Poster |
Message |
meikavana |
K: Soome liiklus?
Tere
Soome väikses linnas oli mul selline situatsioon: ristmik, mida läbib peatee, auto(mina) keerab peateele, samas vasakult kõrvalteelt tuli jalgrattur, kes minu arusaamist pidi oleks pidanud vähemalt Eesti oludes mulle teed andma, sõitis mulle ette(kokkupõrget ei toimunud), peale seda üritas ta mulle selgeks teha, et mina oleksin pidanud talle teed andma, mina vaidlesin vastu, praegu pole millegipärast endas enam nii kindel(võib-olla selle pärast, et kohalikud politseinikud teevad mulle pidevalt "super troopersit").
Siit küsimus, kes peab pildil kujutatud situatsioonis Soomes teed andma?
Kas see ka loeb, et mina tulen kruusateelt? eesti liikluseeskirjast ma leidsin sellise kohustuse, et pindamata teelt tulija peab andma teed pinnatud teel liikujale.
Ise veel Soome keelt nii hästi ei oska et uurida seda asja.
Mina autoga, ment jalgrattaga. |
18.01.2008 at 02:35 |
|
mrtn |
paremakäereegel (või vasaku- RHD-maades) kehtib igal pool ühte moodi.
|
18.01.2008 at 06:33 |
|
veedler |
Minu mõistus laseks ka GTA 1-st pärit autol ennem sõita. Tavaline parem käsi ju. |
18.01.2008 at 07:55 |
|
DevilDeVille |
järgmine kord võid vabalt üle sõita sest jalgratturist, eeldusel, et autot ei lõhu. ja hea oleks järele uurida, kas ka soomes maksab süüdlasest jalgratturi/jalakäia haiglasse/surnukuuri sõidutamise auto kindlustusselts. endal siin oli just juhtum, kus jalakäija sai autolt põntsu, joostes teele selleks mitte ettenähtud kohas ja kuna kiirabi viis ta haiglasse kontrolli, tõsteti tuima kolhoosniku näoga minu, kui suurema ohu allika valdaja, riskigruppi. (kes see kuradi debiilik küll on, kes selliseid geniaalseid seadusi kokku kirjutab)
Edit: nah tatitõbi teeb inimese pealiskaudseks, ei pannud seda kruusajuttu esiti tähelegi. sestap jääb eelnev arvamusavaldus juhtumiks, kui teed samaliigilised.
18.01.2008 at 10:06 |
2 edits. Last edited 18.01.2008 at 11:00 by DevilDeVille
|
Seville_STS |
Kui pindamatta teelt sõidad välja kattega teele siis pead teed andma kattega teel liikuvale sõidukile sh. jalgratturile http://www.autonet.ee/liikluseeskiri.php?peatykk=1 punkt 30 |
18.01.2008 at 10:15 |
1 edit. Last edited 18.01.2008 at 10:30 by Seville_STS
|
Maik |
quote: Seville_STS: Kui pindamatta teelt sõidad välja kattega teele siis pead teed andma kattega teel liikuvale sõidukile sh. jalgratturile http://www.autonet.ee/liikluseeskiri.php?peatykk=1 punkt 30
Märgid on ju väljas...
18.01.2008 at 10:31 |
|
Seville_STS |
quote: Inferno: quote: Seville_STS: Kui pindamatta teelt sõidad välja kattega teele siis pead teed andma kattega teel liikuvale sõidukile sh. jalgratturile http://www.autonet.ee/liikluseeskiri.php?peatykk=1 punkt 30
Märgid on ju väljas...
Ainult märkide järgi peaks olema ju autol eesõigus! Kuna aga tegemist kruusateega siis ju sellest ka olukorra muutus, muidugi juhul kui ka soomes LE nõuded samad on |
18.01.2008 at 10:39 |
|
reimo |
Ka kruusatee on kattega tee (vähemalt vanasti oli...) Katteta tee on pinnastee.
