Poster |
Message |
viplala |
Vasetamine
Kas keegi mäletab kuidas vasetamine põlveotsas käis. Iidama Aadama tagustest, keemia tundidest, meenub mingi elektrolüüs, raudnael (mida sai vasetatud) ja väetis (vist?). Väetis võib ka vale olla aga miski ütleb, et sellised ained sisalduvad tavaliselt väetistes. Need ained millest saab midagi teha ja need millega midagi õhku saab lasta |
10.06.2009 at 18:44 |
|
DevilDeVille |
Vasetamine
lämmastik nüüd päris vask ikka ei ole
10.06.2009 at 20:36 |
|
emty |
Vasetamine
cuso4(v6i muu vasesool) oli vajalik vist...kustkohast seda saab - ei tea... |
10.06.2009 at 20:54 |
|
ReyMan |
Vasetamine
Mingi teemakohane link |
10.06.2009 at 21:03 |
|
argo67 |
Vasetamine
see oli rahvapärase nimetusega vaskvitriool vist oli jah mingi aiandus kemikaal |
10.06.2009 at 21:05 |
|
M.J |
Vasetamine
minu teada raua peale vask ei jää (edit - jääb aga tuleb suht kergelt maha) - vaid vaja nikkel alla panna. Iseenesest kodune elektrolüüs on suht kerge asi. |
11.06.2009 at 12:01 |
1 edit. Last edited 11.06.2009 at 12:01 by M.J
|
viplala |
Vasetamine
Minuteada käib ikka nikli alla vask.
Tegelikult, mida rohkem uurid seda lollimaks jääd Eelpool toodud link ajas mind täitsa segadusse juba. Saan ma nüüd õieti aru, et vaske kantakse detailile kahte moodi. Tööstuslikul viisil on vaja nn. vaskpulka, mille pealt vask läheb metallile ja kodusel viisil, kus metallile tekib vase kiht sellest vaskvitroolist või vasksulfaadist või mis iganes nimi tal ei olnud. Või on seal nendest kahest varjandist miskit kokku vaja keerata. Tahaks jubedalt proovida mõne tüki peal aga...
Kui nüüd keegi oskab öelda kuidas see käib ja mida sinna vaja on.
|
11.06.2009 at 13:10 |
|
viplala |
Vasetamine
Youtube aitab alati. Vaja siis vaskpulka, detaili mida vasetada, vaskvitrioli (toimeaine vasksulfaat) 12v voolu. + läheb vase külge. Kõik asjad olemas ja tulemus üks suur null. Nael, mida proovisin vasetada, muutus süsimustaks ja kõik. Kui keegi oskaks öelda, mis seal ahelas valesti on? |
11.06.2009 at 17:33 |
|
Madlobster |
Vasetamine
Mina lapsepõlvest mäletan et mul oli seda vasksulfaati (100%kindel ei ole et oli vasksulfaat) ja panin sinna naela sisse ja mõne tunni pärast oli nael ilus vasekarva ilma mingi el lüüsita. Rohkem kahjuks ei mäleta. |
11.06.2009 at 21:06 |
|
madis |
Vasetamine
Puhas sulfaat ei päästa, vaja on ka stabilisaatorlisandeid. Mustaks võis minna äkki vale polaarsuse tõttu ? |
11.06.2009 at 21:13 |
|
Astro SS |
Vasetamine
Vana tuntud elektrikute vanasõna: pluss läks massi,kõik läks sassi.....
11.06.2009 at 21:23 |
|
emty |
Vasetamine
jep, vale polaarsus k6ige t6en2olisemalt - nael hakkas roosteks muutuma... |
11.06.2009 at 21:33 |
|
viplala |
Vasetamine
Jep teil oli õigus, pluss läks massi kõik läks sassi Sain lõpuks selle vase sinna peale aga piltidel (youtube) on ilusam ja maha tuleb nigu esimene lumi.
