register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
ukraina
tqhq.ee foorum : Vaba teema : Tööohutus töökodades  
Poster Message
vvt

Tööohutus töökodades
Olen ise andunud USA-s filmitud Discovery auto/motoehitussarjade vaataja (American Hotrod, American Chopper) jms ja neid vaadates torkab silma, et tööohutuse peale vähemalt nendes töökodades suurt rõhku ei panda. Tööriideid seal eriti ei näe (tööd tehakse teksades ja T-särgis), plekiga mässatakse paljakäsi, turvajalatseid pole kuskil näha (ikka kauboisaabas), ka kõvemad mehed keevitavad ikka palja silmaga. Siin palju rahvast USA-s käinud ja näinud, kas see on konkreetsete sarjade bad-ass-style värk või käibki sealmaal autoehitus/parandamine töökojas vaba-aja riietuses? Mina käisin ka alguses töökojas nende riietega, mis muidu kanda ei kõlvanud. Pika piinlemise peale said ikka ostetud traksidega tööpüksid ja kui rauakolakas varba peal ära käis, siis said turvakingad ostetud (üllatus-üllatus, osutusid püstijala peal olles märksa mugavamaks kui suvaliseld nahast käimad). Paar traumapunktis silmaarsti juures käiku harjutasid ka prillideta töötegemise kiiresti ära. Täna just oli mitu sellist saadet ja ekstra vaatasin - suruõhurellakas, paljad käsivarred, kindaid pole ja prille ka mitte.

26.01.2008 at 23:10 1 edit. Last edited 26.01.2008 at 23:11 by vvt
madis
Tööohutus töökodades
Hehheee.. kulla vvt, telekas näidatakse ju filme.

Ma ise ka vaatan, kuidas neis sarjades mootorid ja kered valmivad nagu õlitatud välk, silma järgi saetud jupid lähevad paika nagu kella hammasrattad jne jne jne...
Tegmist pole päris reaalse eluga ja kardetavasti on tõelised meistrid liiga koledad et neid ekraanile tuua. Eesmärk on näidata, kuidas asjad valmivad.
Päris kole (keskmise telekavaataja jaoks), kui telekas mingid tunkedes pässid, suits hambus, hullu ropendamise saatel plekitükki ruunaks..
27.01.2008 at 00:00
Tank1
Tööohutus töökodades
Tööriie ongi teksad.Mikidemaal vist juba ammusest ajast.Väga hea,tugev tööriie.Ja t-särk firma kirjadega on ka ju tööriie.Ja kui hoolikamalt vaadata näeb tunkesid, keevitusmaske ja mittekauboisaapaid ka.Mille üle pahandad vvt?Need ju populaarteaduslikud saated,et inimestele näidata,kuidas miski valmis tehakse(nagu madis ka vihjas).
Igati harivad ja toredad saated ju.
27.01.2008 at 01:08
PlyVal64
Tööohutus töökodades
Tegelikult on vvt küsimus igati õigustatud. Show showks, on ka teisi USA töötegemisega seotud showsid, kus reaalsed töötegijad siiski ka elementaarseid kaitsevahendeid kasutavad. Näiteks nood majade imekiired ümberehitused või hardcore raskete tööde, asjade ümbervedamise või superehituste sarjad. Tegelikult on muidugi showdel taga tohutu meeskond ja kokku lõigatakse asi reklaami müüvaks ja keskmiselt lollile meelepäraseks showks aga seal ikka vilksatavad ka tunkedes, prillides, kinanstes ja kiivritega reaalsed töötegijad.

Mis neid Discovery sarjasid puudutab, siis väga realistlik on Tsikliehitamisvõistlus. Seal palju pulli ei tehta ja asi ehitatakse reaalselt 10 päevaga valmis. Aga ka seal näeb haruharva mõistlikke kaitsevahendeid. Boydi või OCC asjad on neh rohkem showd, kus tegelikku ajakulu ja töötegijate hulka ei näidata. Aga ka seal peaks tegelased kasvõi natukene ohutusele mõtlema. Tegelikult on ka see show... aga õpetlik show. Reaalne elu erineb sellest nii või teisiti, ise ka ei viitsi väga tihti spetsvahendeid kasutada. Ikka mõtled, et "ma korraks kiiresti..." Isegi korra silmaarstil käinuna ja selelst apastraadist vaadanuna, kuidas arst sarvkestast metallilaastu välja sikutab, ei pane ma rellakaga lõigates alati prilli ette. Alati tuleb see arstilkäik meelde aga mõtlen just nii, nagu kirjutasin. Kuigi peaks juba päris vana mees olema ja mõistus peas, siis mehed jäävad ju alati poisteks ja need sarjad süvendavad seda. Kuis ma siis "kehvem mees" saan olla, kui need seal teispool ekraani. Samas on mulle meelde jäänud nende tegelaste sigakõvad aerograafmaalingutega keevitusmaskid. Sellisega võiks niisamagi tänaval patseerida :D , rääkimata keevitamisel kasutamisest.
27.01.2008 at 02:22 1 edit. Last edited 27.01.2008 at 02:24 by PlyVal64
Jesper