Muidu oleks ju seis selline, et nt. elamupiirkonnas, kus tänav on asfaltkattega ja riigimaantee, millele tänav suundub kruusatee (mu oma kodukandis veel mõni aasta tagasi oli nii), siis peab maanteel liikuja andma teed majadevaheliselt asfalteelt välja keerajale.
18.01.2008 at 10:50 |
|
olevtoom |
quote: Inferno:Märgid on ju väljas...
Aga märkide tähendust peab ka mõistma. (Ma pean õudusega mainima, et kattega tee suurem prioriteet kruusatee ees oli mul tähele panemata jäänud, pinnastee värki ma teadsin).
Kui nüüd olukorrast õigesti aru olen saanud, siis jalgratturi (vasak) tee oli asfalt- vms. kattega ja auto (alumine) tee kruusakattega. Sel juhul tähendab jalgratturipoolne "Anna teed", et tuleb läbi lasta kõik "ülalt" ja "paremalt" tulevad sõidukid, autopoolne märk aga, et eesõigus on kõigilt ülejäänud 3 teeotsalt lähenejatel.
Iseenesest üsna jabur on see teekatete värk, eriti täiendus
"Kruusa- või pinnastee kattega lõik enne suubumist kattega teele ei muuda neid kattega teeks." (Kui pikk on "lõik"?)
Üldiselt annab hea võimaluse võõraste püüdmiseks. Edit: jutt kehtib Eesti LE puhul, Soome oma ma ei tunne.
P.S. Ärge palun kasutage (pealegi soome aktsendiga kirjutatud) sõna "pindamatta", mis selle jutu konteksti ei käi.
P.P.S: reimo: kui loed ülalmainitud punkti 30 läbi, siis näed, et on olemas 3 teeliiki.
18.01.2008 at 10:53 |
1 edit. Last edited 18.01.2008 at 10:57 by olevtoom
|
anryo |
Parema käe reegel on enamjaolt ülimuslik, kui muude liikluskorraldusvahenditega ei ole teisiti sätestatud.
18.01.2008 at 12:23 |
|
reimo |
Nojah, tuleb välja, et ma täiesti omast lollusest lasin eelmisel autol kapoti oma kuludega ära värvida, oleks tulnud lihtsalt nina asfaldilt kruusateel sõitvale autole ette pista ja asi korras...
Iseenesest jabur ju... ma igapäevaselt ületan ristmikku, kus on 3 asfalt ja 1 kruusatee, neist 2 asfaltteel on ees Anna teed märk, nüüd ei saagi siis enam aru, kellele peab teed andma...
18.01.2008 at 12:55 |
|
rrrr |
Mina näen seda järgmiselt ja et Soome politseil on õigus. Kui see keerav peatee ei ole 90 kraadise nurgaga vaid on suurem, siis oleks selgelt näha, et jalgrattur jõuab enne peateele keerata, kui auto. Seega auto sõidab juba peateel liiklejale ette.
ja doonorid |
18.01.2008 at 13:48 |
|
l6hmus |
Minu teada on nii, et kõigepealt vaadatakse märki, kuna mõlemal (jalgratturil ja autol) on annateed märk, siis vaadatakse teekate ja siis kui need on ka samad (mõlemad asfalt) siis paremakäe reegel. Kuna antud olukorras (nagu mina aru saan) on jalgrattur asfaltil ja auto kruusal siis peaks kehtima see tee värk ja jalgratturil õigus. Kui sõiduõpetaja msn-i satub siis küsin temalt täpsemalt üle, saab õigema vastuse. |
18.01.2008 at 13:55 |
|
anryo |
Olete üldse kindlad, et Soomes teekate puhub üldse pilli?
18.01.2008 at 14:06 |
|
meikavana |
quote: DevilDeVille: järgmine kord võid vabalt üle sõita sest jalgratturist, eeldusel, et autot ei lõhu. ja hea oleks järele uurida, kas ka soomes maksab süüdlasest jalgratturi/jalakäia haiglasse/surnukuuri sõidutamise auto kindlustusselts.