Mis aga asjast palju lahedam, sain puhastada metalli elektrolüüsiga. Siin käis kunagi sellekohane teema ka läbi, siis jäi mul asi katki tänu Na2CO3 ehk pesusooda puudumise taha. Tundub, et vasksulfaat aja ka samamoodi asja ära.
Katsetatud sai vana eebli puhastamist roostest, õlidest ja kõigest si..ast mis sinna 20a kogunenud oli. Proovin siia riputada pildid (esimene kord, äkki ei tule välja ) Esimesel pildil on eebel puhastamata, teisel pildil puhastatuna, kolmandal anoodiks või katoodiks või kurat teab milleks kasutatud polt ja see padajann mis sinna külge tõmbas. Kuigi telefoniga tehtud piltidelt ei tule asi nähtavale, jäi tulemus ikka super. Kahjuks ei saa süsteemi kasutada mootori detailide juures, kus on vajalik säilitada asja õige paksus (plokikaane pinnad, silindri seinad jne.) kuna see ioonide või mis iganes liikumine ühelt detaililt teisele, imeb koos selle si..ga ära teiselt ikka näpuga tuntava kihi. Mitte just millimeetrit aga kui näpuga üle tehtud ja tegemata koha sõidad, siis on tunda puudujääki.
Jeerum kui vähe on ikka õnneks vaja
A see ka veel, et pärast on küünealused rohelised ja suits maitseb nagu mära kusi, nagu ei ole vaja öeldagi. |
11.06.2009 at 22:31 |
|
M.J |
Vasetamine
Siin on kohe nähe, et voolutugevus on liiga suur olnud - ning muidugi väga ebaühtlane (see on sitase aluspinna põhiviga). Kui kasutasid seda väävelhappe lahust (helesinine), siis keedab ta vee välja ning järgi peaks jääma ilus helesinine sool - ehk siis vahepeal peab destvett juurde lisama muidu läheb asi jällegi mokka.
Endal oli nikkli peale vaja vaske kanda - siis sai enam vähem pinde (ca 20 um) kuskil 45 minutiga. Kiiremini tehes jäi juba väga ebühtlane. Otse raua peale hakkab asi küll kuid jah nigu esimene lumi tuleb maha. |
12.06.2009 at 09:03 |
|
Madlobster |
Vasetamine
Kui mina selle vasksulfaadiga mässasin siis sellist nuustikut küll naela ümber ei tekkinud. Nael nägi välja nagu oleks ta vasest tehtd. Aga seda ei mäleta kui kinni ta seal oli. |
12.06.2009 at 10:38 |
|
viplala |
Vasetamine
Ärge segamini ajage vasetamisega. Seal piltidel on kaks metalleset ja vool tuli akulaadiast umbes 10v aga amprid teadmata.
Kas enne vasetamist tuleb pindasid mingi happe sees äkki leotada, et puhtaks saada?
Kas nad siis Vasaras panevad kah vasele nikli alla, natuke kahtlen, see teeks ju vasetamise hiiglama kalliks. |
12.06.2009 at 10:59 |
|
viplala |
Vasetamine
Ja seda ka, et poldi ümber punakas värvus tekkis arvatavalt sellest, et sai kasutatud sama vedelikku kus vasetamist proovitud.
Nagu ma teie jutust aru saan, kõlbab elektrolüüdiks nii vasksulfaat kui ka väävelhappelahus ja arvatavasti veel paljud teised kemikaalid. |
12.06.2009 at 11:07 |
|
viplala |
Vasetamine
Ise küsin, ise vastan M.J sul oli siiski õigus, raud on vaja eelnevalt nikeldada või teine võimalus on mängida tsüaniidiga (mida ma isiklikult ei tahaks kuidagi teha). |
12.06.2009 at 12:15 |
|
viplala |
Vasetamine
Ja siin saab see saaga otsa. Edasine tegevus nagu näiteks nikeldamine, läheb liiga ohtlikuks, põlveotsas tegemiseks.
Küll aga saab väga edukalt ja lihtsalt, puhastada keerulisi metallist detaile elektrolüüsi teel, mida läheb tulevikus kindlasti vaja. |
12.06.2009 at 12:57 |
|