Tööohutus töökodades
Ma isiklikult arvan et American Chopper on ikka suht realistlik, see Harley platvorm on iseenesest nagu lego ja kui seda tööd ikka iga päev teha, siis lähevadki jupid plaks ja plaks külge. Mingis osas näitas, kuidas nad oma esimest omatoodangu raami tegid, seal oli jeblamist ikka parajalt, küll ei mahtunud see ja küll ei sobinud too. Loomulikult kui tunnises saates näidatakse kaht nädalat reaalset tööd, siis keskendutakse montaažis meelelahutusele, aga kui 5 inimest teeb täiskohaga ühte tsiklit, siis imho see ei tohikski kauem aega võtta (2 nädalat on 400 töötundi).

Ja mis puudutab ohutust, siis eks see ole ka nii, kohalikes metallitöökodades pannakse ka keevituspunkt sirtsti silmi kinni hoides ära, kantakse suvalisi jalanõusid jne. Maitseasi pigem.

Mulle isiklikult meeldib mutreid ka t-särgis ja teksastes keerata, ei jää kuhugi kinni. Metallitöö jaoks on jälle tunked paremad. Passiivse ohutuse asemel keskendun rohkem aktiivsele, näiteks töötava mootori peal süüdet reguleerides tuleb enne kallale minekut sekund aega võtta ja kõik lahtised riideosad kuhugi kinni toppida, enne relakaga lõikamist või keevitamist asjad kinnitada ja kiire pilguga ruum üle vaadata, et mingit süttivat jama ei oleks, kukkuvat juppi ei tohi kunagi õhust püüdma hakata jne. Lolli pead ei kaitse ka kõige tugevamad prillid-maskid-kiivrid.
27.01.2008 at 18:36 1 edit. Last edited 27.01.2008 at 18:37 by Jesper
Astro SS
Tööohutus töökodades
Paistab et siiani on sõna võtnud ainult harrastajad ;)

Tõelistel tegijatel on korralikud töövahendid : korralikud tööriistad ja vastav riietus iseenesest mõistetav.

Lahtised lihvkettad,t-särk, vanad tossud on algajate või harrastajate värk ;)

27.01.2008 at 19:37
ramman
Tööohutus töökodades
Ise töötan ookeani kalatraaleril 1. mehhaanikuna. Meil on iseenesest mõistetav korralike töökaitsevahendite kasutamine. Kõik on ka olemas. Lõikamine ei käi prillidega, vaid tervet nägu katva maskiga. Samuti keevitamine Speedglasi elektroonilise maskiga. Treimistöödel on ka ikka prillid ees. Ja tööriietuseks on korralikud pikkade varukatega tunked. Kindad töö tegemisel käes kogu aeg.:D
Ei taha keegi oma tervisega riskida, eriti kui teinekord oleme maast nii kaugel, et täiskäiguga on kaks päeva sõitu, enne kui maad näeb. Pole just huvitav oodata, millal maale saad ja arst sul äralõigatud näpu köndiga midagi ette võtaks või suuremat sorti pasa silmast välja korjaks. Elementaarne ohutus ikka eelkõige. Kokku traageldamist on ikka ette tulnud. Õnneks mitte endal, küll aga paarimehel. See oskas libiseda ja kukkuda nii, et oli vaja 11 õmblust teha.:(
Ja kui pidevalt kasutad kogu seda varustust, siis ilma ei oskagi (tahagi) enam miskit teha. Kui ringi vaadata, siis igaüks meist teab kedagi, kes on n.ö. saekaatrimees kolme näpuga või kuslilt põletada saanud vms. Mõelge hetkeks oma tuleviku ja tervise peale. See, et võtta ja osta omale elementaarne kaitsevahendite komplekt koju/töö juures nõuda tööandja käest, peaks igasuguse minuga-ei-juhtu-midagi mõtte üle kaaluma.