Niipalju ma tean Soome süsteemidest, et siin makstab kindlustus ka õnnetuse põhjustanud autos viibinud vigastatud kinni.
Kuid, nüüd asja juurde: täna võtsin jalutasin ristmikule, et paar pilti teha, aga sinna jõudes nägin, et ka jalgratturi tee oli kruusatee.
Heh, loll laps olen, et kohe seda ei vaadanud.
Nüüd ma vähemalt tean kellel õigus on, aitäh teile.
Aga pildid lisan ikka:
Jalgratturi vaade ristmikule
minu vaade ristmikule
meikavana
|
18.01.2008 at 14:06 |
1 edit. Last edited 18.01.2008 at 14:17 by meikavana
|
l6hmus |
Küsisin enda variandi üle sõiduõpetajalt, pidavat olema õige, samas soome kohta ma ei küsinud ja ei usu, et ta teaks ka. Mõistlik oled omale seal liikluseeskirjad osta ja see läbi lapata või siis autos hoida, et kui kahtlus tekib üle vaadata. |
18.01.2008 at 14:22 |
|
meikavana |
Mul on, Eesti oma |
18.01.2008 at 14:26 |
|
Seville_STS |
Kas mulle tundub või on seal olemas ka jalgratta tee? Sellisel juhul oli kusagil kirjas et kui sõiduk on pöördel siis peab läbi laskma jalgratta teel liikuva jalgratta - ei viitsi seda lõiku uuesti üles otsida aga meelde jäi nii (vähemalt mingi point oli juures kui olemas see krdi jalgratta tee)
Sorry vaatasin pilte uuesti ja sealt kus jalgrattur tuli ei olnud mingit jalgratta teed. |
18.01.2008 at 16:03 |
1 edit. Last edited 18.01.2008 at 16:05 by Seville_STS
|
Astro SS |
Väike vihje minu poolt: alati tuleb ratturile teed anda, sest Soomes on rattur kunn ja üks puha mis on märkidel , alatib jääb autojuht süüdi.
...... tegelikult käib see jutt ka Rootsi kohta
18.01.2008 at 18:16 |
|
meikavana |
Soomes jalgratturid ülbed ka, ma sain sellest kohe esimene päev aru kui ma siia tulin.
Aga kas jalgrattur ei oleks pidanud siis jalgratta teele minema?
See on üle tee minu vaatepildist. |
18.01.2008 at 18:32 |
|
V8voge |
quote: Astro SS: Väike vihje minu poolt: alati tuleb ratturile teed anda, sest Soomes on rattur kunn ja üks puha mis on märkidel , alatib jääb autojuht süüdi. quote:
Jah nii ta paraku ongi-rattur on kunn, ning väga mõni rattur on ka sellepärast selline et "k" tähe asemel võib kasutada lausa "m" tähte....... |
18.01.2008 at 20:59 |
|
cam79 |
Kui Eestis tohib rattur ületada ristmikku ainult ratas käekõrval ja jala(sebral) siis soomes ta paneb sinuga võidu ja tal on õigus. Kui rattur juhtub veel politseinik ka olema.., kui ta vormis ka veel oli, miks sa talle üldse lähenesid?
scandinaavias on mootorita liikuritel alati õigus igast asendist, ehk kui ma ei eksi siis võrdne jalakäiaga ja jalakäiale peab sebral(tähistatud ülekäigul) alati teed andma, ükskõik kui suurel kiirusel ta sinna läheneb..
18.01.2008 at 21:32 |
|
meikavana |
Töökohustusi see elajas õnneks tol päeval ei täitnud aga ülbitses küll kohe , et ta on ment |
18.01.2008 at 22:43 |
|
kaedoo |
eestis on ka selline seadus,kui on ristumine velo teeega,siis pead teed andma ,pöördel ja ültse kui keerad peateelt maha.lugege LE -d |
19.01.2008 at 02:51 |
|
DevilDeVille |
nu seal ju ei ristunud otseselt velo teega. vadever, haige värk igatpidi. autojuht on alati süüdi...
19.01.2008 at 03:00 |
|