Sinu väikekatlas on ja tervisele mõjutama hakkavad
on raskemetallid, peened osakesed (PM 10; 2,5; 1) ja dioksiinid.
Väikses individuaalkatlas never ei suuda sa põlemisprotsessi osakestele anda paari sekundi jooksul 800 või 1100°C.
Niiet dioksiinid/furaanid on kindlustatud. Ja kahjulikke aine hajumist eramaja katlast (~10m kõrge) samuti raske tagada.

Katsed on näidanud et uute põlevkivikatelde suitsugaasides on 10...100...1000 korda vähem raskemetallide komponente kui Läänemere kalades.
See muidugi ei tõesta et kalad mürgitatud ei ole.

Peebule väike vahemärkus et üks vaieldamatuid suuremaid PM 1 saasteallikaid on eramajade puuküttel kerised, teisel kohal soojamüürita malmkaminad.
Enamus Euroopa Liidu riikides peetakse turba põletusel järelejäänud tuhka samuti ohtlikuks jäätmeks.

Kokkuvõtteks- seadus on seadus ja elu on elu. Vanaõli põletamise keeld on samasugune seadus nagu asulavälisel teel 90 km/h kiirusepiirang.
Kuskilt on see piirang tulnud ja midagi selle taga ikka on.

Ise kasutan aastaid maal aia koristamisel ja võsa mahavõtmisel okse süütamiseks vana mootoriõli. Ainuvõimalik viis neid põlema saada.

Peace

23.12.2007 at 17:06
Madlobster
Vana õli põletamisest
quote:
kongo: Peebule väike vahemärkus et üks vaieldamatuid suuremaid PM 1 saasteallikaid on eramajade puuküttel kerised, teisel kohal soojamüürita malmkaminad.

Lihtsalt enesarendamise mõttes küsin, et miks ainult puuküttega keris ja mitte elektriküttega keris?
23.12.2007 at 17:55
kongo

Vana õli põletamisest
To mad:

Üle ~95 protsenti puidukütte kerise suitsugaasi tahketest heitmetest ehk osakestst on väiksemad kui 1 mikromeeter (PM1).
Elektri kerisel nn. statsionaarsed õhuheitmed puuduvad.

Peace 2

23.12.2007 at 18:07
Astro SS
Vana õli põletamisest
Põlemisprotsess eramaja katlas: kivisüsi versus vana õli?

Vana õli (või ka värske , näiteks rapsiõli ;) ) põletamisega (korralikus katlas ja spets. põletiga) ei suuda saa aastaga sellist saaste kogust korstnast välja meelitada nagu on võimalik kivisöega ühe tunni jooksul :devil

Paistab ,et suurimad virisejad siin on need kelle õli põletamise kogemus piirdub ainult lõkkesse sortsu viskamisega ja siis suitsusamba vaatlemisega.

Tegelikult põleb õli sama moodi nagu diiselkütus, suitsu ei ole ja ei ole ka mittemingisugust lõhna!!

Õli põlemisprotsessis on kaks kõige tähtsamat tegurit: õli õige temperatuur (ca 90 C) ja õhu õige suhe. (vale a/f korral suitseb isegi diiselkütte katel-> proovitud :smokin)

23.12.2007 at 19:35
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Vana õli põletamisest   1 2  
Log in:
Account recovery

muskelautod | kiirendusvõistlused | tehnika | üritused | autoesitlused | foorum | sõnastik | kalkulaatorid
tqhq'st | sisukaart | e-mail
© tqhq.ee 2000 - 2024. Loe meie materjalide linkimisest ja kopeerimisest.