Õlut saab muidugi juua ratastoolis pimedana ühe käega ka. Maitse asi....

EDIT: vigade parandus
28.01.2008 at 06:38 1 edit. Last edited 28.01.2008 at 06:41 by ramman
Olds

Tööohutus töökodades
Kõik sõltub, mida teed. Isiklikult kasutan võimalikult palju töökaitse vahendeid. Tunked, mugavad kindad, tugevdatud ninaga saapad, tolmuste tööde juures (kaante portimine, värvimine jne) respiraator ja loomulikult kaitseprillid. Keevitustööde puhul korralikku isetumenevat maski jne jne. Mootoreid kokkupannes alati ei viitsi ja pole ka vahel vajalik tunkesid selga venitada, siis olen kasutanud taskutega põlle.
Olen arvamusel, et odavam on investeerida töökaitse vahenditesse ja korralikudesse ning mugavatesse tööriietesse kui pärast käia arstide vahet

28.01.2008 at 10:07 1 edit. Last edited 28.01.2008 at 10:08 by Olds
viplala
Tööohutus töökodades
Paljugi sõltub ka millega (töökaitsevahend) teed. Ennem kui mul oli tava keevitusmask, sai ikka päris palju ka ilma keevitatud, eriti punkte ja lühemaid otsi. Peale hiljuti ostetud Speedglasi, on ilma maskita keevitamine lähenenud nullile. Siga mugav lihtsalt.
Mõnusad teksad on alati tööl mugavamad kui lohvakad tunked ja ega need tunked nüüd tööohutust ei suurenda kohe kuidagi. Hobikorras garaazis õhtuti tegeleda millegiga, ei nõua ka metall saapaid. Suure protsendiga ohuallikas puudub lihtsalt. Sa võid ju kodus ka pea ära peksta vasta uksepiita aga sa ei hakka kodus ju kiivrit kandma. Selle eest kõikvõimalikud lipendavad ja valest materjalist pluused, kampsunid, joped, on ka hobikorras kasutatuna ülimalt ohtlikud. Ta võib sul seljas süttida, relakasse kinni jääda jne. Samuti on prillid, ka nn. korraks vaid tööde jaoks, rohkem kui kohustuslikud. Väga karm on näiteks relaka ja traatharjaga tööd teha. Ma pidin ükskord silmaümbrusest kolm traati välja tirima mis sinna korraga kinni lendasid. Edasi jätkasin juba prillidega tööd. Relaka kaitse on kah sihuke huvitav asi, parem kui ta alati peal on. On kohtasid kuhu ei mahu koos kaitsega, siis peaks peale seda tööettappi kindlasti ta tagasi panema. Mul on lahendatud asi kahe relakaga. Ja muidugi tuleohutus, mille vastu mina siiamaani eksin pidevalt kustuti puudumisega.
28.01.2008 at 11:17
partel

Tööohutus töökodades
Nojah, "suure osavuse" vastu on ka raske saada.

Näiteks selline asi nagu aluspükste puudumine.

Ühes foorumis tuletati meelde oma "osavust", ühel oli selline juhtum:

Näppis süüdet, olles ise vastu autot. Tekkis vooluring: sõrm -> keha -> teatud meesterahva kehaosa -> tunkede metall-lukk -> auto. Oli üsna meeldejääv tunne. :)

28.01.2008 at 12:32
vvt

Tööohutus töökodades
Kunagi sai mingeid flantse keevitatud laua peal, kus tuli ligidalt vaadata ja speedglasi veel polnud. Sai siis vaadatud läbi keevitusprillide. Silmadega küll midagi koledat ei juhtunud, kuid nägu ja kael väljaspool prille sai ühe kobeda 1. astme põletuse keevituse kiirgusest. Asjale lisas kannatusi see, et kodus olnud Panthenoli tuub oli vanaks läinud ja enne kui sellest aru sain, sai mitu päeva end kasutult määritud. Pärast seda ilma maskita ja katmata ihuga ei keevita. Ja värske, avamata Panthenoli salvi tuub on alati külmikus varuks.